Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΟ «ΤΕΛΟΣ» ΤΟΥ «ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ»

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ «ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ»...: «H συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα περίθαλψης, η οποία συνήφθη μεταξύ γερμανικής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, επέχει μείζονα σημασία. Οι ίδιες οι προτάσεις, που συμπεριλαμβάνονται σ' αυτήν, αποτελούν το ελάχιστο, που χρειάζεται για να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται το κόστος και οι ανεπάρκειες ενός από τα πλέον πολυδάπανα συστήματα περίθαλψης στον κόσμο. Επιπλέον, η συμφωνία σηματοδοτεί ένα ψυχολογικό σημείο καμπής για τη Γερμανία, υποδηλώνοντας ότι η χώρα ολοένα και περισσότερο αποδέχεται την ανάγκη να αναθεωρήσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και να απορυθμίσει την οικονομία της. O Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αντελήφθη την αλλαγή κλίματος τον Μάρτιο, οπότε και παρουσίασε το πακέτο μέτρων με την επωνυμία "Ατζέντα 2010", στο οποίο πακέτο περιλαμβάνονται οι μεταρρυθμίσεις για την περίθαλψη... Οι προτάσεις, με τις οποίες στόχος είναι και η εξοικονόμηση 23,1 δισ. ευρώ έως το 2007, θα συμβάλουν στο να μειωθούν οι εξουθενωτικά υψηλές μη μισθολογικές δαπάνες - όπως η κάλυψη των υπηρεσιών περίθαλψης, η σύνταξη και τα επιδόματα ανεργίας» (ΦΑΪΝΑΝΣΙΑΛ ΤΑΪΜΣ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ»-ΕΞΠΡΕΣ: «Με την Ευρώπη να διανύει τη χειρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, οι αλλαγές, οι από μακρού καθυστερημένες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος στη συνείδηση των λαών και των κυβερνήσεων. Στη Γαλλία (...) η κυβέρνηση, η οποία συνήθιζε στο παρελθόν να υποχωρεί στις πιέσεις των συνδικάτων, επιμένει αυτή τη φορά και προωθεί τη μεταρρύθμιση του απλόχερου συστήματος υγείας της χώρας. Στη Γερμανία, το ισχυρότερο συνδικάτο στην Ευρώπη εγκατέλειψε πρόσφατα την προσπάθεια να μειωθούν οι ώρες της εβδομαδιαίας απασχόλησης, αναγνωρίζοντας ότι η κοινή γνώμη στρέφεται εναντίον του. Και στη Γερμανία, η πολιτική ηγεσία έχει αρχίσει να "πριονίζει" τα θεμέλια των πυλώνων του μεταπολεμικού κράτους πρόνοιας, στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερης προσπάθειας μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. Σε άλλες γωνιές της Ευρώπης, μικρότερες χώρες, οι οποίες τόλμησαν μεταρρυθμίσεις εν όψει της συμμετοχής τους στο ευρώ, συνεχίζουν τώρα να τις εφαρμόζουν με τους ίδιους, ταχείς ρυθμούς» (ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ...: «Αυξημένα κατά 72,2% εμφανίζονται τα συνολικά προ φόρων κέρδη παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων φαρμάκων το 2002 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έρευνα του "Βήματος", σύμφωνα με την οποία οι εν λόγω επιχειρήσεις εμφάνισαν συνολικά κέρδη της τάξεως των 238,4 εκατομμυρίων ευρώ» (Σπ. Κτενάς -ΒΗΜΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ