Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Ιδιαίτερη και σήμερα η ανάγκη υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας

Ξύπνησε μνήμες η χτεσινή εκδήλωση για την επέτειο της μεταπολίτευσης

Μνήμη και συγκίνηση προκάλεσε η εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-1974 χτες το απόγευμα στον ιστορικό χώρο των πρώην κρατητηρίων της ΕΑΤ ΕΣΑ με αφορμή τη συμπλήρωση των 29 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας. Μία εκδήλωση με πλούσια συναισθηματική φόρτιση αφού ξύπνησε μνήμες και τόνισε την ιδιαίτερη ανάγκη υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας σήμερα. Μία εποχή που η «νέα τάξη πραγμάτων» και ο καπιταλισμός ποινικοποιούν τους αγώνες και καταστρατηγούν με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους τα δικαιώματα των λαών.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967-1974, Μιχάλης Βαρδάνης, αναφέρθηκε στο θέμα της Κούβας, στον άδικο πόλεμο κατά του Ιράκ και τόνισε: «Με αυτά τα δεδομένα στις αρχές του 21ου αιώνα η κατάσταση δείχνει οριακή. Αν οι λαοί αποφασίσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και δε βάλουν φραγμό στα σχέδια της "νέας τάξης" και της "παγκοσμιοποίησης", ίσως βρεθούμε σε πρωτόγνωρα μονοπάτια, σε νέες μορφές δικτατορίας, σε εξαθλίωση πιο προχωρημένης μορφής».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του αγωνιστή Σπύρου Μουστακλή. Στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Μ. Βαρδάνης, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, από τη ΝΔ ο επίτιμος ναύαρχος Αλ. Παπαδόγγονας, αντιπροσωπεία από την Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΚΑΜ, Θ. Τσουκνίδας.

Επίσης, στη γιορτή για την αποκατάσταση της δημοκρατίας έδωσαν το «παρών» ο Θ. Τζιαντζής, από το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Μωραΐτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, ο Δ. Σμυρνής από το ΚΣ της ΚΝΕ, ο Γ. Μπουλούγαρης εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Ντ. Τσακίρογλου από την ΟΓΕ, ο Δ. Μαχαίρας από την ΕΕΔΥΕ, ο Φ. Τσέκερης, γγ της ΠΕΑΕΑ, η Χ. Γκόγκογλου από την ΠΕΑΤΑΘ, καθώς και οι Λ. Βερυβάκης, Στ. Παναγούλης και πλήθος εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής, των Γραμμάτων και της Τέχνης. Ακόμα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πρεσβείας της Παλαιστίνης και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με απαγγελία ποιημάτων από την ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου και ακολούθησε συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα.

Οι αγωνιστές που συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τα 29 χρόνια από την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών δήλωσαν απερίφραστα την αντίθεσή τους στην προσπάθεια καταστρατήγησης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη δουλιά, στην Παιδεία και στην ελευθερία που προωθείται από τους εκφραστές της «νέας τάξης πραγμάτων». Ανθρωποι αποφασισμένοι να εμφυσήσουν στους νεότερους τα ιδανικά και τις αξίες για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους και να τους κάνουν να παλέψουν γι' αυτά. Η νεολαία που έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση απέδειξε ότι είναι αποφασισμένη να μην παραδώσει τα όπλα και να μην υποταχτεί στις επιταγές του καπιταλισμού που τη θέλει πειθήνιο όργανο στα χέρια των ισχυρών του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ