Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κρατάμε ψηλά το μέτωπο διεκδίκησης της απλής αναλογικής

Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης, για το περιεχόμενο του νέου εκλογικού νόμου, που προτείνει η κυβέρνηση

Eurokinissi

Τα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό επισκέφτηκε χτες το μεσημέρι ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κώστας Σκανδαλίδης, όπου συναντήθηκε με την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, και την ενημέρωσε για το περιεχόμενο των προτεινόμενων από την κυβέρνηση αλλαγών στον εκλογικό νόμο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην ενημέρωση που μας έκανε ο υπουργός για τον εκλογικό νόμο και οι διευκρινίσεις που έδωσε σε δικά μας ερωτήματα, εμείς θέλουμε να επαναλάβουμε τη θέση μας, ότι διεκδικούμε ως πάγιο το σύστημα της απλής και ανόθευτης αναλογικής και μάλιστα ως σύστημα κατοχυρωμένο και από το Σύνταγμα. Πράγμα που δεν έγινε. Και για αυτό το λόγο δεν μπορούμε να πάρουμε μέρος σε όποια διαδικασία διαλόγου κάνει η κυβέρνηση για βελτίωση ή προσθαφαίρεση σ' αυτό το εκλογικό σύστημα, γιατί δεν είναι απλή αναλογική. Διατηρεί τη φιλοσοφία του σημερινού εκλογικού συστήματος σε πάρα πολλά σημεία. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να κρατήσουμε ψηλά και δυνατό το μέτωπο διεκδίκησης της απλής αναλογικής. Οποιαδήποτε άλλη στάση, κατά τη γνώμη μας, μειώνει τη σημασία της διεκδίκησης ενός εκλογικού συστήματος, που στη χώρα μας έχει προβληθεί όχι μόνο από μας, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ παλιότερα.

Βεβαίως, δε θα μείνουμε στη σιγή. Θα στείλουμε, όπως έχουμε πει, γραπτά τις θέσεις μας, από τη στιγμή που θα μας δοθεί επίσημα και γραπτά ο εκλογικός νόμος, ούτως ώστε και η κυβέρνηση να ξέρει τις απόψεις μας, αλλά και ο ελληνικός λαός. Αλλά στη διαδικασία υποβολής προτάσεων στον ίδιο εκλογικό νόμο, όχι. Η πρότασή μας παραμένει και σήμερα απέναντι στην κυβέρνηση: Η απλή αναλογική. Να γλιτώσουμε, επιτέλους, από τους καιροσκοπισμούς της στιγμής και το κυριότερο να καθιερωθεί η ισοτιμία της λαϊκής ψήφου. Ετσι και αλλιώς ισοτιμία πολιτών δεν έχουμε, ας έχουμε τουλάχιστον την ισοτιμία της λαϊκής ψήφου. Σαφώς είμαστε αντίθετοι με το 3% για την είσοδο στη Βουλή ενός κόμματος. Κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να μπαίνει στο περιθώριο το 3% του ελληνικού λαού, επειδή είναι 2,99%. Το κάθε κόμμα θα πρέπει να παίρνει αυτά που του ανήκουν και θεωρούμε ότι η διατήρηση του 3% γίνεται για να διατηρηθεί το προνόμιο, μια μειοψηφία στο λαό να γίνεται πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Και γι' αυτό είμαστε ριζικά αντίθετοι».

Εμμονή στην κυβερνητική σταθερότητα

Με τη σειρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε: «Οπως γνωρίζετε, ζήτησα να δω την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την κ. Παπαρήγα, να την ενημερώσω για το περιεχόμενο της πρότασης της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό νόμο. Πρέπει να πω ότι όπως και η ίδια τόνισε, κι εμείς διατηρούμε τη βασική μας αντίθεση με τη λογική μιας χώρας που δεν μπορεί να κυβερνηθεί με τρόπο αξιόπιστο και σίγουρο, μέσα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και ότι ένα από τα κριτήρια που πρυτάνευσε στην πρότασή μας - σέβομαι τη θέση του ΚΚΕ αλλά είναι διαφορετική η δική μας - είναι αυτό. Ωστόσο, η αναλογικότητα που προτείνει η κυβέρνηση στο νέο εκλογικό νόμο είναι μια αναλογικότητα που η εφαρμογή της οδηγεί σχεδόν σε συνθήκες κατανομής μέσα από διαδικασίες απλής αναλογικής κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο.

Μετά τις 15 Αυγούστου θα στείλω σε όλα τα κόμματα την πρόταση, προκειμένου και τα ίδια να πάρουν θέση επίσημα πέρα από τη συζήτηση που ξεκίνησε τώρα και, όπως έχω προείπει, στις αρχές Σεπτέμβρη θα συγκληθεί η διακομματική επιτροπή».

Απαντώντας σε ερώτηση για το όριο 3% εισόδου στη Βουλή και την αναλογικότητα του νόμου, ο Κ. Σκανδαλίδης συμπλήρωσε: «Δεν καταργείται το όριο εισόδου, αλλά αυξάνεται σαφώς η αναλογικότητα. Από κει και πέρα θα υπάρξει ένα πεδίο συζητήσεων, στο οποίο πρέπει κάπου να συμφωνήσουμε, να συγκλίνουμε και να διαφωνήσουμε. Αυτό επιβάλλει η δημοκρατία και η διαδικασία. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να το πετύχουμε αυτό και να οδηγηθούμε στη μέγιστη δυνατή συναίνεση, ανεξάρτητα από τις επιμέρους ή συνολικές διαφωνίες. Το κάθε κόμμα σέβεται την άποψη του άλλου και προχωρά μέσα σε έναν πολιτικό πολιτισμό που τον έχουμε κατακτήσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Τρίτη στο Πάντειο η σύσκεψη φορέων(2003-09-07 00:00:00.0)
Κινήματα, φορείς και κόμματα να μπουν στη μάχη για απλή αναλογική(2003-08-03 00:00:00.0)
Συνάντηση Σκανδαλίδη - Κωνσταντόπουλου(2003-07-29 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ δεν παζαρεύει την απλή αναλογική(2003-07-19 00:00:00.0)
Υπέρ της απλής αναλογικής το ΔΗΚΚΙ(2003-07-16 00:00:00.0)
Μία είναι η απλή αναλογική(2002-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ