Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προσέγγιση... ολοταχώς

Δύο ακόμη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανακοίνωσε χτες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Αν και η τουρκική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη σε προκλητικές θέσεις για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές «διαφορές» στο Αιγαίο, η Αθήνα έχει αφεθεί να ρυμουλκείται προς μια πολιτική προσέγγισης, η οποία δημιουργεί ψευδείς εικόνες σχετικά με την ποιότητα των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ετσι, λοιπόν, μόλις δυο μέρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας για τον «απελευθερωτικό» ρόλο του τουρκικού στρατού κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974, χτες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Λόρδος Ρόμπερτσον ανακοίνωσε με ικανοποίηση ένα ακόμη βήμα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Οπως ανακοίνωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία κατέληξαν σε δύο συμφωνίες συνεργασίας, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την οικοδόμηση των μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης που διεξάγονται στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λόρδου Ρόμπερτσον, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφώνησαν αφ' ενός να ενταθεί η συνεργασία των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών σε σχέση με μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν το ΝΑΤΟ, αφ' ετέρου να ξεκινήσει η εφαρμογή ενός προγράμματος ανταλλαγής στρατιωτικού προσωπικού, με εκπαιδευτικό, κυρίως, χαρακτήρα. Οι συμφωνίες αυτές έρχονται σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την αμοιβαία ενημέρωση ως προς το χρονοδιάγραμμα των στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιούν οι δύο χώρες.

Σε ό,τι αφορά την ένταση της συνεργασίας θα αφορά ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως, επί παραδείγματι, η νέα στρατηγική αντίληψη της Ατλαντικής Συμμαχίας, η διαχείριση κρίσεων, η αντιμετώπιση περιβαλλοντικού χαρακτήρα καταστροφών, επιστημονικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος κ.ά.

Σε σχέση με την ανταλλαγή προσωπικού θα περιοριστεί σε πρώτη φάση στη μετάβαση μιας ομάδας - πέντε κατά το μέγιστον - αξιωματικών από την κάθε χώρα, στην άλλη. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες αξιωματικοί θα μεταβούν σε κέντρο εκπαίδευσης στην Αγκυρα, ενώ οι Τούρκοι σε αντίστοιχο κέντρο, στο Κιλκίς. Στην ανακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφέρεται, τέλος, ότι οι διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν, με στόχο την περαιτέρω οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και ότι οι διαβουλεύσεις αυτές θα βασιστούν επί ενός καταλόγου ενδεχόμενων μέτρων, τον οποίο οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να μελετήσουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ