Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανησυχούμε

Με τον ιρακινό λαό να μετρά ακόμα τις πληγές του από την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση και κατοχή στη χώρα του έφτασε ως εμάς η είδηση πως το Κομμουνιστικό Κόμμα του Ιράκ αποφάσισε να συμμετάσχει στο προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο της χώρας. Βεβαίως, κάθε κόμμα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά του να αποφασίζει και να χαράζει την πορεία του, ο σεβασμός ωστόσο στην αρχή της αυτοτέλειας, δεν αποκλείει τη διατύπωση της όποιας διαφορετικής γνώμης.

Το ΚΚΕ δεν έκρυψε ποτέ την ανησυχία και την αγωνία του για τις εξελίξεις στο Ιράκ, γιατί, αυτές -πέραν των επιπτώσεων στον ίδιο το λαό της χώρας - είχαν και έχουν ευρύτερη επίδραση στην «ευαίσθητη», εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν έπαψε λεπτό να καταδικάζει με κάθε τρόπο το δικτατορικό καθεστώς, τις διώξεις σε βάρος προοδευτικών Ιρακινών και πρωτίστως των κομμουνιστών. Αυτό, ωστόσο, δεν το εμπόδισε να καταγγείλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το πολύχρονο ιμπεριαλιστικό εμπάργκο, την πρόσφατη εισβολή και εν συνεχεία κατοχή, να πρωτοστατήσει στη μάχη για τη διεύρυνση του κύματος αλληλεγγύης στον ιρακινό λαό, που εκφράστηκε με τις μεγαλειώδεις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις. Στάση, που έχει δικαιωθεί ολόπλευρα, καθώς όλοι πλέον παραδέχονται ότι η επιδρομή των Αμερικανών δεν έγινε, ούτε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ούτε για τα όποια όπλα μαζικής καταστροφής.

Ωστόσο, δε συμφωνεί με την απόφαση του ΚΚ Ιράκ, για συμμετοχή σε μια προσωρινή κυβέρνηση, διορισμένη από τις δυνάμεις κατοχής, με εξαιρετικά περιορισμένες αρμοδιότητες, τόσες μόνο όσες επέτρεψαν οι εισβολείς, η οποία θα λειτουργεί υπό την εποπτεία τους. Θεωρεί πως η απόφαση αυτή δε βοηθά στην απαραίτητη, περισσότερο από ποτέ σήμερα, προσπάθεια να πάρει ο λαός του Ιράκ την τύχη του στα δικά του χέρια, να ενισχύσει τον αγώνα του ενάντια στην κατοχή της χώρας του, για την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την απόκτηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που επί μακρό χρονικό διάστημα έχει στερηθεί.

Η συγκρότηση της προσωρινής κυβέρνησης επιδιώκει - εκτός των άλλων - τη νομιμοποίηση της στρατιωτικής εισβολής και κατοχής στη συνείδηση του ιρακινού λαού και στη διεθνή κοινή γνώμη. Στη νομιμοποίηση της καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας από τις μεγάλες πολυεθνικές, που έχει ήδη ξεκινήσει. Στην αποδυνάμωση της πολύμορφης αντίστασης του ιρακινού λαού ενάντια στους κατακτητές και στην αποδυνάμωση των εύλογων και απολύτως δικαιολογημένων αντιαμερικανικών αισθημάτων. Και, βέβαια, η συμμετοχή του ΚΚ Ιράκ αδυνατίζει -εάν δε μηδενίζει - τις όποιες δυνατότητές του να ενισχύσει και κυρίως να προσανατολίσει σωστά αυτό τον αγώνα.

Είναι, βέβαια, γνωστοί και σεβαστοί οι λόγοι, για τους οποίους το ΚΚ Ιράκ αποφάσισε τη συμμετοχή του (δημοσιεύτηκαν στον προχτεσινό «Ρ»). Εχουμε, όμως, πολλές επιφυλάξεις και ακόμη περισσότερες ανησυχίες, για τις συνέπειες αυτής της ενέργειας. Τα μεγάλα, πολλά και σωρευμένα προβλήματα του ιρακινού λαού δεν μπορούν να βρουν τη λύση τους στη βαριά σκιά του αμερικανικού ή όποιου άλλου ιμπεριαλισμού, πολύ περισσότερο στα πλαίσια της κατοχής και των ωμών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή. Η συσπείρωση του ιρακινού λαού και η ανειρήνευτη πάλη του ενάντια στους κάθε λογής πάτρωνες αποτελεί μονόδρομο, για να σταθεί στα πόδια του και να οικοδομήσει το μέλλον που οραματίζεται και του αξίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ