Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «δέντρο»... και το «δάσος»

Ενας μήνας κύλησε από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική. Η σύγκλιση της ΕΕ με τις ΗΠΑ στα πλαίσια του δόγματος των προληπτικών πολέμων, η συμφωνία αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με τις ΗΠΑ, το κείμενο του Σολάνα, συνιστούν μια επικίνδυνη και αντιδραστική εξέλιξη. Η κυβέρνηση, αφού έκανε τη βρώμικη δουλιά - παίρνοντας και τα συγχαρητήρια όσων απεργάζονται δεινά για τους λαούς - «το γύρισε στο τσάμικο». Με τη συνδρομή της ΝΔ, και όχι μόνο, φούντωσε την κάλπικη δικομματική αντιπαράθεση. Δικαιώνεται πλήρως το ΚΚΕ για την εκτίμησή του: «Σκέψεις για τις εξελίξεις... όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα οξυνθεί η δικομματική πόλωση ως τις εθνικές εκλογές». (ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ, Συμπεράσματα για την εκλογική μάχη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 13 και 20 Οκτώβρη 2002, 30 Νοέμβρη 2002). Στα πλαίσια αυτά γίνεται προσπάθεια με τη συμβολή των στηριγμάτων του δικομματισμού, να αποπροσανατολίζεται η εργατική τάξη και να οδηγείται η προσοχή και η σκέψη της σε επιμέρους πλευρές της όλης κατάστασης, πέρα και έξω από τη σχέση οικονομίας και πολιτικής. Προβάλλονται φαινόμενα, πράγματα και καταστάσεις ξεκομμένα από τις αιτίες τους και την κυρίαρχη πολιτική, στα πλαίσια της οποίας φυτρώνουν τα «άνθη του κακού». Από αυτά, ξεχωρίσαμε δύο ζητήματα, τα οποία οδήγησαν στη σύνταξη του κειμένου αυτού με το συγκεκριμένο τίτλο. Πρόκειται για το «πόθεν έσχες» - τις συναλλαγές των βουλευτών στο Χρηματιστήριο και δεύτερο την είδηση για απόκτηση βίλας από στέλεχος του «Αθήνα 2004».

Ας δούμε πώς προβλήθηκαν αυτά τα θέματα μέσα από τα πρωτοσέλιδα τριών εφημερίδων, την ίδια μέρα, την Τετάρτη 16 Ιούλη.

1. «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: «ΦΟΥΣΚΑ ΤΟ "ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ" ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!».

2. «ΑΥΡΙΑΝΗ»: «ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΒΙΛΑ ΚΑΙ Ο... ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ!».

3. «ΑΥΓΗ»: «ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ Η ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ».

Είναι κακό, άραγε, να αποτελούν αντικείμενο ελέγχου, τα οικονομικά και τα διάφορα πάρε - δώσε των βουλευτών, κρατικών λειτουργών κλπ.; Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, το θέμα, ανοίγοντάς το, στις πραγματικές του διαστάσεις. Το πλιάτσικο και η ληστεία, η κλοπή του μόχθου της εργατικής τάξης - των λαϊκών στρωμάτων, στα πλαίσια της καπιταλιστικής κοινωνίας γίνεται από την κυρίαρχη τάξη. Μέσα στα πλαίσια αυτά οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης και διάφοροι άλλοι (ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, «εργατική αριστοκρατία», «μεγαλοδικηγόροι», «μεγαλοδημοσιογράφοι»), έχουν το μερτικό τους στο προϊόν της ληστείας που γίνεται σε βάρος των παραγωγών του πλούτου στην κοινωνία. Κατά συνέπεια, όσοι εστιάζουν την προσοχή στα κάθε είδους αλισβερίσια αυτών των βουλευτών και λοιπών παραγόντων, είναι φανερό πως θέλουν να βλέπουμε, μόνο το «δέντρο» και όχι το «δάσος», το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Ας το κάνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένο. Γιατί να μας προκύπτουν διαχειριστές εκατομμυρίων ευρώ - όσοι φάνηκαν μέχρι σήμερα και όσοι θα φανούν στη συνέχεια - οι βουλευτές, διάφοροι κρατικοί παράγοντες, ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη κλπ.; Οι κομμουνιστές βουλευτές του ΚΚΕ που αντιπαλεύουν το σύστημα, ούτε εκατομμύρια διαχειρίζονται, ούτε πάρε - δώσε με το Χρηματιστήριο έχουν, ούτε κάθονται στα ίδια τραπέζια - σε βίλες, κότερα και οπουδήποτε αλλού - με την ολιγαρχία! Αντίθετα με τους άλλους βουλευτές που υπερασπίζουν το σύστημα, δέχονται όταν ζορίζουν τα πράγματα τις γνωστές «περιποιήσεις» του συστήματος... επιθέσεις αστυνομικών οργάνων, φυλακίσεις, εξορίες κλπ. Οι κομμουνιστές συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν τα ανθρωπόμορφα τέρατα - ειδικές δυνάμεις κλπ.- των κυρίων Σημίτη - Χρυσοχοΐδη και λοιπών κυρίων του ΠΑΣΟΚ, όταν την ίδια ώρα η ξεπουλημένη «εργατική αριστοκρατία» κάθεται στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου» και τρωγοπίνει με τα στελέχη της ολιγαρχίας.

Το «πόθεν έσχες» και το άνοιγμα των κωδικών βουλευτών κλπ., λείπει για να έρθουν στα ίσια τα πράγματα.

Σας θυμίζουμε, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε:

  • Στη «ρουφήχτρα» του χρηματιστηριακού τζόγου, τα ασφαλιστικά ταμεία «έχασαν» το 2001 906,62 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 23,18% της αξίας των αποθεματικών τους!
  • Στις ίδιες τις ΗΠΑ, τη «μητρόπολη» του καπιταλισμού - με τους «κανόνες», τους «ελέγχους» και τα ρέστα - οι «... δέκα μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που πρωταγωνίστησαν στη χρηματιστηριακή "φούσκα" της Γουόλ Στριτ... θα πληρώσουν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ως τιμωρία για τη συστηματική παραπλάνηση του "επενδυτικού κοινού" και "ούτε γάτα, ούτε ζημιά"»... (ΠΗΓΗ: «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΜΑΗ 2003, σελίδα 14).

Κι έρχεστε τώρα εσείς, κύριοι των εφημερίδων «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» και «ΑΥΓΗ», ύστερα από το «μεγάλο κόλπο» της περιόδου της άνθησης του Χρηματιστηρίου στην Ελλάδα που κατέληξε στην «εξαφάνιση» 2 και πλέον τρισεκατομμυρίων δραχμών των κάθε λογής μικροαποταμιευτών και μας μιλάτε για τους κωδικούς των βουλευτών και το «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Για τους κωδικούς των «πιράνχας» που «κατασπάραξαν» αυτό το τεράστιο ποσό, για την ίδια την ουσία της ληστείας των λαϊκών αποταμιεύσεων, σιωπή!

Κατά συνέπεια - κύριοι των εφημερίδων «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» και «ΑΥΓΗ» - αφήστε τα κόλπα για ελέγχους, εξυγίανση, «πόθεν έσχες» και άλλα παρόμοια. Τούτο το σύστημα παράγει τη βρώμα από όλους τους πόρους τους και όσοι το υπηρετούν σίγουρα θα «λερώνονται» παντοιοτρόπως.

Η βίλα του κυρίου «υπασπιστή» τώρα. Με όσα εκθέσαμε παραπάνω, μόνο αφελής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κανείς, ότι είναι δυνατόν, στα πλαίσια της επιχείρησης «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ», να μην προκύπτουν διάφορα «παρατράγουδα». Δικαιούμαστε όμως να ρωτήσουμε, η βίλα του «υπασπιστή της Γιάννας», σας μάρανε ή σας ξένισε, κύριοι της εφημερίδας «ΑΥΡΙΑΝΗ»; Το μεγάλο φαγοπότι του κεφαλαίου γύρω από την υπόθεση ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ στην Αθήνα το 2004 δε σας κόφτει καθόλου, ειδικά εσάς που όλο για τον «κοσμάκη» μιλάτε; Δε διαβάσατε - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΡΙΤΗ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ 2003, σελίδα 29, ότι «άλλα 255 δισ. στις πλάτες του ελληνικού λαού. Στο ήδη υπέρογκο κόστος προστίθεται και αυτό για τις λεγόμενες ολυμπιακές προσαρμογές»; Οσο για τα υπονοούμενά σας - προέλευση πόρων κ.λπ. - υπάρχουν και υπεύθυνοι και αρμόδιοι να καταλογίσουν τις όποιες ευθύνες. Μια και σας πήρε ο «πόνος» για τη βίλα, ας μιλήσουμε και για βίλες. Φαίνεται πως η βίλα αυτή είναι πολύ ογκώδης και κουκούλωσε τις χιλιάδες βίλες, που απλώνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Τι λέτε για τις βίλες αυτές; Καλώς έχουν τα πράγματα, νόμιμες αυτές, επειδή γίνονται με τους κανόνες και τους νόμους του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης;

Επειδή φαίνεται πως δεν είσαστε και τόσο καλά ενημερωμένοι, ας σας ενημερώσουμε εμείς: Σύμφωνα με την επεξεργασία των 4,9 εκατομμυρίων δηλώσεων του οικονομικού έτους 2002 - από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών - «Οι Ελληνες έχουν....97.000 σκάφη αναψυχής 155 ιδιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα και 5.318 διαθέτουν πισίνα στο σπίτι τους...». (Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ / ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2002, σελίδα Γ5).

Από τις χιλιάδες αυτές βίλες - οι βίλες έχουν πισίνες και όχι τα διαμερίσματα - εσείς βρήκατε τη βίλα του κυρίου «υπασπιστή»! Αν μιλήσουμε για «ταξική μυωπία: σίγουρα θα βγείτε από τα ρούχα σας, αλλά και πάλι λίγο σας πέφτει!

Είναι σκάνδαλο η βίλα αυτού του κυρίου, τι είναι άραγε οι πωλήσεις ακινήτων - βίλες και οικόπεδα - σε ποσά που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ; Και για να αποφύγουμε τυχόν απορίες σας, μιλάμε - και εδώ - με στοιχεία:

  • «ΠΕΝΤΕΛΗ, υπερπολυτελείς επαύλεις νεόδμητες: 1) 460 τ.μ.....3.000.000 ευρώ 2) 800 τ.μ.....4.500.000 ευρώ. Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ένθετο ΑΚΙΝΗΤΑ / ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2003, σελίδα 25
  • «ΒΑΡΚΙΖΑ, Ασύρματος, οικόπεδο 3.000 τ.μ....2.000.000 ευρώ. Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ ένθετο ΑΚΙΝΗΤΑ / ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ, σελίδα 80.

Αυτά τα στοιχεία και τα παραδείγματα που παραθέτουμε είναι χαρακτηριστικό δείγμα για τις χιλιάδες βίλες και τον «τρελό» τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ που γίνεται, από την ολιγαρχία για την ολιγαρχία. Το μέγεθος της πρόκλησης είναι τεράστιο, αν πάρουμε υπόψη μας δύο πράγματα.

Α) Το ότι ο εκπρόσωπος της ολιγαρχίας - βλέπε ΣΕΒ - διαμαρτύρεται στην κυβέρνηση για μεγάλες αυξήσεις στις δημόσιες (κοινωνικές) δαπάνες και απαιτεί τη μείωσή τους!

Β) Τα μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης και άλλων λαϊκών στρωμάτων στεγάζονται - στριμώχνονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, όταν η πλουτοκρατία και τα κάθε είδους τσανάκια τους έχουν υπερπολυτελείς βίλες, επαύλεις με πισίνες κλπ. και εκατοντάδες - ανά άτομο - στη διάθεσή τους, για να απολαμβάνουν μέσα στο πράσινο, τους καρπούς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Ο Επίλογος:

Μην είστε καθόλου σίγουροι ότι θα τα καταφέρνετε συνεχώς:

- Να δείχνετε το «δέντρο», για να... κρύβετε το «δάσος».

- Να κρατάτε σιδηροδέσμια την τάξη νεκροθάφτη σας με τρομονόμους, ηλεκτρονικό φακέλωμα, διώξεις κλπ.

Τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μεγαλώνουν. Οι αντιθέσεις των «κάτω» με τους «πάνω» οξύνονται. Η δράση της πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης δυναμώνει - η πολιτική του Μετώπου κερδίζει έδαφος στις συνειδήσεις. Αργά ή γρήγορα, οι πολλοί, - οι παραγωγοί του πλούτου στην κοινωνία - θα «δουν το δάσος», θα οργανώσουν την πάλη τους. Και είναι πολλοί αυτοί, πάρα πολλοί μπροστά στην ολιγαρχία και τους κάθε λογής εξαγορασμένους. Τότε, τίποτα και καμία δύναμη δε σώζει τους εκμεταλλευτές - καπιταλιστές αλλά και τα τσιράκια τους που ζουν με τον ιδρώτα - το αίμα της εργατιάς και από πάνω κοροϊδεύουν ασύστολα με κόλπα για «ελέγχους» και άλλα παρόμοια.


Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ