Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κόντρες και απόρρητα πάνω στα σκουπίδια

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή απόρρητα κρατικά στοιχεία που βρέθηκαν πεταμένα - σε κοινή θέα - στα σκουπίδια. Η έρευνα για να εντοπιστεί ο υπεύθυνος συνεχίζεται. Από κάποιες πλευρές πιθανολογείται ότι ευθύνες βαρύνουν υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι φάκελοι που βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε σακούλες σκουπιδιών έξω από το υπουργείο Υγείας, περιείχαν απόρρητα και εμπιστευτικά έγγραφα που αφορούν αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης κυβέρνησης, εκθέσεις για στρατιωτικά θέματα, αποφάσεις του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, αμυντικές και στρατιωτικές συμφωνίες (πχ Ελλάδας - Κύπρου) και εξοπλιστικά προγράμματα για αγορά οπλικών συστημάτων (πχ «S-300») που έγιναν επί διακυβέρνησης Δημοκρατικού Συναγερμού. Ακόμα, την ασφάλεια των αεροδρομίων και τη δράση των Ισραηλινών, εμπιστευτικά θέματα για τους αγνοουμένους, τα εσωτερικά προβλήματα της Αστυνομίας, πορίσματα ερευνών διασπάθισης δημοσίου χρήματος κ.ά.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έδωσε οδηγίες να διεξαχθεί έρευνα, για να διαπιστωθεί πώς βρέθηκαν εκεί τα έγγραφα και ποιοι ευθύνονται. Ο υπουργός Αμυνας Μαυρονικόλας διαβεβαίωσε ότι έγινε ήδη ενδοϋπηρεσιακή έρευνα στο υπουργείο του και διαπιστώθηκε ότι όλα τα απόρρητα βρίσκονται στη θέση τους.

Προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η καταστροφή των προαναφερόμενων εγγράφων είχε ανατεθεί στο γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας Αντη Τρυφωνίδη. Ο τελευταίος διέψευσε τον ισχυρισμό Χρυσοστομίδη και δήλωσε άγνοια για το είδος των εγγράφων που βρέθηκαν.

Ακολούθησε - χθες το μεσημέρι - συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς. Κατόπιν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αναφέρει τι αποφασίστηκε, αλλά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η προχθεσινή ανακοίνωση για τον Α. Τρυφωνίδη έγινε στη βάση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της αστυνομικής έρευνας. Οτι τίποτε δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά.

Ωστόσο επισήμανε ότι πρόκειται για τον υπεύθυνο διοικητικό λειτουργό του υπουργείου Υγείας. Συνεπώς αν υπάρχει ευθύνη καταλογίζεται και σ' αυτόν. Είπε και ότι τα έγγραφα που έχουν εντοπιστεί σε σακούλες είναι δύο κατηγοριών, η μία από το γραφείο της υπουργού Υγείας και η άλλη από το γραφείο του Α. Τρυφωνίδη.

Σύμφωνα εξάλλου με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γ. Κασουλίδης, ξεκαθάρισε - σε συζήτηση που είχε σε τηλεοπτικό σταθμό με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Ν. Κατσουρίδη - ότι «παραδοσιακά, τα απόρρητα έγγραφα δεν είναι οι υπουργοί που αναλαμβάνουν τη διαφύλαξή τους, αλλά οι γενικοί διευθυντές και οι υπηρεσιακοί».

Ερωτηματικά

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κ. Χρυσοστομίδης, διατύπωσε χθες και ερωτηματικά κατά πόσο έχει ευθύνες για το συμβάν και η προηγούμενη κυβέρνηση. Εξήγησε ότι σε αντίθεση με την τωρινή (ανέλαβε καθήκοντα την 1η Μάρτη), η προηγούμενη δεν είχε θέσει κώδικα χειρισμού των απορρήτων εγγράφων. Υπογράμμισε ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δεν είχε αναφέρει ο,τιδήποτε στη νυν υπουργό Ντίνα Ακκελίδου για την ύπαρξη των εγγράφων κατά την παράδοση του υπουργείου.

Επιπλέον, το γεγονός ότι την ευθύνη φέρει ο Φ. Σαββίδης διότι δεν είχε ενημερώσει τη Ντ. Ακκελίδου για το περιεχόμενο των ντουλαπιών στο γραφείο του, επισήμαναν τόσο η ίδια, όσο και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Αμυνας, Δώρος Χριστοδουλίδης. Ο Φ. Σαββίδης απάντησε ότι η υπόθεση δεν τον αφορά, γιατί είχε μεριμνήσει να τοποθετούνται τα έγγραφα σε ασφαλή θέση, τοποθετώντας μάλιστα, με δική του δαπάνη, κλειδαριά ασφαλείας...

Ευκαιρία για όξυνση

Πάντως το συμβάν έδωσε την ευκαιρία στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανεβάσουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για «ανευθυνότητα» και «διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό». Διατυπώθηκαν και αιτήματα για παραίτηση της Ακκελίδου.

Η «Χαραυγή» επισημαίνει ενδεικτικά: «Ερωτηματικά προκύπτουν και από τη σπουδή του πρώην υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, να συγκαλέσει αμέσως δημοσιογραφική διάσκεψη, να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση και να ζητήσει μάλιστα και παραίτηση υπουργού, χωρίς να κατέχει οποιαδήποτε στοιχεία και χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε έρευνα».

Στο μεταξύ οι έρευνες της Αστυνομίας, για το πώς βρέθηκαν στα σκουπίδια οι φάκελοι, συνεχίζονται. Ο βοηθός αρχηγός Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους δήλωσε ότι βρίσκονται ακόμα στο αρχικό στάδιο. Πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί, θα ληφθούν και άλλες καταθέσεις. Η ολοκλήρωση των ερευνών αναμένεται ακόμα και αύριο.

Για το ζήτημα ρωτήθηκε χθες και ο Ελληνας υπουργός Τύπου. Ο Χρ. Πρωτόπαππας απέφυγε να απαντήσει, δηλώνοντας ότι πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα της έρευνας που διεξάγει η κυπριακή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ