Σάββατο 9 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μία είναι η απλή αναλογική

Αναφορά στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο έκανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου στο Ηράκλειο Κρήτης

Η Αλ. Παπαρήγα, με αφορμή τη φιλολογία που εκπορεύεται από την κυβέρνηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες στο Ηράκλειο Κρήτης, τόνισε:

«Κάποια στελέχη της κυβέρνησης, κάποιοι επικοινωνιολόγοι της μιλάνε για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και αντικατάστασή του από το γερμανικό εκλογικό σύστημα, που είναι πλειοψηφικότατο, ή από κάποια παραλλαγή του. Βέβαια το αρνούνται, και μάλιστα προκλητικά μιλάνε ότι θα πρόκειται για ένα αναλογικότερο σύστημα... Ομως όταν ήρθε ο κύριος Σκανδαλίδης, ως υπουργός Εσωτερικών, στα γραφεία του Περισσού και μας είπε τις σκέψεις του γι' αυτό το θέμα, αυτές ήταν πολύ κοντά στο γερμανικό εκλογικό σύστημα. Δεν το ρίξαμε εμείς το θέμα. Δεν το βγάλαμε από το κεφάλι μας. Το ακούσαμε, το διαβάσαμε και μας το είπανε. Το γερμανικό εκλογικό σύστημα είναι πλειοψηφικότατο. Είναι ένα εκβιαστικό εκλογικό σύστημα, που θέλει να εδραιώσει το διπολισμό στην Ελλάδα, και μην κοιτάτε που η ΝΔ δεν το θέλει αυτή τη στιγμή και προτιμάει να δοκιμάσει μια τετραετία ακόμα δικομματισμού. Θέλουν να διαμορφώσουν ένα πολιτικό σύστημα το οποίο, με κορμό τα δύο μεγάλα αστικά κόμματα, που λέμε εμείς τα κόμματα της πλουτοκρατίας - ανεξάρτητα το ότι στη βάση τους και μέσα τους έχουν εκπροσώπους λαϊκών στρωμάτων - να έχουν κάποια βοηθητικά σχήματα που θα τους προσθέτουν έδρες. Αυτό δεν το θέλουνε μόνο για να έχουνε κάποιες επιπρόσθετες έδρες. Το θέλουν για να έχουν και άλλοθι ότι υπάρχουν και αριστεροί και προοδευτικοί, οι οποίοι στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Λοιπόν είμαστε κάθετα αντίθετοι, ακάθεκτοι στη διεκδίκησή μας για την απλή αναλογική. Μία είναι η απλή αναλογική. Δεν υπάρχει αναλογικότερο ή αναλογικότατο εκλογικό σύστημα, γι' αυτό και έχουμε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να γίνει προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την απλή αναλογική και ας απαντήσουν οι άλλοι γιατί δεν τη θέλουν και πώς θέλουν το εκλογικό σύστημα. Αυτό το κάνουμε γιατί πρέπει ο ελληνικός λαός να ακούσει επίσημες απαντήσεις και όχι παιχνίδια. Εκεί θα ξεκαθαρίσουμε για ακόμα μια φορά τη στάση μας, που είναι καθαρή και για το εκλογικό σύστημα και για τις περίφημες κυβερνήσεις συνεργασίας. Εμείς αυτά που σκεφτόμαστε αυτά και λέμε. Ο,τι είναι στο μυαλό μας πάει και στο στόμα μας, δεν είμαστε δίγλωσσοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ