Σάββατο 9 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΔΙΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ
Υποφέρουν από επαγγελματικές παθήσεις

Από επαγγελματικές παθήσεις και ατυχήματα μαστίζονται οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στη ραπτική, όπως αποκαλύπτουν μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Μελέτη, που έγινε σε μοδίστρες, ράφτρες και βιοτέχνες ρούχων, από 17 έως 55 ετών, έδειξε ότι τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο - το 95% των εργαζόμενων είχαν κάποιο εργατικό ατύχημα. Το 85% ανέφερε ότι αντιμετωπίζει μυοσκελετικά προβλήματα, ενώ το 68% των εργαζομένων βρίσκουν το ρυθμό εργασίας έντονο. Ο θόρυβος και η σκόνη (χνούδι) αναφέρθηκαν ως οι πιο ενοχλητικοί παράγοντες του περιβάλλοντος εργασίας, ενώ το 50% ανέφερε ότι έχει ενοχλήσεις στα μάτια.

Αντίστοιχα, μελέτη που έγινε σε στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας έδειξε ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις πλήττουν το νοσηλευτικό προσωπικό, που, κατά κύριο λόγο, είναι γυναίκες (ποσοστό 80,9%). Σύμφωνα με τη μελέτη, το 77,7% των ερωτηθέντων εργάζονταν ως νοσηλευτές από 1 - 15 χρόνια, ενώ στο ίδιο τμήμα απασχολούνταν στην πλειοψηφία τους έως πέντε χρόνια. Οι μυοσκελετικές ενοχλήσεις ξεκίνησαν στους εργαζόμενους μετά την έναρξη της εργασίας στο τμήμα που βρίσκονταν. Οι ενοχλήσεις στη μέση και τον αυχένα εμφανίζονται πρώτες στα συμπτώματα και ακολουθούν αυτές των γονάτων, των κνημών, των ώμων και άνω άκρων, της πλάτης, των ισχίων, των πελμάτων και των αστραγάλων. Για τη μυοσκελετική καταπόνηση, όμως τονίζεται στη μελέτη, πέρα από την ίδια τη φύση της δουλιάς, ευθύνονται η έλλειψη προσωπικού, η ένταση της δουλιάς, ο φόρτος εργασίας και οι λανθασμένες τεχνικές και συνήθειες. Οι εργασίες που προκαλούν ιδιαίτερη επιβάρυνση είναι, κατά σειρά προτεραιότητας, η ορθοστασία, η έγερση ασθενών από το κρεβάτι, η μεταφορά αντικειμένων, η μεταφορά ασθενών με το φορείο, η περιποίηση ασθενών, η μεταφορά εξοπλισμού κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ