Σάββατο 9 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Απεμπλουτισμένος» θάνατος!

«Και θα κείτομαι κάτω απ' τη γη / που έχω ρημάξει / χαλαστής που κανείς δεν πονά για το χαμό του. / Στεναγμός ανακούφισης θ' αναδεύει πάνω απ' τον τάφο μου...» (Μπ. Μπρεχτ)

Βαλκάνια: Ο «απεμπλουτισμένος θάνατος». Ο εφιάλτης ξαναζωντανεύει. Οι οιμωγές δεν έρχονται απ' την Πρίστινα, τη Νις, το Βελιγράδι, το Νόβισαντ, αλλά απ' τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μέρα με τη μέρα ο κατάλογος των στρατιωτών που πεθαίνουν από καρκίνο μεγαλώνει. Νέα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Οι «παράπλευρες απώλειες», που τόσο καλά είχαν σχεδιαστεί στα κομπιούτερ του ΝΑΤΟ, απ' τους στρατηγούς του οργανωμένου εγκλήματος, δεν αφορούσαν τα φέρετρα των Σέρβων και των Κοσσοβάρων, αλλά τις δικές τους «ειρηνευτικές» δυνάμεις. Τα ερείπια και η βαλκανική Χιροσίμα - μαζί με τους «ζωντανούς» στόχους, τα νοσοκομεία, τους τηλεοπτικούς σταθμούς - η διάλυση του παραγωγικού ιστού της Γιουγκοσλαβίας, δεν είναι το πρώτο έγκλημα των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών - ούτε και το τελευταίο. Οσοι νόμισαν ότι με την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης θα άνοιγε μια περίοδος ύφεσης διαψεύστηκαν απ' τα ίδια τα γεγονότα: Απ' τον Περσικό Κόλπο, τη Βοσνία, το Κόσσοβο, το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ προχώρησαν μια πυρηνική επιδρομή στην καρδιά της Ευρώπης, για να καταδείξουν πως είναι οι κυρίαρχοι του πολιτικοοικονομικού και στρατιωτικού παιχνιδιού σ' όλο τον κόσμο. Απ' το «σύνδρομο του Κόλπου» στο «βαλκανικό σύνδρομο». Το διάστημα '94-'95 στη Βοσνία ρίχτηκαν 12.000 ρουκέτες απ' τις ΗΠΑ για να «χαραχτούν» τα σύνορα, όπως σχεδιάστηκε απ' τη Συνθήκη «ειρήνης» του Ντέιτον. Στο Κοσσυφοπέδιο έπεσαν απ' τα υπερσύγχρονα υπερόπλα του ΝΑΤΟ 32.000 βλήματα (31 τόνοι) με ραδιενεργά υλικά, όπως απεμπλουτισμένο ουράνιο (αυτό το υλικό οι πολεμικές βιομηχανίες το βρήκαν δωρεάν, γιατί το Depleted Uranium είναι ένα πυρηνικό απόβλητο!).

Αρκετά φθηνή ύλη για τις ρουκέτες και τα πυρομαχικά και η ευκαιρία του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία για να τα «εναποθέσουν» σκοτώνοντας με το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Οι αδίστακτοι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ δε διδάχτηκαν απ' τον πόλεμο του Κόλπου όπου ρίχτηκαν 275 τόνοι ραδιενεργού υλικού και στοίχισε χιλιάδες νεκρούς για τον ιρακινό λαό - με ασθένειες διαφόρων μορφών. Δεν τους αγγίζει τίποτε όταν σχεδιάζουν το θάνατο: Το Πάντσεβο, η Νις, η Πρίστινα, το Βελιγράδι, ο Σαμπόρ, ο Δούναβης μολύνθηκαν από αργό πετρέλαιο, διοξίνες, κλοφέν, στιρένιο, βινυλοχλωρίδιο, υδροχλωρικό οξύ, καυστικό νάτριο, αμμωνία, χλώριο. Βομβαρδισμοί για να «φτιάξουν» την «ειρήνευση ασφάλειας και σταθερότητας» στα Βαλκάνια ή την «ανοικοδόμηση»! Σχιζοφρενείς σ' όλα τους.

Η «ειρηνική συνύπαρξη» με τους πολεμοχαρείς και τους «κυρίους του θανάτου» αποδεικνύεται, με τον πιο τραγικό τρόπο, ουτοπία και φενάκη. Η «ραδιενεργός» ευρωπαϊκή συνενοχή και η σοσιαλδημοκρατία υπονόμευσαν τις λαϊκές αντιδράσεις - ταυτισμένη η τελευταία με την ασυδοσία των μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων, αναδείχτηκε πιστός υπηρέτης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας.

Ο πυρηνικός συναγερμός και οι επιπτώσεις απ' τον πόλεμο στη Βαλκανική καλούν τους λαούς σε αναμέτρηση για την ίδια τη ζωή και το μέλλον. Οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, συνέταιροι πιστοί, σπέρνουν τον όλεθρο και την εξαθλίωση. Στη χώρα μας οι ασπόνδυλοι χειροκροτητές του ΝΑΤΟ καμώνονται τις «μωρές παρθένες» και το παίζουν αδιάφοροι, συνεχίζοντας τις διευκολύνσεις και με την παρουσία των Ελλήνων φαντάρων (παιδιά άνεργα ήταν!), αρνούμενοι ότι το Ναυτικό μας χρησιμοποίησε - και χρησιμοποιεί - 50 χιλιάδες τόνους βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου (υπάρχουν άλλοι δέκα τόνοι αποθηκευμένοι), αλλά και τα πολλά άγνωστα υλικά θανάτου στις βάσεις του ΝΑΤΟ. Η διέξοδος για τους λαούς των Βαλκανίων βρίσκεται στην κοινή τους πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό.


Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ