Σάββατο 9 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Δε θα δεχτούμε τις κατοχικές πραγματικότητες της Αγκυρας και του Ντενκτάς

Σε συγκέντρωση, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε χτες ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου

Μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) ήρθε χτες στην Ελλάδα ο Δημήτρης Χριστόφιας, ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, για να συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει η Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα, χτες, μίλησε σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια) με θέμα: «Το Κυπριακό σήμερα στην κρισιμότερη ίσως καμπή του».

Η συγκέντρωση διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με την κυπριακή πρεσβεία και την ΟΚΟΕ. Τον φιλοξενούμενο προσφώνησε ο πρύτανης, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, και απένειμε στον Δ. Χριστόφια τιμητικό μετάλλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια μίλησε ο πρέσβης της Κύπρου, Λεωνίδας Παντελίδης, και παρουσίασε τον φιλοξενούμενο ο πρόεδρος της ΟΚΟΕ, Γεώργιος Συλλούρης.

Ο Δ. Χριστόφιας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα με τη διαδικασία των απευθείας διακοινοτικών συνομιλιών. Ανάμεσα στα άλλα είπε:

«Για τρεις σχεδόν δεκαετίες ο κυπριακός λαός ζει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και της κατοχής του 37% του εδάφους της Κύπρου. Για τρεις σχεδόν δεκαετίες παλεύει για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεχίζει να παλεύει για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του, που αλλού θεωρούνται αυτονόητα και αυθύπαρκτα.

Η κατοχική Τουρκία με τον κυνισμό και την αναλγησία της προσπαθεί να οριστικοποιήσει τη διχοτόμηση με την αναγνώριση του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. Σε αυτή της την προσπάθεια στηρίζεται και στην ανοχή που δυστυχώς επιδεικνύουν οι ισχυροί της Γης, για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην Κύπρο, την περιφρόνηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και την αθέτηση της υπογραφής του κ. Ντενκτάς κάτω από τις δυο Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Παρά την αδυναμία εξεύρεσης λύσης και τα συνεχή αδιέξοδα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εξ υπαιτιότητας της τουρκικής πλευράς, εμείς δεν απελπιζόμαστε ούτε και εγκαταλείπουμε τις άοκνες προσπάθειές μας για λύση. Παραμένουμε σταθεροί στις αποφάσεις και στις δεσμεύσεις μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα αποκαθιστά την ενότητα του κράτους και του λαού της Κύπρου, θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή, θα εγγυάται και θα κατοχυρώνει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες στο νησί μας.

Δυστυχώς, η ανταπόκριση από την πλευρά της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς δεν είναι η ανάλογη. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών δε στέλλουν αισιόδοξα μηνύματα. Οι τοποθετήσεις του κ. Ντενκτάς τόσο στο τραπέζι των συνομιλιών όσο και δημόσια καταδεικνύουν την επιμονή της τουρκικής πλευράς σε λύση δυο κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο, τα οποία θα συνομολογήσουν μεταξύ τους ένα "νέο συνεταιρισμό", όπως τον αποκαλεί, ο οποίος θα πάρει τη μορφή μιας χαλαρής συνομοσπονδίας. Ο κ. Ντενκτάς αρνείται ότι υπάρχουν πρόσφυγες και επιμένει στην υποχρεωτική ανταλλαγή περιουσιών. Είναι πρόδηλο ότι με τέτοια φιλοσοφία και τέτοιες προσεγγίσεις δεν είναι δυνατό να εξευρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος.

Είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο ιστορικό συμβιβασμό χάριν της ειρήνης και της επανένωσης της πατρίδας μας. Δεν πρόκειται όμως να δεχτούμε τις κατοχικές πραγματικότητες όπως απαιτούν Αγκυρα και Ντενκτάς. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο τόσο στην επίσημη τουρκική πλευρά όσο και στους τρίτους που ενδιαφέρονται για προώθηση λύσης του Κυπριακού.

Είναι φανερό πως αν δεν υπάρξει αλλαγή στη φιλοσοφία και στην πολιτική της Αγκυρας και του κ. Ντενκτάς θα οδηγηθούμε και πάλι σε αδιέξοδο. Εμείς απευχόμαστε ένα καινούριο αδιέξοδο και διακαώς επιθυμούμε να εξευρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατό και η Κύπρος επανενωμένη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δε φτάνει όμως η επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση. Αν ο διεθνής παράγοντας ενδιαφέρεται ειλικρινά για να λυθεί το Κυπριακό, τώρα είναι η ώρα να παρέμβει αποφασιστικά. Και θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της Αγκυρας και του Ντενκτάς για να αλλάξουν την πολιτική τους στο Κυπριακό και επιτέλους να ευθυγραμμιστούν με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Ο διεθνής παράγοντας πρέπει να γνωρίζει ότι οι όποιες φόρμουλες επιχειρούν να μοιράσουν την απόσταση μεταξύ της ομοσπονδίας και της συνομοσπονδίας όχι μόνο δε φέρνουν πιο κοντά τη λύση αλλά, αντίθετα, την απομακρύνουν ακόμα περισσότερο γιατί χύνουν νερό στην αδιαλλαξία και στην αλαζονεία της επίσημης τουρκικής πλευράς.

Το ζητούμενο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού πρέπει να είναι η εγκατάλειψη των διχοτομικών θέσεων του κ. Ντενκτάς και η προσπάθεια για συμβιβασμό και σμίκρυνση των διαφορών μέσα στα πλαίσια ενός ενωμένου, λειτουργικού, διζωνικού, δικοινοτικού ομοσπονδιακού κράτους με μια και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, με σεβασμό της πολιτικής και οικονομικής ισότητας των δυο κοινοτήτων αλλά και της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Μόνο έτσι θα καταστεί εφικτός ο στόχος που και το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας - ορθά πράττοντας - θέτει για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και επιβάλλεται ο ΟΗΕ να δράσει άμεσα και να ασκήσει την επιρροή του προς την Τουρκία και τον Ντενκτάς ούτως ώστε να εγκαταλείψουν τα διχοτομικά τους σχέδια και να αποδεχτούν το πλαίσιο που καθόρισε το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν είναι δυνατό να γίνουμε συνεργοί της όποιας τακτικής ή στρατηγικής των ηγετικών κύκλων της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς για ροκάνισμα του χρόνου χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο θα επαυξάνει τους κινδύνους και τα προβλήματα, που ήδη δημιουργεί η Τουρκία με τις μεθοδεύσεις που προωθεί, αλλά και τις απειλές που εκτοξεύει στην υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από τη λύση, εμπόδιο στην επίτευξη της οποίας είναι η ίδια η κατοχική δύναμη».

Στην εκδήλωση παραυρέθηκαν, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ από τους Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του Π.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ και Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μίκης Θεοδωράκης κ.α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασφυκτικές, πλέον, οι αμερικανικές πιέσεις(2004-03-11 00:00:00.0)
Αναμένονται τουρκικές κινήσεις υπό αμερικάνικη επίβλεψη(2004-01-23 00:00:00.0)
Συνομιλίες επί συνομιλιών(2003-11-21 00:00:00.0)
Στη δημοσιότητα το «όραμα» του Ντενκτάς(2002-04-09 00:00:00.0)
Δραστηριοποιούνται στο διπλωματικό πεδίο οι Τουρκοκύπριοι(2002-04-03 00:00:00.0)
Τα κυπριακά κόμματα για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους(2001-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ