ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2003
Σελ. /28
Λείπει η αυτοκριτική

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε σκάνδαλο αναδείχνεται η μη χορήγηση του ποσού των 176 ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους εκπαιδευτικούς, κρατώντας τους σε μια ιδιότυπη ομηρία. Κι ενώ το ποσό των 176 ευρώ δεν έχει καταβληθεί, ωστόσο από 1.1.2003 γίνονται επί του ποσού αυτού κρατήσεις για τη σύνταξη! Αυτά αναφέρονται -ανάμεσα σε άλλα- στην απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, σχετικά με το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο απορρίπτει συνολικά η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών.

Και δε λέμε, πως δεν είναι έτσι. Κάθε άλλο. Ετσι και χειρότερα είναι. Η κυβέρνηση, όχι μόνον υποσχόνταν στους εκπαιδευτικούς, καιρό τώρα, το επίδομα των 176 ευρώ, που το έχουν πάρει άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Οχι μόνο καλλιεργούσε αυταπάτες, κρατώντας τους σε μια ιδιότυπη ομηρία. Οχι μόνο τους κάνει κρατήσεις, για χρήματα που δεν τα παίρνουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά τελικά δεν το συμπεριέλαβε καν στο νέο «φτωχολόγιο». Πράγματι, ο εμπαιγμός είναι ωμός, προκλητικός και ό,τι άλλο σχετικό σκεφθείτε.

«Ξέχασε», όμως, κάτι η σημερινή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ - ΣΥΝ). Επρεπε, να συνοδεύσει τα παραπάνω, με μια γενναία αυτοκριτική. Ολ' αυτά έγιναν και με τη δική της συμβολή στο προηγούμενο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Και, μάλιστα, παρά τις επανειλημμένες, σχετικές προειδοποιήσεις της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ.

Κι άλλα συγχαρητήρια...

Τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου συνάντησε προχτές ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τ. Μίλερ. Η συνάντηση ήταν η πρώτη μετά το τέλος της εξάμηνης Προεδρίας στην ΕΕ, έγινε κατόπιν αιτήματος του Μίλερ και ο επίσημος σκοπός της ήταν η μεταφορά των συγχαρητηρίων του Τζ. Μπους και του Κ. Πάουελ, για την άσκηση της Ελληνικής Προεδρίας. Τι άλλο συζήτησαν δε γνωρίζουμε, αλλά τα εύσημα της αμερικανικής ηγεσίας έπρεπε να καταγραφούν αναλόγως..

Οι προτεραιότητες των κατακτητών

Μπορεί, ο ανταρτοπόλεμος να δυναμώνει καθημερινά στο Ιράκ. Μπορεί, η πείνα και οι αρρώστιες να θερίζουν, πολύ περισσότερο απ' ό,τι πριν λίγο καιρό, στη διάρκεια του 12χρονου απάνθρωπου εμπάργκο, που είχε επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες. Μπορεί, κανείς να μη γνωρίζει τι γίνεται, με τις δεκάδες χιλιάδες βόμβες και βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, που έριξαν οι ιμπεριαλιστές στη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου και, βέβαια, την έκταση των πολύμορφων συνεπειών τους. Μπορεί... Μπορεί..., αλλά οι κατακτητές φροντίζουν για την... ανάπτυξη της οικονομίας. Ετσι, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, πληροφορηθήκαμε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ ανακοίνωσαν την προκήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία κινητής τηλεφωνίας σε ολόκληρη τη χώρα...

Και, βέβαια, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων, το 51% τουλάχιστον των σχετικών δικτύων, θα το πάρουν αμερικανικές εταιρίες. Μια απ' αυτές, θα είναι και η Μπέχτελ, σύμφωνα με όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις. Αν δεν το θυμάστε, είναι η εταιρία, στην οποία είχε στελεχική θέση ο Ντικ Τσέινι, ο νυν Αμερικανός αντιπρόεδρος...

Αλογα και γαϊδούρια...

Σημειώνουμε τη δήλωση, γιατί είναι ενδεικτική της κατάστασης που υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και των προβληματισμών που κυριαρχούν σ' αυτή, σχετικά με το προτεινόμενο από την κυβέρνηση εκλογικό σύστημα. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Δ. Γεωργακόπουλος, δήλωσε προχτές τα εξής, λίγο πριν ξεκινήσει η ενημερωτική συνάντηση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, με τον υπουργό Εσωτερικών: «Θα δουλεύουν τα άλογα για να τρώνε τα γαϊδούρια...».

Την ερμηνεία την αφήνουμε σε σας...

Τα απασχολήσιμα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ το «φάρμακο» ενάντια στην ανεργία κατά τον Δημήτρη Ρέππα, που άφησε να διαφανούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις που θα μας ανακοινωθούν την επόμενη βδομάδα. Οχι, δηλαδή, πως περιμέναμε και τίποτε καλύτερο...

Βλέπετε, ακόμα και σε άτυπες προεκλογικές περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε, υπάρχουν και ορισμένες σταθερές, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα εργοδοτικά συμφέροντα. Αυτά είναι πάγια και μη διαπραγματεύσιμα...

Αλλωστε, μην ξεχνιόμαστε. Ο όρος «μερική απασχόληση» μπορεί να ειπωθεί ανάποδα και «μερική μη απασχόληση» δηλαδή ...«μερική ανεργία». Κάτι σαν το λογοπαίγνιο του «μισογεμάτου» και «μισοάδειου» ποτηριού.

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, ούτε το ολόκληρο μεροκάματο φτάνει για να ζήσεις, σκεφθείτε το ...μισό.

ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ του Αφγανιστάν και ίσως του Ιράκ στη ...«μεγάλη Ολυμπιακή Οικογένεια», με τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μας ανακοίνωσε περιχαρής η Επιτροπή του 2004. Φυσικά, δεν μπήκε στον κόπο να μας θυμίσει ότι πρόκειται για χώρες υπό στρατιωτική κατοχή.

Αραγε, με βάση τα δεδομένα του Ολυμπιακού Ιδεώδους και όλων των σχετικών αρχών που επαγγέλλεται η Επιτροπή, είναι θεμιτή η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ολυμπιάδα; Θυμίζουμε πως η Νότια Αφρική είχε αποκλειστεί λόγω των φυλετικών διακρίσεων...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΕΤΑΞΥ «σφύρας και άκμονος», για μια ακόμη φορά, οι «μικρομεσαίοι», που δεν πειθάρχησαν στην «πρόσκληση» για τακτοποίηση των φορολογικών τους εκκρεμοτήτων την περίοδο 1993 έως 1998. Βλέπετε, η κυβέρνηση δεν ξεχνά τα χρέη των οφειλετών της.

Εκτός, φυσικά, αν πρόκειται για τίποτε προμηθευτές του Δημοσίου, για μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, για κατόχους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, για εταιρίες πετρελαϊκής διύλισης, για «μεγαλοεπενδυτές» του εξωτερικού και για υποψήφιους «στρατηγικούς επενδυτές» σε κρατικές υπηρεσίες υπό εκποίηση.

«Σαμίνα»

Τέσσερις «φτωχοδιάβολοι», τέσσερις ναυτεργάτες, είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι, κατά το πόρισμα του ανώτατου Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων, για το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα»! Το πόρισμα αυτό, που ξεπερνάει τα όρια της κοινής λογικής, φέρει ανάγλυφη τη σφραγίδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δείχνει ποιο ήταν το «μαχαίρι», ποιο το «κόκαλο», ποιοι «οι υπεύθυνοι όσο ψηλά και αν βρίσκονται» και πού φτάνει η αισχρή δημαγωγία του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλύπτει περίτρανα ότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα τη χώρα, όπως ακριβώς και οι ομογάλακτοί τους της ΝΔ, είναι τόσο απόλυτα δεσμευμένοι να στηρίξουν με νύχια και με δόντια την απάνθρωπη πολιτική που ασκούν υπέρ του εφοπλιστικού, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, που είναι ικανοί ακόμα και να καταδικάσουν τα 80 θύματα του «Σαμίνα»!

Ομως, το σκηνικό που διαγράφεται είναι ακόμα πιο τρομακτικό για τα εκατομμύρια των επιβατών που διακινούνται με τα ακτοπλοϊκά πλοία, αλλά και τους ναυτεργάτες που δουλεύουν σ' αυτά, για να μεγαλώνουν τα κέρδη των εφοπλιστών. Και είναι τρομακτικό όχι μόνο γιατί κυβέρνηση και εφοπλιστές «φτύνουν» από πάνω και τα θύματά τους, αλλά γιατί η τραγωδία του «Σαμίνα» «εγκαινίασε» με τον πιο δραματικό τρόπο την επιβολή μιας «νέας τάξης πραγμάτων» στις ελληνικές θάλασσες. Εκείνη ακριβώς τη χρονιά μόλις άρχιζε η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα, το οποίο νομιμοποιήθηκε στη συνέχεια με το νόμο 2932/2001. Πρόκειται για το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία με τον διαλυτικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον οποίο υποδέχτηκαν με χαρά, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ.

Πρόκειται για νομοθετήματα που προβλέπουν ακριβώς αυτά που άρχισαν να ζουν οι νησιώτες, οι ναυτεργάτες, συνολικά το επιβατικό κοινό από το καλοκαίρι του 2000. Τον ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ των ακτοπλοϊκών εταιριών για την αύξηση των υπερκερδών τους, ο οποίος συνοδεύεται με καθυστερήσεις, άρνηση εκτέλεσης δρομολογίων, υπεράριθμους επιβάτες, τρελές αυξήσεις στα εισιτήρια, παλιά, ασυντήρητα πλοία, τύπου «Σαμίνα», «ξεπάτωμα» πλοίων και ναυτεργατών, μείωση σύνθεσης πληρωμάτων και, συνολικά, «κουρέλιασμα» κάθε έννοιας που αφορά στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Τέτοιες ώρες τα πολλά λόγια πράγματι είναι φτώχεια. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι απλή: «Δημόσιος Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό κοινωνικό έλεγχο». Είναι η πρόταση που θα πρέπει να συνοδεύει κάθε αναφορά στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Μόνον που αυτή η πρόταση απαιτεί άλλη, φιλολαϊκή πολιτική. Ο κάθε ναυτεργάτης, ο κάθε επιβάτης που ταξιδεύει με τα ακτοπλοϊκά πλοία μαζί με τα παιδιά του και καρδιοχτυπάει μέχρι να φτάσει στον προορισμό του, οι νησιώτες που βλέπουν το ψωμί να ακριβαίνει καθημερινά γιατί τα ναύλα στα προϊόντα έχουν φτάσει στα ύψη, πρέπει να βάλουν πλάτη ώστε οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να απαλλαγούν από το κυνήγι του εφοπλιστικού υπερκέρδους. Να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους αυστηρά, και με την ψήφο τους και με τον κοινό τους αγώνα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων της, οι οποίοι έχουν αναγάγει τα συμφέροντα των εφοπλιστών σε «ιερό και όσιο».


Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ