ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αντιδραστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Πέρασε» ο νόμος που επιβάλει 40 χρόνια (τα οποία προοδευτικά θα αυξάνονται!) εισφορών στους εργαζόμενους για να λάβουν σύνταξη(!) στη Γαλλία...

Η μεταρρύθμιση προκάλεσε τον Μάη και τον Ιούνη έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς των Γάλλων εργαζομένων, που συνοδεύτηκαν από απεργίες και διαδηλώσεις, ωστόσο η κυβέρνηση κώφευσε. Εγιναν ελάχιστες τροποποιήσεις και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Γερουσία χθες (205/113). Ο νόμος «εναρμονίζει» έως το 2008 το καθεστώς της σύνταξης των δημοσιών υπαλλήλων με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, θέτει ως όριο τα 40 χρόνια καταβολής εισφορών, ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος να πάρει πλήρη σύνταξη και αυξάνει το όριο σε 41 χρόνια το 2012 (!) και σε 42 το 2020 (!). Την «ικανοποίησή του» εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας, Φρανσουά Φιλόν...


ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΗΠΑ
Συνάντηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα...

12χρονος κρατούμενος Παλαιστίνιος στη Γάζα με το σήμα της νίκης

Associated Press

12χρονος κρατούμενος Παλαιστίνιος στη Γάζα με το σήμα της νίκης
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΡΑΜΑΛΑ και ΤΕΛ ΑΒΙΒ,-- Αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, έφτασε χτες στην Ουάσιγκτον, σε μια επίσκεψη «κρίσιμη» για το μέλλον του «οδικού χάρτη».

Από τη σημερινή συνάντηση του Αμπάς με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους και από το τι θα «αποσπάσει» ο τελευταίος από την αμερικανική διοίκηση θα εξαρτηθεί το πολιτικό μέλλον του ίδιου και της «πολιτικής διαδικασίας». Ο Μπους, ο οποίος την Κυριακή συναντάται με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, δεν αναμένεται να φανεί ιδιαίτερα ...γενναιόδωρος. Η Ουάσιγκτον μοιάζει να υιοθετεί την άποψη της ισραηλινής κυβέρνησης ότι οι Παλαιστίνιοι, και συνολικά οι Αραβες, «είναι αναγκασμένοι» δεδομένης της κατοχής του Ιράκ, να αποδεχτούν την «περιφερειακή κυριαρχία» του Ισραήλ.

Αυτό έκαναν σαφές μετά τη χτεσινή συνάντησή τους οι ΥπΕξ ΗΠΑ και Ισραήλ, Κόλιν Πάουελ και Σιλβάν Σαλόμ: Οπως δήλωσε ο δεύτερος, οι «ενθαρρυντικές» εξελίξεις στο Ιράκ -ο θάνατος των δύο γιων του Σαντάμ Χουσεΐν- αναγκάζει τους Αραβες να υποταχθούν, «να διαπραγματευτούν ειρήνη» με το Ισραήλ. Ο Πάουελ υπερθεμάτισε: Μια μελλοντική, «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση στο Ιράκ, είπε, θα προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ.

Η πρώτη χώρα που δείχνει να «συμμορφώνεται» είναι -πράγμα που δεν αποτελεί και μεγάλη έκπληξη- η Αίγυπτος του Μουμπάρακ, που φέρεται να στέλνει πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, μετά από «πιέσεις των Αμερικανών και των Ευρωπαίων», είπε ο Σαλόμ.

Κατά τα λοιπά, η βία στα Κατεχόμενα συνεχιζόταν, με τις συλλήψεις στελέχους της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ στη Δυτική Οχθη, γεγονός που, συνδυαζόμενο με την άρνηση Σαρόν να απελευθερώσει κρατούμενους που ανήκουν στον Τζιχάντ και την Χαμάς, την εξωθεί να διακόψει προσεχώς την εκεχειρία. Εξ άλλου, τις τελευταίες 48 ώρες, το Ισραήλ σκότωσε δύο Παλαιστίνιους, έναν στην Τζενίν και έναν στην ισραηλινή πόλη Τάιμπα. Προφανώς, η εκεχειρία ισχύει μόνο για τους Παλαιστίνιους...

To PFLP τοποθετείται

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Νασίμ Αλάτρας της «Ελευθεροτυπίας», ο 'Αχμαντ Σάαντατ, επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), φυλακισμένος από την Παλαιστινιακή Αρχή, που χαρακτηρίζει «ελεγχόμενη από Αμερικανούς και Βρετανούς», τονίζει ότι το Μέτωπο «θα τηρήσει την εκεχειρία», ωστόσο επισημαίνει ότι «το κλειδί της εκεχειρίας βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων που θέλουν να συνεχίζουν την κατοχή, τις επιλεκτικές δολοφονίες. Εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκεί τις πιέσεις, προς την πλευρά που θέλει την κατοχή, και όχι στο δικαίωμα της αυτοάμυνας του λαού». Ο Σάαντατ προσθέτει: «Ο "οδικός χάρτης" δεν αποτελεί πολιτικό σχέδιο, αλλά χρονοδιάγραμμα για την ασφάλεια του Ισραήλ. Τον απορρίψαμε στο σύνολό του [...] ανατρέπει τη λογική: θεωρεί την κατοχή αποτέλεσμα της αντίστασης και όχι αιτία της. Αντί να επιβάλλει πρώτα τον τερματισμό της κατοχής, απαιτεί τον τερματισμό της αντίστασης. Θέτει την ασφάλεια του Ισραήλ ως μοναδικό όρο για ειρήνη και όχι το όνειρο των Παλαιστινίων για ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος, για την επιστροφή των προσφύγων σύμφωνα με την απόφαση 194 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Απαγορεύει κάθε μορφή αντίστασης και την ταυτίζει με τη "μαύρη τρομοκρατία", και οποιονδήποτε αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, το αναγνωρισμένο, από τον ΟΗΕ, δικαίωμα των λαών».


ΛΙΒΕΡΙΑ
Υπό την απειλή πυρών και χολέρας...

Μικρά παιδιά πεινασμένα, με τον κίνδυνο της χολέρας να τα πλησιάζει...

Associated Press

Μικρά παιδιά πεινασμένα, με τον κίνδυνο της χολέρας να τα πλησιάζει...
ΜΟΝΡΟΒΙΑ - ΑΚΡΑ.-

Τα αποθέματα πόσιμου νερού ήδη έχουν τελειώσει, ενώ η έλλειψη τροφίμων γίνεται ολοένα και πιο έντονη στη Μονρόβια. Η χολέρα, αλλά και άλλες ασθένειες χτυπούν την πόρτα των Λιβεριανών, απειλώντας τη ζωή τους, περισσότερο από τα διασταυρούμενα πυρά των ανταρτών του LURD και των δυνάμεων, που είναι ακόμη πιστές στον Πρόεδρο Τζέιμς Τέιλορ. Ηδη, νοσοκομειακές πηγές αναφέρουν ότι έχουν καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα χολέρας και άλλων μολυσματικών μεταδοτικών ασθενειών.

Η έλλειψη νερού είναι εμφανής εδώ και ημέρες, καθώς κατά τη διάρκεια των μαχών των πρώτων ημερών για τον έλεγχο της πρωτεύουσας, επιθέσεις κατέστρεψαν το κεντρικό υδραγωγείο της πρωτεύουσας, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής προς το ΒΒC, τα αποθέματα στις δεξαμενές έχουν ήδη τελειώσει, τη στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες από τις άλλες πόλεις στοιβάζονται σε εκκλησίες, σχολεία, αλάνες, σκηνές.

Ομως, και η τροφή σπανίζει. Στο κέντρο της πρωτεύουσας, οι κάτοικοι έχουν αποκλειστεί στα σπίτια τους και δεν έχουν ούτε τρόφιμα, ούτε νερό. Στις ανατολικές συνοικίες, όπου μερικά εμπορικά καταστήματα λειτουργούν ακόμα, τα πενήντα γραμμάρια ρύζι κοστίζουν 50 δολάρια. «Αν δε σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις, θα βρεθούμε μπροστά σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στην περιοχή», δήλωσε ο συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβερία, Μαρκ Ντεστάν ντε Μπερνί, ενώ το Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ διέκοψε εδώ και μια εβδομάδα τη διανομή τροφίμων, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται για 6η συνεχόμενη μέρα. Χθες στο επίκεντρο βρέθηκε ο έλεγχος του λιμανιού της πόλης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ο έλεγχος της στρατηγικής σημασίας γέφυρας στο βόρειο τμήμα της Μονρόβια και συνεπώς και του αεροδρομίου, όπου και στοιβάζονται 10.000 πρόσφυγες, πέρασε τελικά στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

Χθες όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, ακόμη 20 πεζοναύτες έφθασαν στη Λιβερία και με τη δεύτερη αυτή αποστολή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ολοκληρώθηκε το σχέδιο ενίσχυσης της ασφάλειας της αμερικανικής πρεσβείας. Ενώ οι 4.500 βρίσκονται σε ετοιμότητα για επέμβαση...

Την ίδια ώρα, οι χώρες της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) αποφάσισαν να αποστείλουν στη Λιβερία ειρηνευτική δύναμη. Σύμφωνα με την απόφαση του ECOWAS, κατά τη συνάντηση στη Σενεγάλη, και τον επικεφαλής Μοχάμεντ Ιμπν Τσαμπάς, περίπου 1.000 Νιγηριανοί στρατιώτες από τις ειρηνευτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Σιέρα Λεόνε θα μεταβούν στη Λιβερία. Αν και ο Εμέκα Ονουαμαέγκμπου, συνταγματάρχης του νιγηριανού στρατού, δήλωσε στο ΒΒC ότι δε νομίζει πως θα αναπτυχθούν πριν υπάρξει κατάπαυση του πυρός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ