ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Τίμησαν τα θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα

Την 29η επέτειο από τη μεταπολίτευση τίμησε χτες το Κοινοβούλιο με την τήρηση ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του αντιδικτατορικού αγώνα. Παράλληλα, έγιναν και οι καθιερωμένες αναφορές από τους εκπροσώπους των κομμάτων.

«Η καλύτερη τιμή στους αγωνιστές κατά της δικτατορίας, κατά την άποψη του ΚΚΕ, είναι η ένταση της προσπάθειας για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου που θα κατακτήσει τη λαϊκή εξουσία, που είναι η ουσιαστική δημοκρατία για την εργατική τάξη και το λαό», δήλωσε εκπροσωπώντας το ΚΚΕ ο βουλευτής Δημήτρης Τσιόγκας. Τόνισε ότι «τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για την ανατροπή της αμερικανοΝΑΤΟικής φασιστικής δικτατορίας», σημειώνοντας πως «ο αγώνας του κυπριακού λαού για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς ξένες βάσεις, μέλος του ΟΗΕ είναι και δικό μας αγώνας». Κατέληξε επισημαίνοντας ότι «πιστεύουμε πως ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε βάρος των λαών και των κρατών, των Ευρωπαίων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών».

«Μόνο όταν η Κύπρος απαλλαγεί από την τουρκική στρατιωτική κατοχή και θα επανενωθεί το μαρτυρικό Νησί της Αφροδίτης αυτή η επέτειος θα είναι για ολόκληρο τον ελληνικό λαό πραγματική γιορτή της δημοκρατίας», επισήμανε στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο Κώστας Σκανδαλίδης... επικαιροποίησε με τον δικό του τρόπο την επέτειο, σημειώνοντας ότι «η ιστορική αποτίμηση της εποχής Σημίτη ίσως δεν είναι δυνατόν να μετρηθεί τόσο γρήγορα», ενώ σχολιάζοντας τη διεθνή κατάσταση σημείωσε πως «οι ραγδαίες εξελίξεις που πυροδότησε το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου και των γεγονότων που επακολούθησαν έθεσαν επί τάπητος τα νέα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

«Η 24η Ιουλίου είναι ο θεμέλιος λίθος του εποικοδομήματος της μεταπολεμικής δημοκρατίας», τόνισε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Παπαληγούρας. Στο Κυπριακό αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη, υποστηρίζοντας ότι «με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Με στόχο τη «συνολική διευθέτηση»

Το «κλίμα διαλόγου» συντηρούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας

Την προσήλωσή τους στην πολιτική της προσέγγισης και στη διαδικασία της εγκατάστασης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θέλησαν να υπογραμμίσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας με κοινή ανακοίνωσή τους.

Στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται λόγος και για την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την περασμένη Τετάρτη οι δύο υπουργοί, προκειμένου να επισημανθεί το κλίμα διαλόγου που επιθυμούν οι δύο πλευρές να προβάλλεται, έστω κι αν η Αγκυρα συνεχίζει την προκλητική αμφισβήτηση του καθεστώτος στο Αιγαίο και παραμένει αμετακίνητη στη θέση περί ύπαρξης δύο κρατών στην Κύπρο.

Αυτές οι τουρκικές θέσεις, που επαναλαμβάνονται σε κάθε ευκαιρία από αξιωματούχους της Αγκυρας, δεν πτοούν τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει τη διαδικασία της διευθέτησης των συνοριακών και άλλων συναφών διαφορών όπως έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση με βάση τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη του 1999 στο Ελσίνκι. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, άλλωστε, όπως παρατηρούν διπλωματικοί κύκλοι, συνεισφέρουν αποφασιστικά στη βαθμιαία προώθηση «συνολικών διευθετήσεων»...

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, που εξέδωσαν χτες Αθήνα και Αγκυρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιούλ, είχαν το βράδυ της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, σχετικά με τη συμφωνία για τα δύο νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Τα μέτρα αυτά σχετίζονται με την εγκαθίδρυση της συνεργασίας μεταξύ των Σχολών Εθνικής Αμυνας και την ανταλλαγή προσωπικού μεταξύ των Κέντρων Εκπαίδευσης των δύο χωρών στο πλαίσιο της «Εταιρικής σχέσης για την ειρήνη».

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εκτίμησαν ιδιαίτερα τις προσπάθειες του Τζορτζ Ρόμπερτσον για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος και επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της διαδικασίας των ΜΟΕ.

Εξέφρασαν, επίσης, την πεποίθηση ότι αυτή η διαδικασία θα δημιουργήσει θετική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και θα ενδυναμώσει την κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Μια ζωή Σκανδαλίδης

Είναι ο ισόβιος κόλακας. Μεγάλωσε στη Χαριλάου Τρικούπη, ακολουθώντας παιδιόθεν το παιχνίδι της δύναμης και πιστεύοντας ότι αποτελεί μέρος της. Δεν έχει αντιληφθεί ακόμα και τώρα ότι τον έχουν ζυγίσει, μετρήσει και κατατάξει στα πρόσωπα - πιόνια. Τελευταία ο Σκανδαλίδης ανακάλυψε τον εκσυγχρονισμό με τον παλιό τρόπο, που το πρώτο του αφεντικό, ο Αντρέας (γνωστός και ως Μεγάλος), του είχε διδάξει. Πίσω από το παράθυρο κρυμμένος, τον τελευταίο καιρό απολάμβανε την εκπαραθύρωση των πρώην συντρόφων του με το γνωστό γελάκι γεμάτο νόημα. Μέσα στο υπουργείο κοιτάζει στον καθρέφτη το είδωλό του, αλλά η εικόνα που επιστρέφει είναι του Μπίστη. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα συγκατοικούν.

Ο Σημίτης καινοτόμησε για μια ακόμη φορά. Μοίρασε τους υπουργούς του σε είδη, όπως ακριβώς κάνει ο καλός θεός στο ζωικό βασίλειο. Τώρα ο Σκανδαλίδης ως αθώα περιστερά πετάει προς την Αριστερά νομίζοντας πως θα κρύψει τις προθέσεις του. Τροχίζοντας τα δόντια αντί για το μυαλό του, ξεχνάει σε ποιους απευθύνεται. Κρίνοντας από τη δική του ζωή, πιστεύει πως όλα είναι ένας πολτός. Κομίζοντας τερτίπια μέσα στην τσάντα του, γνωρίζει εξαρχής ότι δε θα χρειαστεί να την ανοίξει αφού την έχει κλειδώσει η εφήμερη πλειοψηφία. Επιθυμεί κάτι που κανείς δεν μπορεί να του δώσει. Ερμηνεύοντας τη σιωπή των άλλων ως ελαστικότητα, προτείνει ένα διάλογο αφηρημένο. Απορεί με τις αντιρρήσεις των κομμουνιστών, και δικαίως. Γιατί, ως ημιμαθής (μόνιμη ψυχική κατάσταση των ΠΑΣΟΚων), δε θεωρεί σοβαρό αυτό που τους ζητάει. Για την ακρίβεια, τίποτα στη ζωή γι' αυτόν δεν είναι τόσο σοβαρό, ώστε να μην το ζητάει.

Γυρνάει σαν τρελός με τον εκλογικό νόμο στα χέρια. Ξημερώματα πέφτει, πάνω στον Μπέρτολτ Μπρεχτ, που του λέει: «Δεν είναι τυχαίο που κάθε καινούρια μέρα ξημερώνει με το λάλημα του πετεινού, που μαρτυρά από παλιά μια προδοσία».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Κόντρες ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.για το χρόνο συζήτησης...

...όχι για την ουσία του

Βολές, κυρίως για το χρόνο συζήτησης του νέου εκλογικού νόμου και όχι για το περιεχόμενό του - αφού διατηρεί το δικομματισμό - αντάλλαξαν χθες ο αρμόδιος της ΝΔ για θέματα Εσωτερικών, Β. Πολύδωρας και ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κομμάτων για το νόμο.

Ο Β. Πολύδωρας επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο διάλογο. Οπως εξήγησε, «είναι η προεκλογική περίοδος που μας απαγορεύει, για λόγους ηθικής και πολιτικής εντιμότητας, να μετέχουμε ή να παρασυρόμεθα από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ και του κ. Σημίτη». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «οι εκλογικοί νόμοι συζητούνται, κατά την εκτίμηση των πολιτικών δεδομένων της ΝΔ, στην αρχή της προεκλογικής περιόδους, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε «ακατανόητη τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είτε θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τριών χρόνων και άρα ο τέταρτος χρόνος δεν της ανήκει και δεν μπορεί να συζητάει για τις εξελίξεις και τις αλλαγές ή να κυβερνά τη χώρα, είτε θεωρεί ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα διαφορετικό, καθώς τίποτα δεν μπορεί να αποδείξει ότι αυτός ο νόμος εξυπηρετεί κάποιο μικροκομματικό ή εκλογικό συμφέρον του ΠΑΣΟΚ».

Κόντρα Στεφανόπουλου - Μητσοτάκη

Η «προαιώνια» διαμάχη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ έριξε τη σκιά της στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 29η επέτειο από τη μεταπολίτευση, όπου παραβρέθηκαν οι αρχηγοί των κομμάτων.

Η αναφορά που έκανε στη δήλωσή του ο Κ. Στεφανόπουλος ότι «ο καθένας πρέπει να σκέπτεται τι λέει και τι πράττει και να αποφεύγει ό,τι βλάπτει τη Δημοκρατία», ερμηνεύτηκε ως απάντηση στην πρόσφατη «διαπίστωση» του Κ. Μητσοτάκη ότι ένας από τους τρόπους για να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές είναι η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η επέτειος έχει αποκτήσει μια χροιά κοσμικότητας, που είναι ασυμβίβαστη με το νόημά της και προσέθεσε ότι διαφωνεί με τις απόψεις που θέλουν τη γιορτή να καταργηθεί. Εχει εξελιχθεί, είπε ο κ. Στεφανόπουλος, σε γιορτή της Δημοκρατίας και μας υπενθυμίζει, εκτός από το 1974, την ανάγκη στήριξης των σπουδαίων ιδεών της Δημοκρατίας, που είναι η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη. Αμεση ήταν η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος παρευρισκόταν στην εκδήλωση. «Ολοι μιλάμε για δημοκρατία, αλλά δεν ξέρω αν πράττουμε ό,τι πρέπει», ήταν το πρώτο σχόλιό του. Αργότερα όμως επιχείρησε να εκτονώσει την ένταση, δηλώνοντας πως συμφωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ