ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σκοτώνουν αλλά δεν κάμπτουν την αντίσταση

Ο Νι. Ράμσφελντ ενώ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους σχετικά με τις φωτογραφίες των υιών Χουσεΐν

Associated Press

Ο Νι. Ράμσφελντ ενώ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους σχετικά με τις φωτογραφίες των υιών Χουσεΐν
ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι φωτογραφίες των νεκρών γιων του Ιρακινού πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι, έκαναν το γύρο του κόσμου, αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ίδιο το Πεντάγωνο. Οι τυμπανοκρουσίες δεν έλειψαν αλλά δεν μπόρεσαν να κρύψουν τον αχό από την ένταση που επικρατεί στις ορδές των κατακτητών, εξαιτίας του ανταρτοπολέμου, που μαίνεται, διαψεύδοντας τις ρήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, ότι «πρόκειται για μεμονωμένη αντίσταση από υπολείμματα του παλαιού καθεστώτος».

Εξάλλου, ο ίδιος ο Αμερικανός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ, προειδοποίησε χτες ότι οι επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ ενδέχεται να κλιμακωθούν μετά το θάνατο των δύο γιων του Σαντάμ. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για περισσότερες επιθέσεις, ανάλογα με την επιτυχία μας», σημείωσε ο Μπρέμερ.

Και πριν αλέκτορα φωνήσαι τρεις, τρεις Αμερικανοί στρατιώτες της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας έχασαν τη ζωή τους στο Βόρειο Ιράκ σε επίθεση ενόπλων Ιρακινών. Νωρίτερα, αμερικανικό στρατιωτικό όχημα δέχτηκε επίθεση ενόπλων στο κέντρο της Βαγδάτης, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Σε ένα άλλο περιστατικό, Αμερικανοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Ιρακινούς πολίτες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο και αρνήθηκαν να σταματήσουν σε φυλάκιο ελέγχου.

Μόλις προχτές, άλλοι δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις ένοπλων στη Μοσούλη και στο Ραμαντί, δυτικά της πρωτεύουσας. Από τις επιθέσεις, τραυματίστηκαν οκτώ ακόμα στρατιώτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Μαΐου, οπότε και ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους κήρυξε και επίσημα το τέλος της επίθεσης στο Ιράκ, περισσότεροι από 40 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις ενόπλων Ιρακινών.

Το υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε χτες, σύμφωνα με το Reuters, σχέδιο ενίσχυσης και αντικατάστασης μέρος του κατοχικού στρατού. Ανάμεσα στις νέες δυνάμεις που θα αποσταλούν στο Ιράκ, θα είναι και δύο ταξιαρχίες της Εθνοφρουράς, αλλά και οι ταξιαρχίες «Stryker», οι οποίες βασίζονται στο νέο τεθωρακισμένο όχημα του αμερικανικού στρατού.

Τέλος, ο Αραβικός Σύνδεσμος χαιρέτισε χτες τη θέση του ΟΗΕ σχετικά με το Ιράκ, δηλώνοντας ότι είναι αναγκαίο να σχηματιστεί μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση του ιρακινού λαού, για να τεθεί τέρμα στην κατοχή της χώρας αυτής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απηύθυνε την Τρίτη έκκληση για το σχηματισμό μιας αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Ιράκ και για ένα γρήγορο τέλος της στρατιωτικής κατοχής, παρουσιάζοντας την έκθεσή του για το Ιράκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποίησε για το ζήτημα αυτό δημόσια σύνοδο.

Από τις επιχειρήσεις του «Εθνικού Στρατού»

Associated Press

Από τις επιχειρήσεις του «Εθνικού Στρατού»
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες εκτεταμένες επιχειρήσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Στρατηγικά βομβαρδιστικά Β52 και καταδιωκτικά - βομβαρδιστικά Χάριερ πραγματοποίησαν χθες επανειλημμένες εξόδους και έπληξαν με «έξυπνες βόμβες» εκατοντάδων τόνων ...Αφγανούς αντάρτες, οι οποίοι επιτέθηκαν σε βάση των δυνάμεων κατοχής, χρησιμοποιώντας αυτόματα όπλα και ρουκέτες.

Στο έδαφος, εναντίον των ανταρτών, στάλθηκαν αμερικανικές και ιταλικές δυνάμεις, αλλά και άνδρες του νέου «εθνικού στρατού» του Αφγανιστάν. Ο συνολικός αριθμός των δυνάμεων αυτών δε διευκρινίζεται από τους Αμερικανούς -που «φυσικά» έχουν το γενικό πρόσταγμα.

Οι νέες συγκρούσεις συνέπεσαν με τη χθεσινή επίσκεψη του επικεφαλής της CentCom Τζον Αμπιζέιντ στο Αφγανιστάν και τη συνάντησή του με τον Χαμίντ Καρζάι, τον επιλεγόμενο «πρόεδρο» του Αφγανιστάν.

Γύρω από τον κόσμο

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη στην πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ θα διεξαχθεί το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, μετά από την επιτυχία της προσπάθειας των ρεπουμπλικανών που συγκέντρωσαν υπογραφές εναντίον του δημοκρατικού Γκρέι Ντέιβις, οι οποίες ισοδυναμούν με ψήφο δυσπιστίας. Πρόκειται για μια ιστορική «πρωτιά» στην πιο πολυπληθή αμερικανική πολιτεία.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ/ ΑΓΚΥΡΑ.-- Καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Τουρκίας για τον εμπρησμό και την καταστροφή του σπιτιού υποστηρικτή του αυτονομιστικού κουρδικού κινήματος ΡΚΚ, έλαβε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιδικάζοντας αποζημίωση 54,2 χιλιάδων ευρώ στον κουρδικής καταγωγής Τσελατίν Ιφιλέρ. Ο τουρκικός στρατός κατέκαψε χιλιάδες σπίτια στη διάρκεια της 15ετούς σύρραξης.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τρεις ακόμη γυναίκες, 20 ως 22 ετών, βρέθηκαν δολοφονημένες σε μεθοριακή πόλη αντίκρυ του Ελ Πάσο του Τέξας στο Μεξικό, μία μέρα μετά την έναρξη μιας εκστρατείας προστασίας των γυναικών από επιδημία δολοφονιών στην περιοχή. Περισσότερες από 250 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από το 1993 στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες και στη γύρω περιοχή, στα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ. Περιοχή που αποτελεί την άτυπη έδρα πολλών συμμοριών λαθρεμπόρων ναρκωτικών και συγκεντρώνει ένα μεγάλο πληθυσμό μεταναστριών εργαζομένων γυναικών.

ΟΣΤΙΝ.-- Ενοπλος άνδρας εισέβαλε σε κτηματομεσιτικό γραφείο του Τέξας και άνοιξε πυρ, με αποτέλεσμα δύο γυναίκες να βρουν το θάνατο και μία να τραυματιστεί. Τελικά ο άνδρας αυτοπυροβολήθηκε μετά την καταδίωξή του από την αστυνομία. Αλλο ένα έγκλημα σε χώρο εργασίας.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Ελικόπτερο που εκτελούσε περιήγηση από αέρος στα αξιοθέατα της Χαβάης συνετρίβη σε ορεινή περιοχή του νησιού, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων στο νησί Καουάι της Χαβάης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- 80 σορούς ανέσυραν οι αρχές της Βοσνίας από δύο μαζικούς τάφους. Πιστεύεται πως πρόκειται για άμαχους, θύματα σφαγής των κροατικών δυνάμεων στο Ζέπτσε το 1993, στην αποκορύφωση του εμφυλίου πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

ΣΟΦΙΑ.-- Τρεις άνδρες της πολεμικής αεροπορίας και ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βουλγαρίας σκοτώθηκαν από τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου «ΜΙ-17» κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιάς.

ΗΠΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
«Προσωπική βεντέτα»...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ενοπλος άνοιξε πυρ εντός του δημαρχείου της Νέας Υόρκης νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην αστυνομικό, Τζέιμς Ντέιβις, ενώ αστυνομικός τραυμάτισε θανάσιμα τον ένοπλο δράστη, ο οποίος υπέκυψε τελικά λίγες ώρες αργότερα.

Τελικά, με χτεσινή ανακοίνωση της ομοσπονδιακής Αστυνομίας, αποσαφηνίστηκαν πλευρές που στοιχειοθετούσαν την υπόθεση που αναστάτωσε τη Νέα Υόρκη, αλλά και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο 31χρονος δράστης, Οθνιελ Ασκιου, την προηγούμενη ημέρα είχε καταγγείλει στο FBI ότι ο δολοφονηθείς σύμβουλος τον παρενοχλούσε λόγω των προσεχών πρόωρων δημοτικών εκλογών, δηλαδή προσπάθησε να τον αποκλείσει από την εκλογική κούρσα αρχικώς προσφέροντάς του εργασία και στη συνέχεια απειλώντας τον ότι θα δημοσιοποιήσει προσωπικές εναντίον του πληροφορίες.

Είναι άγνωστο τι θα δηλώσει τώρα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ που αμέσως μετά το επεισόδιο στο δημαρχείο εν ώρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, έκανε λόγο για «επίθεση κατά της Δημοκρατίας».

Χαταμί: «Θέλουν ανατροπή στο Ιράν» οι ΗΠΑ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΤΑΒΑ.- Οι ΗΠΑ επιχειρούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ιράν, ο λαός και η κυβέρνηση του οποίου δε θα πρέπει να δώσουν κανένα πρόσχημα στην Ουάσιγκτον για να εφαρμόσει τα σχέδιά της, δήλωσε χθες ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί. «Ο Λευκός Οίκος παίρνει θέση κατά του λαού και του καθεστώτος του Ιράν και ελπίζει στην ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος, εμείς όμως δεν πρέπει να του δώσουμε προσχήματα», είπε επί λέξει ο Χαταμί, μιλώντας στην πόλη Φιρουζκούχ.

Νωρίτερα χθες, οι ΗΠΑ αξίωσαν από το Ιράν να «παραδώσει όλους τους υπόπτους για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα, ώστε να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΚλίλαν απαίτησε «οι τρομοκράτες να προσαχθούν στη Δικαιοσύνη»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ