Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
Γύρω από τον κόσμο

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη στην πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ θα διεξαχθεί το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, μετά από την επιτυχία της προσπάθειας των ρεπουμπλικανών που συγκέντρωσαν υπογραφές εναντίον του δημοκρατικού Γκρέι Ντέιβις, οι οποίες ισοδυναμούν με ψήφο δυσπιστίας. Πρόκειται για μια ιστορική «πρωτιά» στην πιο πολυπληθή αμερικανική πολιτεία.

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ/ ΑΓΚΥΡΑ.-- Καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Τουρκίας για τον εμπρησμό και την καταστροφή του σπιτιού υποστηρικτή του αυτονομιστικού κουρδικού κινήματος ΡΚΚ, έλαβε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιδικάζοντας αποζημίωση 54,2 χιλιάδων ευρώ στον κουρδικής καταγωγής Τσελατίν Ιφιλέρ. Ο τουρκικός στρατός κατέκαψε χιλιάδες σπίτια στη διάρκεια της 15ετούς σύρραξης.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Τρεις ακόμη γυναίκες, 20 ως 22 ετών, βρέθηκαν δολοφονημένες σε μεθοριακή πόλη αντίκρυ του Ελ Πάσο του Τέξας στο Μεξικό, μία μέρα μετά την έναρξη μιας εκστρατείας προστασίας των γυναικών από επιδημία δολοφονιών στην περιοχή. Περισσότερες από 250 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από το 1993 στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες και στη γύρω περιοχή, στα σύνορα Μεξικού - ΗΠΑ. Περιοχή που αποτελεί την άτυπη έδρα πολλών συμμοριών λαθρεμπόρων ναρκωτικών και συγκεντρώνει ένα μεγάλο πληθυσμό μεταναστριών εργαζομένων γυναικών.

ΟΣΤΙΝ.-- Ενοπλος άνδρας εισέβαλε σε κτηματομεσιτικό γραφείο του Τέξας και άνοιξε πυρ, με αποτέλεσμα δύο γυναίκες να βρουν το θάνατο και μία να τραυματιστεί. Τελικά ο άνδρας αυτοπυροβολήθηκε μετά την καταδίωξή του από την αστυνομία. Αλλο ένα έγκλημα σε χώρο εργασίας.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Ελικόπτερο που εκτελούσε περιήγηση από αέρος στα αξιοθέατα της Χαβάης συνετρίβη σε ορεινή περιοχή του νησιού, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων στο νησί Καουάι της Χαβάης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- 80 σορούς ανέσυραν οι αρχές της Βοσνίας από δύο μαζικούς τάφους. Πιστεύεται πως πρόκειται για άμαχους, θύματα σφαγής των κροατικών δυνάμεων στο Ζέπτσε το 1993, στην αποκορύφωση του εμφυλίου πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

ΣΟΦΙΑ.-- Τρεις άνδρες της πολεμικής αεροπορίας και ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βουλγαρίας σκοτώθηκαν από τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου «ΜΙ-17» κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ