ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μοντέλα διαχείρισης της ανεργίας

Ενα νέο μοντέλο διαχείρισης της ανεργίας, πρόκειται να εφαρμόσουν σύντομα οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στην Αναπτυξιακή Εταιρία Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή του θα γίνει με την οικονομική στήριξη των υπουργείων Εργασίας, Υγείας, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, αλλά και τη συμμετοχή του ΟΑΕΔ. Συνολικά, ο προϋπολογισμός για τα τρία σκέλη που προβλέπει το πρόγραμμα, ανέρχεται σε 2.870.000 ευρώ.

Φιλοδοξία των εμπνευστών του είναι να δημιουργηθούν 750 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα είναι παροδικές, αφού δίνεται το δικαίωμα στις επιχειρήσεις να απολύσουν τους εργαζόμενους, που θα προκύψουν από το πρόγραμμα τρεις μήνες πριν την εξόφληση της επιδότησης, δηλαδή σχεδόν ένα χρόνο μετά την «πρόσληψή» τους. Πρόκειται για ένα ακόμα τέχνασμα που η κυβέρνηση με μοχλό την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρόκειται να χρησιμοποιήσει, προκειμένου να συγκαλύψει την ανεργία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου το πρόβλημα παρουσιάζεται ιδιαίτερα οξυμένο.

Σύμφωνα με το πιλοτικό πρόγραμμα που επεξεργάστηκε η Αναπτυξιακή Εταιρία Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης, τρεις τουλάχιστον άνεργοι θα μπορούν με κρατική επιχορήγηση να συστήσουν μια επιχείρηση που θα δραστηριοποιείται σε τομείς χαμηλού ενδιαφέροντος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως η φύλαξη σχολείων και πάρκινγκ, η διαχείριση των απορριμμάτων, ο αγροτοτουρισμός και η ανάπλαση δημόσιων χώρων, διεκδικώντας μάλιστα και βραβείο 2000 ευρώ σε περίπτωση που η επιχείρησή τους αντέξει τον ανταγωνισμό και αποδειχτεί βιώσιμη. Οι «κοινωνικές επιχειρήσεις» που θα λειτουργήσουν με τον τρόπο αυτό θα φτάσουν τις 50 και στους δέκα δήμους, ενώ προβλέπεται από το πρόγραμμα η προώθηση της συνεργασίας τους με ιδιωτικούς φορείς και τους ΟΤΑ.

Στο ίδιο πακέτο προβλέπεται και η γνωστή συνταγή των ενδοεπιχειρησιακών σεμιναρίων κατάρτισης ανέργων, συνολικής δαπάνης 690.000 ευρώ, τα οποία θα ξεκοκαλίσουν όποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις τελικά προκριθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, με μοναδικές προϋποθέσεις να προσλάβουν τους ανέργους που θα καταρτίσουν και να μην τους απολύσουν σε διάστημα μικρότερο των 15 μηνών.

Το τρίτο σκέλος του προγράμματος, το οποίο στο σύνολό του έχει ήδη σταλεί στα αρμόδια υπουργεία για έγκριση, προβλέπει την κατάρτιση ανέργων στις νέες τεχνολογίες και την προώθησή τους σε επιχειρήσεις μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Για δεκαπέντε τουλάχιστον μήνες, όσους δηλαδή προβλέπεται από τις ρήτρες που θέτει το πρόγραμμα, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αξιοποιούν το ευέλικτο εργατικό δυναμικό που θα τους προσφέρουν οι δήμοι, απολαμβάνοντας μάλιστα και την παχυλή επιχορήγηση του ΟΑΕΔ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΘΡΙΑΣΙΟ - ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην εργασιακή εξόντωση

Στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 το μεσημέρι) και καθιστική διαμαρτυρία κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο διαμαρτυρόμενοι για τις τρομακτικές ελλείψεις που έχουν οδηγήσει σε απορύθμιση το νοσοκομείο.

Στα εφτά χρόνια λειτουργίας, η ανάπτυξή του στηρίχτηκε στην εργασιακή εξόντωση των εργαζομένων, αφού το υπουργείο Υγείας και όλοι οι διοικητικοί παράγοντες αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους σαν... «ανθρώπους - λάστιχα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν γίνει ακόμα ουσιαστικές ενέργειες για την τροποποίηση του Οργανισμού, την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων, την ένταξη του Λάτσειου Κέντρου Εγκαυμάτων και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και τη λειτουργία της Μονάδας Εμφραγμάτων. Επισημαίνουν, ακόμα, ότι καταστρατηγείται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της υγείας, ενώ τα Κέντρα Υγείας και η πρωτοβάθμια φροντίδα της περιοχής είναι μόνο στους τίτλους. Τέλος, διαμαρτύρονται επειδή οι άδειες μητρότητας και ανατροφής παιδιών δεν καλύπτονται όπως ορίζει ο νόμος, αλλά και γιατί υπάρχουν σχέδια για έναρξη νέων τμημάτων με τα προγράμματα STAGE του ΟΑΕΔ.

Επαναλαμβανόμενες στάσεις

Τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας κάθε Τρίτη (11 π.μ. - 2 μ.μ.) ξεκινούν από σήμερα οι εργαζόμενοι του τμήματος εστίασης του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και αντιδρώντας στην υποβάθμιση ενός σημαντικού τμήματος του νοσοκομείου.

Η σημερινή λειτουργία του τμήματος σε ανεκτό επίπεδο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, οφείλεται κυρίως στην αυτοθυσία και το φιλότιμο των εργαζομένων του, αλλά η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Με βάση τον οργανισμό του νοσοκομείου (δεκαετίας 1980) το προσωπικό του κλάδου εστίασης υπολείπεται κατά το ένα τρίτο εφόσον υπηρετούν 54 εργαζόμενοι και οι κενές οργανικές θέσεις είναι 29. Αν ληφθούν υπόψη οι μετακινήσεις εργαζομένων σε αλλότρια καθήκοντα (10 τραπεζοκόμων και τεσσάρων μαγείρων) οι συνταξιοδοτήσεις και βεβαίως η σημαντική ανάπτυξη του νοσοκομείου, το προσωπικό της εστίασης καταφέρνει και ταΐζει 430 αρρώστους σε καθημερινή βάση με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες δυο ή στην καλύτερη περίπτωση τριών μαγείρων και τεσσάρων ή πέντε τραπεζοκόμων και το καλοκαίρι λόγω αδειών ενός μάγειρα και τριών τραπεζοκόμων.

«Υπουργείο Υγείας και Διοίκηση, τονίζει το σωματείο, αρνούνται εδώ και χρόνια να δώσουν λύση στο υπαρκτό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, δίνοντας το πράσινο φως στα ιδιωτικά συνεργεία να καλύψουν με δικό τους προσωπικό τα "κενά"».

Παράνομη η παράταση του ωραρίου

Παράνομη η απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης να διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά 2 ώρες το Σάββατο. Αυτό έκρινε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις υπηρεσίες της οποίας προσέφυγε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, παράλληλα με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ακύρωσε την απόφαση της Νομαρχίας - λήφθηκε κατά πλειοψηφία - σύμφωνα με την οποία τα καταστήματα το Σάββατο θα λειτουργούσαν μέχρι τις 8 το βράδυ αντί στις 6 το απόγευμα.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων σημειώνει: «Η απόφαση αυτή δε μας εφησυχάζει, αντίθετα μας δυναμώνει και μας δίνει περισσότερη ορμή για να συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας για ωράριο ανθρώπινο, για 35ωρο - 7ωρο - 5νθήμερο με αύξηση αποδοχών, για κατάργηση της μερικής απασχόλησης». Και καταλήγει ξεκαθαρίζοντας πως οι εργαζόμενοι στο εμπόριο «με περισσότερη αποφασιστικότητα θα συνεχίσουν τον ταξικό αγώνα κόντρα στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κόντρα στους συμβιβασμούς των κοινωνικών διαλόγων, κόντρα στο ρεαλισμό της ήττας και τους ξεπουλήματος».

Τρομοκρατικές απολύσεις στις επιχειρήσεις υγείας

Μαζικές ή επιλεγμένες τρομοκρατικές απολύσεις στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών, εργαστηρίων, γηροκομείων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων, Οίκων Ευγηρίας, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων και καλεί τους εργαζόμενους του χώρου να απαντήσουν στην τρομοκρατία του κεφαλαίου με τη συλλογική δύναμη και τον αγώνα τους.

Ο πέλεκυς των απολύσεων, τονίζει το σωματείο, άρχισε να πέφτει και στον κλάδο μας, πότε για μείωση προσωπικού και πότε ανοιχτά με τρομοκρατικές απολύσεις. Πρόσφατα, επισημαίνει, έγιναν τέτοιες απολύσεις στον όμιλο «Γιουρομέντικα» («Αθήναιον Α'» και «Αθήναιον Β'»), στη «Βιοϊατρική», στο Θεραπευτήριο «Υγεία» και πολλές επιμέρους απολύσεις σ' άλλους χώρους, που πραγματοποιούνται στην απόλυτη σιωπή.

«Οι απολύσεις αυτές έχουν στόχο να πλήξουν τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων στους χώρους αυτούς, όσο και τη συνδικαλιστική τους δράση. Δεν είναι κεραυνός σε καθαρό ουρανό, είναι μέρος αναπόσπαστο του κοινωνικού συστήματος που ζούμε και με τα σημάδια της κρίσης του. Είναι μέρος της όξυνσης του ανταγωνισμού των κεφαλαιούχων για μεγαλύτερα κέρδη, αλλά και αύξηση της επιθετικότητας απέναντι στους εργαζόμενους, μέρος της τεράστιας επίθεσης που δέχεται η εργατική τάξη της χώρας μας, όπως και διεθνώς», υπογραμμίζει το σωματείο.

«Η προάσπιση της εργασίας μας πρέπει να γίνει συλλογικό καθήκον» επισημαίνει το σωματείο και καταλήγει: «Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς ή φοβισμένοι περιμένοντας ως πρόβατα επί σφαγής τη σειρά μας. Οργάνωση, ενότητα, αγώνας, είναι η απάντηση που πρέπει να δώσουμε και να δίνουμε καθημερινά για την προάσπιση των εργασιακών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων».

Δύο νεκροί, ένας τραυματίας

Δυο εργάτες προστέθηκαν στη μακριά λίστα αυτών που σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της δουλιάς τους, αυτή τη φορά στα Τρίκαλα. Πρόκειται για τους Λάμπρο Καψιώχα 43 χρόνων, ο οποίος σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στο υπόγειο Δημοτικό Πάρκινγκ των Τρικάλων, κατά τη διάρκεια εργασιών για την τοποθέτηση πλακιδίων και τον 49χρονο Γιάννη Ντόντο, που σκοτώθηκε σε ώρα εργασίας στο λατομείο Χατζηγάκη.

«Τα δυο εργατικά ατυχήματα στην πόλη μας φέρνουν ξανά στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς», επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τα δυο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα η Τοπική Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία, καλεί τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων να ενεργοποιηθούν, να ελέγχουν και να καταγγέλλουν κάθε αυθαιρεσία που μπορεί να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των εργατών.

  • Με σακατεμένο χέρι πλήρωσε χτες τα ξημερώματα ο 40χρονος Νίκος Λενάρδος, συμβασιούχος στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, την αδιαφορία για την προστασία της εργασίας. Το αριστερό του χέρι μάγκωσε όταν προσπάθησε να ξεμπλοκάρει το μηχανισμό του απορριμματοφόρου που σηκώνει τους κάδους. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε αμέσως στο Ασκληπιείο, όπου ευτυχώς γλίτωσε τον ακρωτηριασμό των δαχτύλων του. Δεν είναι τυχαίο όμως, ότι ακριβώς ίδιο ατύχημα είχε γίνει πριν από 7 μήνες με άλλο εργαζόμενο, καθώς οι περισσότεροι κάδοι είναι χαλασμένοι, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να μαγκώνουν την ώρα που ο μηχανισμός του απορριμματοφόρου τους σηκώνει για να τους αδειάσει και οι εργαζόμενοι να τους σπρώχνουν με τα χέρια τους.
Ανέστειλαν στον «Πλάνετ»

Ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πλάνετ» μετά και τη ρητή δέσμευση του ιδιοκτήτη του σταθμού Αθανασίου Παύλοβιτς, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους εργαζόμενους, ότι η δημοσιογράφος Αννέτα Καββαδία θα συνεχίσει να εργάζεται στο σταθμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ