ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι «Αθλιοι» στο Ηρώδειο

Ενα από τα αριστουργήματα του διεθνούς θεατρικού ρεπερτορίου, τους «Αθλιους» του Β. Ουγκώ παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, στο Ηρώδειο, αύριο, σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη. «Εφ' όσον δε λύνονται τα τρία αιώνια προβλήματα, ο εξευτελισμός από τη φτώχεια, η εξαχρείωση από την πείνα, ή η στρέβλωση από την αμάθεια, έργα σαν κι αυτά ίσως να μην είναι άχρηστα», έγραφε ο Βίκτωρ Ουγκώ. Το κλασικό και αξεπέραστο έργο του Β. Ουγκώ, το κοινωνικό με άλλα λόγια σχόλιο του Γάλλου συγγραφέα εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο, τόσο για τη σκληρή καταγραφή της πραγματικότητας και της εξαθλίωσης του ανθρώπου, όσο και για το αίτημα για ελευθερία, ισονομία, αξιοπρέπεια και αδελφικότητα.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η παράσταση «ξεδιπλώνει» - όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Θανάσης Θεολόγης - «μια ολόκληρη εποχή, θέλοντας παράλληλα να μας υπενθυμίσει ότι η ηθική ανύψωση του ανθρώπου παραμένει ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα κάθε εποχής. Πόσο μάλλον της δικής μας, που βλέπει το φάντασμα της βαρβαρότητας να εμφανίζεται ξανά στον ορίζοντα».

Η θεατρική διασκευή είναι του Παναγιώτη Μέντη, η σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη, η μουσική του Βασίλη Δημητρίου, τα σκηνικά - κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη και οι χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια. Παίζουν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Παύλος Χαϊκάλης, Παναγιώτης Μέντης, Σπύρος Κωτσόπουλος, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Ρίσβας, Στάθης Βούτος, κ.ά. Η πρεμιέρα θα δοθεί στην Κέρκυρα, στο θέατρο Μον Ρεπό «Ρένα Βλαχοπούλου», το Σάββατο και θα επαναληφθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα. Στο Ηρώδειο θα παρουσιαστεί αύριο, 31 Ιουλίου.

«ΑΜΦΙ - ΘΕΑΤΡΟ»
Οδηγείται σε συρρίκνωση;

Τη «βαθύτατη θλίψη» του εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σπύρος Ευαγγελάτος για τις πρόσφατες επιχορηγήσεις, θεωρώντας «αδικαιολόγητα εχθρική» τη στάση της Επιτροπής Θεάτρου του ΥΠΠΟ προς το «Αμφι-Θέατρο», οδηγώντας το έτσι σε «συρρίκνωση, αν όχι στην πλήρη διάλυσή του». Και σημειώνει μεταξύ πολλών ο Σπύρος Ευαγγελάτος: «Η μειωτική τάση είχε αρχίσει από την προηγούμενη διετία και κορυφώθηκε φέτος. Από 176.000 ευρώ που ήταν η περσινή επιδότηση, υποβιβάζεται στα 110.000 και από αυτά θα αφαιρεθούν - ως «ποινή» - 29.000 ευρώ. Η επιδότηση θα κατέβει στα 81.000 ευρώ (27.600.000 δρχ.). Από το ποσό αυτό τα 17 εκατομμύρια δρχ. είναι ανελαστικά έξοδα: ενοίκιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, θέρμανση, κλπ. Μένουν 10 εκατομμύρια για την πραγματοποίηση δύο νέων παραγωγών, εκ των οποίων η μία θα απασχολούσε 12 ηθοποιούς και συνολικά 20 εργαζόμενους. Δηλαδή οδηγούμεθα ή στο κλείσιμο του θεάτρου ή στη μη τήρηση του προγραμματισμού που θα επιφέρει στο μέλλον νέα μείωση».

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος υπογραμμίζει ότι το «Αμφι-Θέατρο» τηρεί τις υποχρεώσεις του έναντι των εργαζομένων από την πρώτη ως την τελευταία ημέρα εργασίας με τα νόμιμα επιδόματα, κλπ. Από την άλλη ως προς τη «μη τήρηση» του αρχικού προγραμματισμού στην οποία στηρίζεται η απόφαση της Επιτροπής, ο σκηνοθέτης δηλώνει ότι οι όποιες αλλαγές έγιναν αφενός δεν αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του δραματολογίου, αφετέρου απασχολήθηκαν περισσότεροι ηθοποιοί (11 αντί 5) και για τις μεταβολές είχε ενημερωθεί ο διευθυντής Καλών Τεχνών του ΥΠΠΟ.

Στο μόνο σημείο που δίνει δίκιο στην επιτροπή είναι για τον «Θρήνο» που παρουσιάστηκε σε τρεις αντί είκοσι παραστάσεις κι αυτό για λόγους οικονομικούς. «Οι παραστάσεις θα συνεχιζόταν αν η καταβολή των δόσεων της επιχορήγησης γινόταν πριν από τις παραγωγές και όχι πολύ αργότερα». Τέλος, επισημαίνει ότι «πλην μια εξαιρέσεως, κανένα μέλος της Επιτροπής δεν παρακολούθησε κάποια παράσταση τα τελευταία χρόνια».

Στην Κέρκυρα της μουσικής

Η μουσική πράξη δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα εντατικής εξάσκησης και δεξιοτεχνίας. Είναι ένα είδος υπέρβασης της καθημερινότητας που κάνει τη ζωή όλων μας ακόμη πιο όμορφη και ποιοτική. Με βάση αυτό το σκεπτικό, μια πλειάδα εξαίρετων μουσικών αποφάσισε όχι μόνο να διδάξει οργανική μουσική, αλλά και να δώσει σε μαθητές την ευκαιρία να γίνουν οι ίδιοι εκφραστές της Τέχνης του Ορφέα. Από τη μουσική θεωρία στην πράξη, λοιπόν, στην «1η Θερινή Μουσική Ακαδημία» στο νησάκι Βίδος της Κέρκυρας, από την 1η έως τις 10 Αυγούστου.

Το ρόλο του δασκάλου αναλαμβάνουν τα μέλη του συνόλου χάλκινων πνευστών «Melos Brass» - Σωκράτης Ανθης (τρομπέτα), Παναγιώτης Καίσαρης (τρομπέτα), Αντώνης Λαγός (κόρνο), Σπύρος Φαρούγγιας (τρομπόνι), Γιώργος Ραράκος (τούμπα, ευφώνιο) - αλλά και δύο διεθνώς αναγνωρισμένοι σολίστ στην τρομπέτα, ο Ουκρανός Timofei Dokshizer και ο Ρώσος Anatoli Selianine. Ακόμη, έναν κύκλο σεμιναρίων οργανικής μουσικής έχουν αναλάβει και καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Οι μαθητές από την πλευρά τους - ανεξάρτητα από την ηλικία τους και το επίπεδο των μουσικών τους γνώσεων - έχουν την ευκαιρία, εκτός από τη συμμετοχή τους στο σεμινάριο, να γίνουν οι ίδιοι μέλη μουσικών σχημάτων πνευστών και να δώσουν συναυλίες σε καθημερινή βάση το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Σεμινάριο πνευστών

Τα πνευστά όργανα γίνονται πρωταγωνιστές στη γιορτή της μουσικής που από 1 έως 10 Αυγούστου πλημμυρίζει τα όμορφα Καλάβρυτα. Κι αυτό γιατί για έκτη συνεχή χρονιά το Μουσικό Κέντρο Καλαβρύτων διοργανώνει το «Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων», με τη συμμετοχή διάσημων σολίστ μαθητών, αλλά και φίλων της μουσικής που είναι αποφασισμένοι να απολαύσουν μοναδικές συναυλίες και χάπενινγκς στους δρόμους της πόλης. Στόχος του Διεθνούς Σεμιναρίου Πνευστών Οργάνων είναι η ισορροπία μεταξύ εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ έργων της παρουσιάζει η ζωγράφος Αννα Μαρία Χατζημιχάλη, στην έκθεση που εγκαινιάζεται στις 7 Αυγούστου στο Γενί Τζαμί στη Μυτιλήνη. Θα διαρκέσει έως τις 20 Αυγούστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ