ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2003
Σελ. /28
Ανεπιτυχής οριοθέτηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Σύμφωνα με όσα είπε ο Κ. Σημίτης στην προχτεσινή ομιλία του στο φεστιβάλ Σοσιαλιστικών Νεολαιών, στα Καμένα Βούρλα, το σύγχρονο... σοσιαλιστικό όραμα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη «μείωση της ανασφάλειας, με τη διαμόρφωση μηχανισμών και θεσμών ρύθμισης της παγκοσμιοποίησης». Φρόντισε, μάλιστα, να οριοθετήσει τη «δημοκρατική σοσιαλιστική Αριστερά», τόσο από «τη συντήρηση», η οποία «αποδέχεται άκριτα την παγκοσμιοποίηση και το νεοφιλελευθερισμό», όσο και από την «κομμουνιστική Αριστερά», η οποία «αρνείται την πραγματικότητα».

Και σε ό,τι αφορά στην κομμουνιστική Αριστερά έχει δίκιο, αφού εναντιώνεται κατηγορηματικά στη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση και έχει στόχο της την ανατροπή του σύγχρονου καπιταλισμού. Σε όλα τ' άλλα, όμως, έχει άδικο. Πρώτον, όπως φανερώνει και η πρακτική της κυβέρνησής του, η πολιτική της «διαμόρφωσης μηχανισμών και θεσμών ρύθμισης» κάθε άλλο παρά οδηγεί στην ουσιαστική αντιμετώπιση και λύση των λαϊκών και κοινωνικών προβλημάτων. Είναι μια πολιτική, που γεννά πλούτη για τους λίγους και φτώχεια, ανασφάλεια και προβλήματα για τους πολλούς. Δεύτερον, ήταν παντελώς ανεπιτυχής η προσπάθειά του να οριοθετήσει τη «δημοκρατική σοσιαλιστική Αριστερά», δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, από «τη συντήρηση». Αλλωστε, όπως γνωρίζει ο καθένας, τη διαμόρφωση μηχανισμών και θεσμών ρύθμισης της παγκοσμιοποίησης προτείνει και η τελευταία. Οι όποιες διαφορές τους είναι επουσιώδεις και, πάντως, είναι διαφορές διαχειριστών του συστήματος. Διαχειριστών, δηλαδή, της εξουσίας των κεφαλαιοκρατών και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους.

Δικομματισμός και ακρίβεια

Τους κερδοσκόπους ...κυνηγά ο υφυπουργός Ανάπτυξης με ...αιφνιδιαστικές επισκέψεις στις λαϊκές αγορές, από κοντά και η ΝΔ, αναδείχνοντας - υποτίθεται - την ουσία του προβλήματος. Ποια είναι αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γ. Σαλαγκούδη, αρμόδιου για θέματα Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ; Μα, ποια άλλη; Η μη εφαρμογή μιας γνήσιας και ολοκληρωμένης πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς, αποκρατικοποιήσεων, κλπ., κλπ.

Με άλλα λόγια, η ΝΔ όχι μόνο δε διαφωνεί με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, αλλά πιέζει στην κατεύθυνση της υλοποίησής της, σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση και βάθος. Και για να μη λέει ο κ. Σημίτης ότι η ΝΔ είναι υπέρ της άκριτης αποδοχής της αγοράς και γενικότερα της παγκοσμιοποίησης - σε αντίθεση, δήθεν, με τη «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - σημειώνουμε και τους μηχανισμούς και θεσμούς ρύθμισης, που προτείνει ο κ. Σαλαγκούδης, αφού, πρώτα σημειώσει την ανάγκη της «πλήρους απελευθέρωσης των αγορών»:

1. Ισχυρή και Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη διασφάλιση των κανόνων.

2. Μηχανισμούς ελέγχου της ποιότητας και της νομιμότητας, καθώς και παρακολούθησης των τιμών.

3. Ισχυρές και ανεξάρτητες (όχι κομματικές) οργανώσεις καταναλωτών.

Με άλλα λόγια, ξέρει και η ΝΔ να ρίχνει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων...

Το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ

Δεκαετίες τώρα το ΚΚΕ, αλλά και άλλοι προοδευτικοί φορείς και παράγοντες θέτουν την επιτακτική ανάγκη της διαμόρφωσης μιας πολιτικής προστασίας και ενιαίας διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας. Οι εκάστοτε κυβερνώντες, όμως, παρότι στα λόγια ποτέ δεν έχουν αμφισβητήσει την προαναφερόμενη αναγκαιότητα, δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε στην πράξη για την ικανοποίησή της. Δε συμβαίνει το ίδιο, όμως, και με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, όπως και των άλλων μεγάλων εταιριών ύδρευσης. Η πορεία ξεπουλήματος των εταιριών αυτών στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Βλέπετε, μπορεί το νερό να είναι ένα φυσικό αγαθό, αλλά, ταυτόχρονα, είναι - όπως όλοι γνωρίζουν - και απολύτως απαραίτητο για την ανθρώπινη επιβίωση, όπως και για την όποια ποιότητα της ζωής. Αρα, είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται το καπιταλιστικό κεφάλαιο για την άσκηση των κερδοσκοπικών του δραστηριοτήτων. Στο κάτω κάτω της γραφής, άλλες ανάγκες σου μπορείς να τις κόψεις, αλλά νερό δε γίνεται να μην πιεις...

Και για να μη νομίζετε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας, σας πληροφορούμε, ότι πριν από λίγους μήνες καναδικός μη κυβερνητικός οργανισμός είχε αποκαλύψει έγγραφα από τις μυστικές συνομιλίες μεταξύ Κομισιόν και πολυεθνικών εταιριών διαχείρισης υδάτων (γαλλική «Σουέζ» και γερμανική «RWE»), με στόχο την ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης της Γηραιάς Ηπείρου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μακριά από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Μπούχτισε πια ο κοσμάκης. Τόσα χρόνια φορτώνονται στις πλάτες του το ένα μετά το άλλο τα προβλήματα. Που βαραίνουν ακόμα περισσότερο όταν ο εργάτης, ο αγρότης, ο άνεργος αντιπαραθέτει τη δική του δεινή κατάσταση με την απίστευτη συσσώρευση πλούτου και προνομίων σε μια χούφτα πλουτοκρατών. Κουράστηκε ο κόσμος, απογοητεύτηκε, αγανάκτησε. Μπορεί κανείς εύκολα να αφουγκραστεί τον υπόκωφο θόρυβο αυτής της οργής, όταν δεν ξεσπά ανοιχτά με κάθε ευκαιρία. Και είναι φυσικό να στρέφεται πρώτα και κύρια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αυτή κρατά τα ηνία της διακυβέρνησης χρόνια τώρα, αυτή στη συνείδηση του κόσμου ταυτίζεται με τον υπαίτιο, αυτή πρέπει να τιμωρηθεί.

Εδώ ακριβώς όμως ελλοχεύει ένας τεράστιος κίνδυνος, μια μεγάλη παγίδα για το λαό. Αν το μοναδικό κριτήριο της ψήφου στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση γίνει η τιμωρία του ΠΑΣΟΚ και των προσώπων που απαρτίζουν την ηγεσία του και την κυβέρνηση, τότε είναι πολύ πιθανό η κάλπη ν' αναδείξει ενισχυμένη τη ΝΔ. Σ' αυτή την περίπτωση η αλλαγή φρουράς θα αφορά στα πρόσωπα αποκλειστικά και μόνο και όχι στην εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική, αφού είναι δεδομένο πως η ΝΔ θα τη συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση. Σαφώς και στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ πρέπει να τιμωρηθεί. Αλλά όχι σε όφελος της ΝΔ. Αλλιώς θα βγει από τη μέση μόνο το κυβερνών σήμερα κόμμα αλλά όχι η πολιτική που αυτό ασκεί. Κι ο λαός αν το επιτρέψει αυτό με την ψήφο του, θα έχει τιμωρήσει μεν το ΠΑΣΟΚ αλλά όχι και την πολιτική του και η ψήφος του θα ερμηνευτεί ως συγκατάθεση, ως «πράσινο φως» για τη συνέχισή της.

Ας σκεφτεί ο καθένας από τώρα, ότι αυτή η πολιτική εφαρμόζεται σήμερα σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη από κόμματα είτε της παραδοσιακής Δεξιάς είτε της σοσιαλδημοκρατίας. Και ούτε η απώλεια της διακυβέρνησης ούτε καν η απώλεια μεγάλου τμήματος της βάσης αυτών των κομμάτων, στάθηκαν ικανά για να τα ωθήσουν στην αλλαγή ρότας. Γιατί; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι αυτή ακριβώς την πολιτική έχει ανάγκη η πλουτοκρατία και το σύστημά της και αυτούς - και όχι το λαό - υπηρετούν στη χώρα μας και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Το μήνυμα της λαϊκής παρέμβασης και της ψήφου πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να είναι μήνυμα εναντίωσης σ' αυτή την πολιτική και όχι καταδίκης του ενός διαχειριστή της σε όφελος κάποιου άλλου. Και δε χρειάζεται βέβαια να αποδείξουμε ότι η ΝΔ δε διαφοροποιείται στην ουσία των πολιτικών που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ. Απεναντίας με κάθε αφορμή διεκδικεί την πατρότητά τους, διακηρύττει πως το δικό της πρόγραμμα εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ.

Στην κάλπη ας φτάσουμε όλοι έχοντας προβληματιστεί σοβαρά για το χτες, το σήμερα και το αύριο. Με την ψήφο μας μπορούμε ν' ανοίξουμε μια ελπιδοφόρα προοπτική. Ενισχύοντας το ΚΚΕ. Μόνο έτσι τιμωρούνται πραγματικά οι υπεύθυνοι, μόνο έτσι η οργή πιάνει τόπο. Για να δρομολογηθούν επιτέλους θετικές για το λαό εξελίξεις. Κόκκινη ψήφο στο μαύρο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που σκιάζει το παρόν και το μέλλον των λαϊκών στρωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ