ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
«Δεν πάει άλλο»

«Τα καθημερινά πλέον εργατικά ατυχήματα ισούνται με δολοφονίες», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Χαλκίδας του ΠΑΜΕ μετά τους δύο νεκρούς εργάτες και μάλιστα την ίδια μέρα, την Παρασκευή, στα Βασιλικά Εύβοιας και τους δύο από πτώση από γερανό. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Νίκο Μπούντρο που εργαζόταν σε εργολάβο συντήρησης στην ξυλοβιομηχανία "ΣΕΛΜΑΝ" και για τον Κώστα Δημητρίου στην τεχνική εταιρία "ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ".

Ο θάνατος μάλιστα του Νίκου Μπούντρου, επισημαίνει η Γραμματεία, δείχνει την πλήρη ασυδοσία, αδιαφορία και αναλγησία των αφεντικών και των εργοδοτών καθώς ενώ το ατύχημα έγινε στις 10.30 το πρωί η οικογένειά του ειδοποιήθηκε στις 5 το απόγευμα.

Οι δύο εργαζόμενοι, σημειώνει στη συνέχεια, που προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο νεκρών των εργατών των τελευταίων ημερών, είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας και εντατικοποίησης που επικρατεί στην αγορά εργασίας, της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτοί είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι που πρέπει να πληρώσουν για το φόρο αίματος που χύνεται στο βωμό του κέρδους» επισημαίνει και τονίζει ότι ευθύνες έχει και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που βοηθά στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής για να επιβάλλουν το νέο εργασιακό μεσαίωνα.

Οι εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ δυστυχώς επιβεβαιώνονται, σημειώνει καταλήγοντας και καλεί τους εργαζόμενους της Εύβοιας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους πριν να είναι πολύ αργά και να παλέψουν:

Για ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, που στέλνει καθημερινά ακόμα και στο θάνατο τους εργαζόμενους. Να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα του νομού, ξεκινώντας από τα σωματεία τους, με την ήττα των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των ΣΥΝοδοιπόρων τους. Να πάρουν την κατάσταση στα δικά τους χέρια. Να συγκροτήσουν παντού επιτροπές αγώνα, σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλιάς. Να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που πάει κόντρα στη συναίνεση και στην υποταγή.

Να μην περάσουν οι τρομοκρατικές απολύσεις

Την τρομοκρατία που έχουν εξαπολύσει οι κεφαλαιοκράτες, με την κάλυψη της κυβέρνησης, ενάντια στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Απολύσεις, επισημαίνει συγκεκριμένα, όπως της εργαζόμενης συνδικαλίστριας από την αεροπορική εταιρία («Aegean»), η οποία είχε ξεκινήσει διαδικασία ίδρυσης σωματείου εκεί, και του συνδικαλιστή μηχανικού Αντώνη Δραγανίγου, μέλους της διοίκησης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών από τον όμιλο εταιριών «ΑΚΤΩΡ - Ελληνική Τεχνοδομική - ΤΕΒ», έχουν στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων και την παραπέρα ένταση της εκμετάλλευσης σε βάρος της εργατικής τάξης. Επιβεβαιώνεται, τονίζει, για μια ακόμα φορά, ότι η συνολική πολιτική της κυβέρνησης οπλίζει την εργοδοσία με περίσσιο θράσος, ώστε να κυριαρχήσει ο φόβος μέσα σε κάθε χώρο δουλιάς. Η «σιωπή» της νέας τάξης να σκεπάζει κάθε φωνή αντίστασης.

Καταλήγοντας το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης και των εργοδοτών, να παλέψουν άμεσα να μην περάσουν οι τρομοκρατικές απολύσεις και να απαιτήσουν την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων.

«ΣΟΦΤΕΞ»
Παράνομη και καταχρηστική απόλυση συνδικαλιστή

Την άμεση ανάκληση της παράνομης και καταχρηστικής απόλυσης του συνδικαλιστή Χρήστου Ξηρογιάννη από την εργοδοσία της «ΣΟΦΤΕΞ» ζητάει με ανακοίνωση - καταγγελία η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Ο Χρ. Ξηρογιάννης, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, απολύθηκε την περασμένη Παρασκευή 1η Αυγούστου. Μάλιστα, το χαρτί της απόλυσης τού το επέδωσε δικαστικός κλητήρας λίγη ώρα αφού είχε επιστρέψει στο σπίτι του από το εργοστάσιο στο οποίο δούλευε κανονικά μέχρι τις 5 το απόγευμα, ενώ από το Σάββατο θα ξεκίναγε η καλοκαιρινή του άδεια.

Η ενέργεια αυτή, καταγγέλλει η Ομοσπονδία, της πολυεθνικής «ΜΠΟΛΤΟΝ ΓΚΡΟΥΠ» που έχει εξαγοράσει την «Αθηναϊκή Χαρτοποιία» («Σόφτεξ») έχει στόχο: Να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους της εταιρίας, να σπείρει το φόβο και την ανασφάλεια, να δείξει ότι δεν κάνει καμία εξαίρεση στα σχέδιά της και φυσικά δε διστάζει μπρος στους στόχους της να προβεί σε παράνομες, αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές ενέργειες, πιέζοντας ακόμα και εργαζόμενους να διαγραφούν από το σωματείο για να μην απολυθούν.

Στόχος της εταιρίας, επισημαίνει, είναι η υλοποίηση των σχεδίων της για μείωση του προσωπικού και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην κατεύθυνση της «ανταγωνιστικότητας» για τη μείωση του κόστους εργασίας και την παραπέρα αύξηση των κερδών της. Αλλωστε, σημειώνει, το χρονικό της μεγάλης επίθεσης της «Σόφτεξ» προς τους εργαζόμενους αρχίζει από το 1997 οπότε από 2.350 εργαζόμενους φτάνει σήμερα το 2003 τους 350 εργάτες.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας δηλώνει καταλήγοντας ότι θα προχωρήσει με κάθε μέσο στο συντονισμό των εργαζομένων της επιχείρησης και του κλάδου, με στόχο να μπει φραγμός στην ασύδοτη δράση των εργοδοτών, στις απολύσεις και στις παράνομες και αντισυνδικαλιστικές ενέργειες της επιχείρησης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Πολιτική υποβάθμισης της Εργατικής Εστίας

Αντί να προσλάβουν προσωπικό, μειώνουν τα παιδιά στο βρεφονηπιακό σταθμό

Την υποβάθμιση όλων των υπηρεσιών της Εργατικής Εστίας που παρέχονται στους εργαζόμενους της Νάουσας καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, με αφορμή και την τελευταία απόφαση που προβλέπει ότι φέτος ο βρεφονηπιακός σταθμός της πόλης θα λειτουργήσει με τα μισά παιδιά που είχε την προηγούμενη χρονιά, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Τα τελευταία χρόνια η Εργατική Εστία, καταγγέλλει ειδικότερα το ΕΚ, κατήργησε σχεδόν όλες τις υπηρεσίες που παρείχε το Κέντρο Νεότητας της Νάουσας λόγω έλλειψης προσωπικού (πρόσφατα το τμήμα αγγλικών). Τώρα έρχεται να μειώσει τα παιδιά στο βρεφονηπιακό και αργότερα να τον κλείσει και αυτό όπως κάνει με τα ΚΕΝΕ σ' όλη την Ελλάδα.

Αυτοί που υπόσχονται για τη μείωση της ανεργίας, τονίζει, κάνουν τα στραβά μάτια στις ανάγκες πρόσληψης προσωπικού στο ΚΕΝΕ και το βρεφονηπιακό σταθμό της Εργατικής Εστίας. Αποτέλεσμα όπως σημειώνει: Αναγκάζουν τους εκπαιδευτικούς να δέχονται περισσότερα παιδιά από αυτά που πρέπει, μειώνοντας έτσι τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς αυτά και τις οικογένειες. Καθηλώνουν τις άνεργες μητέρες να μείνουν στο σπίτι με το παιδί και να μην μπορούν να βγουν για εργασία. Αναγκάζουν την εργαζόμενη μητέρα ή να πληρώσει σε ιδιωτικό βρεφονηπιακό ή να χάσει τη δουλιά της και να μείνει στο σπίτι.

Το ΕΚ Νάουσας καταγγέλλει αυτή την πολιτική που υποβαθμίζει και αποδιοργανώνει το βρεφονηπιακό σταθμό και το ΚΕΝΕ και καλεί τον υπουργό Εργασίας να δώσει εντολή για κάλυψη όλων των κενών θέσεων για να λειτουργήσει ο σταθμός με όλα τα παιδιά που έχουν εγγραφεί ώστε να καλυφθούν και οι ανάγκες των οικογενειών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ