ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συλλήψεις, επιπλέον στρατεύματα και... πνευμονία

...και κάτω: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη στους δρόμους της Βαγδάτης

Associated Press

...και κάτω: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη στους δρόμους της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ.--

Την πέμπτη συνεχόμενη μέρα χωρίς νεκρό μετά από πολλές βδομάδες θανατηφόρων πληγμάτων εναντίον τους, μετρούσαν χτες οι αμερικανικές δυνάμεις. Οι επιθέσεις, πάντως, εναντίον των κατακτητών συνεχίστηκαν τόσο στους τομείς που ελέγχουν οι Αμερικανοί όσο και στο νότιο Ιράκ που βρίσκεται υπό βρετανική εποπτεία.

Εκατοντάδες επιδρομές πραγματοποίησαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα κατοχικά στρατεύματα τα τελευταία 24ωρα σε περιοχές του «σουνιτικού τριγώνου» που καλύπτει την περιφέρεια των πόλεων Μπαακούμπα, Τικρίτ, Κιρκούκ μέχρι τα ιρανικά σύνορα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, έγιναν τουλάχιστον 19 συλλήψεις ενώ κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ποικίλου οπλισμού, αν και τα ίχνη του νούμερο ένα καταζητούμενου, του Σαντάμ Χουσεΐν, παραμένουν άγνωστα.

Παράλληλα, στην πόλη Σαμάρα, 110 χλμ βόρεια της Βαγδάτης, αμερικανική περίπολος σκότωσε έναν «ένοπλο Ιρακινό», όπως ανακοινώθηκε, ενώ άλλοι 4 Ιρακινοί τραυματίστηκαν από έκρηξη που προκλήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί κοντά στην περιοχή αλ Χαλίζ αλ Αράμπι, 2 χλμ νότια της Βασόρας. Από το συγκεκριμένο σημείο, μόλις είχε περάσει βρετανική φάλαγγα.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη χιλιάδες Τουρκμένοι, που έφθασαν στην πρωτεύουσα με λεωφορεία, πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρόμενοι για την ελλιπή, όπως υποστηρίζουν, εκπροσώπηση της εθνότητάς τους στο Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ, ενώ κατήγγειλαν ότι Κούρδοι καταλαμβάνουν τα χωριά τους και τους διώχνουν από τις εστίες τους. Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει τη διαδήλωση των Τουρκμένων και συναντήθηκε με το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να εξετάσουν τρόπους δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Δεξιά: Αντικατοχική διαδήλωση...

Associated Press

Δεξιά: Αντικατοχική διαδήλωση...
Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωνε «ικανοποιημένος» από την «πρόοδο που επιτελείται στο Ιράκ» και εκτίμησε ότι ορισμένες επιθέσεις θα συνεχιστούν αλλά γενικώς η κατάσταση βελτιώνεται και στους τομείς της επιβολής της τάξης. Προς το παρόν, πάντως, και ενόψει της ανάπτυξης χιλιάδων ξένων στρατευμάτων, από το Σεπτέμβρη, σε διάφορα σημεία της χώρας προκειμένου να «αλαφρύνει το έργο» των Αμερικανών, έγινε γνωστό ότι άλλοι 600 άνδρες της 10ης μεραρχίας του αμερικανικού στρατού αναμένεται να καταφθάσουν στο Ιράκ εντός των επομένων ημερών.

Καταγγελίες και ανησυχίες

Εμπρηστικές βόμβες (βόμβες δηλαδή που έχουν ανάλογο αποτέλεσμα με τις πολυσυζητημένες βόμβες ναπάλμ) χρησιμοποιήθηκαν πολλάκις από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της εισβολής. Αυτό επιβεβαιώνει ο συνταγματάρχης Ράντολφ Αλεϊ στην εφημερίδα «Γιούνιον Τρίμπιουν» του Σαν Ντιέγκο, παραδεχόμενος ότι σε πολλές περιπτώσεις οι εμπρηστικές βόμβες έπλητταν στόχους όπου υπήρχαν πολλοί άνθρωποι, κυρίως Ιρακινοί στρατιώτες. Το Πεντάγωνο ρωτήθηκε επανειλημμένως αν χρησιμοποίησε «βόμβες ναπάλμ» και διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.

Χτες, Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι δε ρωτήθηκαν ποτέ αν χρησιμοποίησαν «εμπρηστικές βόμβες» εξοργίζοντας τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο διευθυντής ιατρικής οργάνωσης που ζητά την κατάργηση όλων των όπλων μαζικής καταστροφής, Ρόμπερτ Μούζιλ, τόνιζε ότι οι εμπρηστικές βόμβες προκαλούν εγκαύματα που είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν και χαρακτήρισε «εξοριστικό» το διαχωρισμό ανάμεσα σε βόμβες ναπάλμ και εμπρηστικές.

Ιδιαίτερα καυστικός για τις ΗΠΑ και το στρατό τους εμφανίστηκε και ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών για το ιρακινό οπλοστάσιο Χανς Μπλιξ. Ο Σουηδός διπλωμάτης δήλωνε ειρωνικά ότι «είναι εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν τόσο καλά πού και πόσα όπλα μαζικής καταστροφής υπήρχαν για να κάνουν πόλεμο, αλλά τώρα δε βρίσκουν τίποτε»..

Η αμερικανική πλευρά, πάντως, απέφυγε να απαντήσει σε αυτά τα σχόλια. Προς το παρόν, ανησυχία έχει προκαλέσει στους Αμερικανούς επιτελείς το γεγονός ότι 2 Αμερικανοί στρατιώτες πέθαναν από πνευμονία στο Ιράκ, και άλλοι 14 έχουν προσβληθεί, ενώ ανάλογα κρούσματα παρατηρούνται στα αμερικανικά στρατεύματα που εδρεύουν στο Κουβέιτ, στο Κατάρ και στο Ουζμπεκιστάν. Ηδη, διεξάγονται επιδημιολογικές έρευνες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Λίγοι ελεύθεροι, πολλοί φυλακισμένοι

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΙΧΩ.--

Σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Δυτικής Οχθης και στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ στη Λωρίδα της Γάζας αφέθηκαν, χτες, ελεύθεροι ταυτόχρονα από τον ισραηλινό στρατό οι πρώτοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Οι χαρούμενες και συγκινητικές στιγμές που εξελίχτηκαν δεν κατάφεραν, πάντως, να μετριάσουν την παλαιστινιακή οργή για την υπαναχώρηση του Ισραήλ από τις δεσμεύσεις του για απελευθέρωση περισσοτέρων κρατουμένων, ούτε για την κάθετη άρνησή του να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 7.000.

Με δάκρυα στα μάτια, οικογένειες, συγγενείς και φίλοι υποδέχτηκαν, χτες το μεσημέρι, τους 352 Παλαιστινίους κρατουμένους που απελευθερώθηκαν τμηματικά από τις ισραηλινές φυλακές. Εξίσου συγκινητικές, όπως περιγράφουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήταν και οι σκηνές του αποχαιρετισμού στις ισραηλινές φυλακές. Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων που απελευθερώθηκαν, χτες, ήταν διοικητικοί κρατούμενοι, δηλαδή κρατούμενοι στους οποίους δεν είχε απαγγελθεί καμία κατηγορία. Οι υπόλοιποι ήταν υπόδικοι για αδικήματα όπως «λιθοβολισμός ισραηλινών στρατευμάτων ή απλή συμμετοχή σε οργανώσεις», οι οποίοι είχαν εκτίσει, ήδη, το μεγαλύτερο μέρος των ποινών τους. Την επόμενη βδομάδα, η ισραηλινή ηγεσία δήλωσε ότι θα απελευθερώσει περίπου 100 ποινικούς Παλαιστινίους κρατουμένους. Ακόμη και έτσι, όμως, ο αριθμός είναι μικρότερος από αυτόν που αρχικά είχε ανακοινώσει το Ισραήλ και σαφώς δεν ανταποκρίνεται στο παλαιστινιακό αίτημα για απελευθέρωση του συνόλου των κρατουμένων.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Νάμπιλ Αμρ, δήλωνε ότι «η χαρά που ολόκληρος ο παλαιστινιακός λαός νιώθει σήμερα μετριάζεται από τη μη απελευθέρωση των υπολοίπων Παλαιστινίων κρατουμένων για τους οποίους επιμένουμε ότι θα πρέπει να αφεθούν όλοι ελεύθεροι». Για ισραηλινά τεχνάσματα έκαναν λόγο οι παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις, των οποίων εκπρόσωποι συναντήθηκαν με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό. Τόσο η «Χαμάς» όσο και η «Τζιχάντ» τόνισαν ότι θα παραμείνουν δεσμευμένες στην τρίμηνη εκεχειρία, προειδοποίησαν όμως ότι οι επιλογές της ισραηλινής κυβέρνησης την υπονομεύουν και θα την οδηγήσουν σε πλήρη αποτυχία.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός επέλεξε τη χτεσινή μέρα για να εισβάλει στην Ιεριχώ, τη μοναδική πόλη της Δ. Οχθης που είχε μείνει σχεδόν αλώβητη από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των τελευταίων μηνών. Οπως μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι Ισραηλινοί στρατιώτες προχώρησαν στις συλλήψεις τουλάχιστον 10 Παλαιστινίων, και επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποστήριζε ότι η αμερικανική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει την οικονομική αμυντική βοήθεια που χορηγεί στο Ισραήλ, κατά ποσό ίσο με το κόστος ανέγερσης του διαχωριστικού τείχους, το οποίο, ήδη, ο Λευκός Οίκος έχει χαρακτηρίσει «πρόβλημα».

ΛΙΒΕΡΙΑ
Ηρθαν και οι Αμερικανοί...
  • Αφιξη επταμελούς ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών στο λιβεριανό έδαφος για διαβουλεύσεις με τους Νιγηριανούς αξιωματούχους
  • «Ανθρωπιστική η αποστολή και περιορισμένος ο ρόλος των πεζοναυτών», λέει ο Τζ. Ου. Μπους απ' το Τέξας...

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Μετά την άφιξη των Νιγηριανών στρατιωτών που πάτησαν την περασμένη Δευτέρα πρώτοι το πόδι τους στη Λιβερία ως δυτικοαφρικανική δύναμη επιβολής ειρήνης, χτες ήρθαν και οι Αμερικανοί. Μια επταμελής ομάδα πεζοναυτών έφτασε με στρατιωτικά ελικόπτερα, που προσγειώθηκαν στον αυλόγυρο της αμερικανικής πρεσβείας. Λίγες ώρες μετά, ο Πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους, απ' το Κρόφορντ του Τέξας, επιβεβαίωνε καθυστερημένα την απόβαση των πεζοναυτών στη Λιβερία, λέγοντας πως αποστολή τους είναι να «ανοίξουν το δρόμο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας» και πως η εμφάνισή τους δε θα πρέπει να νοηθεί ως προπομπός μιας σημαντικής σε αριθμό αμερικανικής δύναμης στη Λιβερία...

Η «ανθρωπιστική αρωγή», για μια ακόμη φορά, φορά τα χακί με το όπλο ανά χείρας... Τα αγορασμένα με δολάρια (;) τρόφιμα και φάρμακα «θα δοθούν σύντομα» είπε ο Πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους. Οι καταπονημένοι Λιβεριανοί - απ' τις εμφύλιες συρράξεις που έγιναν πότε με την ανοχή και πότε με τη σύμπραξη δυνάμεων όπως ΗΠΑ, Γαλλία, εταιρικοί κολοσσοί εκμετάλλευσης διαμαντιών - «καλούνται» να είναι ευγνώμονες... Και το δείχνουν, όπως μαρτυρούν δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, χαιρετίζοντας Νιγηριανούς στρατιώτες και Αμερικανούς πεζοναύτες με χαμόγελα απελπισίας...«Αισθανόμαστε χαρά γιατί κουραστήκαμε απ' ό,τι συμβαίνει όλο αυτόν τον καιρό. Απ' αυτούς περιμένουμε να μας φέρουν ειρήνη», έλεγε στο Ασοσιέιτεντ Πρες ένας 32χρονος Λιβεριανός που χαρακτηρίζεται πρόσφυγας στην ίδια του τη χώρα...

Οι Αμερικανοί (όπως και άλλοι ξένοι) στρατιώτες δεν ήρθαν στη Λιβερία για να φύγουν... Μετά τη «βολιδοσκόπηση» εδάφους από τη μεριά των Νιγηριανών, η ομάδα των επτά πεζοναυτών μετέβη σε εγκαταστάσεις του λιβεριανού στρατού όπου είχαν «διαβουλεύσεις» με τον ...Νιγηριανό ταξίαρχο Φέστους Οκόνκουο, που ηγείται της νιγηριανής αποστολής... Ο Οκόνκουο, πιθανότατα, να τους εξήγησε τους λόγους γιατί ανέβαλαν για σήμερα (αντί της περασμένης Τρίτης) την «ελευθέρωση» του λιμανιού της πρωτεύουσας, που ελέγχεται από αντάρτες.

Στο μεταξύ, ο «οσονούπω» αποχωρών αλλά πάντα επιμένων, Λιβεριανός Πρόεδρος Τσαρλς Τέιλορ συνεχίζει τα παζάρια (άραγε μόνον;) φυγάδευσής του σε τρίτη χώρα υπό τον όρο πως θα αρθούν οι εις βάρος του κατηγορίες από δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στη Σιέρα Λεόνε. Χτες το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Τέιλορ υπέβαλε επίσημα αίτημα για άρση των κατηγοριών. Εκπρόσωποι της εισαγγελίας μάλιστα είπαν πως δεν μπορούν να απαντήσουν σχετικώς εάν πρώτα δε συμφωνήσει η Σιέρα Λεόνε...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αυτοκτονία Γάλλου στρατιώτη

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ενας Γάλλος στρατιώτης, μέλος της αποστολής «KFOR» στο Κοσσυφοπέδιο, έθεσε προχτές το απόγευμα τέρμα στη ζωή του. Βρέθηκε νεκρός στο χωριό Λεπόσαβιτς από συστρατιώτες του. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολυεθνικής δύναμης, ο αυτόχειρας «χρησιμοποίησε το προσωπικό του όπλο ενώ άφησε πίσω του μία επιστολή». Ο στρατιώτης έβαλε τέλος στη ζωή του, για αδιευκρίνιστους λόγους, λίγο μετά τη συμμετοχή του σε επιχείρηση της μονάδας του κοντά στο Λεπόσαβιτς.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μεγάλη αύξηση της ανεργίας

ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ.--

Νέα άνοδο, αιφνιδιαστική και μεγάλη, του αριθμού των ανέργων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Κατά τους αναλυτές η αύξηση αυτή που θεωρείται απρόσμενη, παρέχει όλες τις ενδείξεις ότι η αντιστροφή της αρνητικής τάσης της γερμανικής οικονομίας δεν έχει ακόμη καταφέρει τίποτα ιδιαίτερο στον τομέα της απασχόλησης, παρά τις σαρωτικές αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, που τις είχε βαπτίσει «απολύτως αναγκαίες και ελπιδοφόρες».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση σημείωσε τον Ιούλη αύξηση - για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο - κατά 7.000, ανερχόμενος σε 4,408 εκατομμύρια, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση κατά 10.000. Το συνολικό ποσοστό, σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, φτάνει πια στο 10,6% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, με αντίστοιχα 10,4% τον Ιούλη και 10,2% τον Ιούνη.

Στο μεταξύ, οικονομολόγοι θεωρούν ότι η μείωση του αριθμού των ανέργων τον Ιούνη κατά 36.000, οφειλόταν κυρίως σε νέα μέτρα τα οποία στόχευαν στο να δώσουν ώθηση στην προσωρινή απασχόληση, ενθαρρύνοντας τους εργαζομένους να δεχτούν χαμηλές αμοιβές. Ομως, τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα προειδοποιούν κατά τους «Financial Times», ότι οι αρχικές ενδείξεις για το ότι η Γερμανία εξέρχεται από τη στασιμότητα, όπως, η βελτίωση της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρηματιών, δεν έχουν ακόμη υποστηριχτεί από «σοβαρά δεδομένα», ενώ η ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη σε ιδιαίτερα αρχικό στάδιο ώστε να προαγγέλλει παρατεταμένη βελτίωση της αγοράς εργασίας τόσο νωρίς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ