ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αναμενόμενη επάνοδος στη βία

Το τείχος του αίσχους των Ισραηλινών, μαρτυρά την κατοχή

Associated Press

Το τείχος του αίσχους των Ισραηλινών, μαρτυρά την κατοχή
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΝΤΟΧΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΛΟΝΔΙΝΟ, ΜΟΣΧΑ και ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Δύο ασύνδετες μεταξύ τους βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας από ένα αγόρι και ένα κορίτσι 17 χρόνων, η μία σε σούπερ-μάρκετ στο προάστιο Ρος Χααγίν του Τελ Αβίβ και η δεύτερη σε μια στάση λεωφορείου στον ιουδαϊκό εποικισμό Αριέλ στη Δυτική Οχθη, κόστισαν χτες τις ζωές των βομβιστών, δύο Ισραηλινών, ενός 42χρονου πολίτη και ενός 18χρονου Ισραηλινού στρατιώτη, καθώς και τους τραυματισμούς 12 ακόμη παριστάμενων.

Οι δύο νέοι βομβιστές αυτοκτονίας - και οι δύο μικροπωλητές των δρόμων, που μεγάλωσαν μερικά τετράγωνα μακριά ο ένας από την άλλη στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης - πυροδότησαν τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένοι με διαφορά μιας ώρας ο ένας από τον άλλο. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε πάντως ότι δεν πιστεύει πως οι δύο ενέργειες ήταν συντονισμένες, εκδοχή που υποστήριξαν και οι συγγενείς των δύο νέων.

Την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις φέρονται να ανέλαβαν δύο παλαιστινιακές οργανώσεις αντίστασης. Την ευθύνη για την ενέργεια στον οικισμό Αριέλ ανέλαβε ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα, ο οποίος είπε (στο Γερμανικό Πρακτορείο) πως η επίθεση έγινε σε εκδίκηση για τον φόνο από Ισραηλινούς δύο πολιτών και δύο μαχητών της Χαμάς στη Νάμπλους (Παρασκευή). Σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, την ευθύνη για τη δεύτερη επίθεση ανέλαβε η Χαμάς.

Η ευθύνη «στο Ισραήλ»

Ο μικρός Παλαιστίνιος διαμαρτύρεται με αυτόν τον τρόπο, για τη μη απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων

Associated Press

Ο μικρός Παλαιστίνιος διαμαρτύρεται με αυτόν τον τρόπο, για τη μη απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων
Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε από το Κατάρ όπου πραγματοποιούσε χτες επίσκεψη -την οποία διέκοψε για να επιστρέψει στην Παλαιστίνη- ότι «η κλιμάκωση προήλθε από την ισραηλινή πλευρά». Πρόσθεσε: «καταδικάζω τις δυο επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών και επίσης καταδικάζω τις συνεχιζόμενες ισραηλινές προκλήσεις... Η Παλαιστινιακή Αρχή θα εργαστεί σκληρά για τη διατήρηση της εκεχειρίας και της τάξης».

Ο Ελίας Ζανανίρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, καταδίκασε ως «απαράδεκτες» τις επιθέσεις αυτοκτονίας, σχολιάζοντας ότι «καμία από τις δικαιολογίες, περιλαμβανομένης της επίθεσης στη Νάμπλους, δεν έχει σημασία». Κατά την άποψή του, οι οργανώσεις θα έπρεπε να «σεβαστούν» την εκεχειρία.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι παλαιστινιακών οργανώσεων επέρριψαν την ευθύνη για την παραβίαση της εκεχειρίας στην κυβέρνηση Σαρόν: ο Ισμαΐλ Χανίγε, εκπρόσωπος της Χαμάς, τόνισε σε δηλώσεις του ότι το Ισραήλ «απέρριψε την εκεχειρία και υιοθέτησε σκληρή στάση», ενώ ο Μοχάμαντ αλ Χίντι της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ τόνισε στις δικές του δηλώσεις ότι «οι Ισραηλινοί δε σέβονται την εκεχειρία [...]. Συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον του παλαιστινιακού λαού από την πρώτη ημέρα της εκεχειρίας».

Απαιτούν παλαιστινιακό εμφύλιο

Associated Press

Η ισραηλινή κυβέρνηση -η αδιαλλαξία της οποίας στα ζητήματα της απελευθέρωσης των κρατουμένων και του τείχους ασφαλείας αποτέλεσε τη βασική αφορμή του νέου ξεσπάσματος, όπως είχαν προειδοποιήσει εδώ και εβδομάδες οι παλαιστινιακές οργανώσεις- είδε στις χτεσινές επιθέσεις την ευκαιρία να κλιμακώσει, με αμερικανική στήριξη, τις πιέσεις της προς τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς, να κηρύξει τον πόλεμο στις αντιστασιακές οργανώσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν τα είπε όλα: «το Ισραήλ δε θα μπορέσει να συνεχίσει την (ειρηνευτική) διαδικασία παρά την ισχυρή του θέληση γι' αυτό, αν η τρομοκρατία δεν πάψει εντελώς και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της». Για τη μη εκπλήρωση των ισραηλινών υποχρεώσεων -τον εμπαιγμό με τον αριθμό των κρατουμένων, τη συνέχιση της ανέγερσης του «αμυντικού τείχους», την αδιάκοπη επέκταση των εποικισμών- ούτε λόγος. Απλώς η επανάληψη για νιοστή φορά του αφορισμού ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «δεν κάνει τίποτα για να εξαρθρώσει και να αφοπλίσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Εκπρόσωπος της κυβέρνησής του είπε ότι «ζητούμε επισήμως από τον Μαχμούντ Αμπάς να εξαρθρώσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις, να συλλάβει τα μέλη τους και να συγκεντρώσει τα όπλα τους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη σύνοδο κορυφής της Ακαμπα πριν από δύο μήνες».

Από κοντά και ο Αμερικανός ΥπΕξ Κόλιν Πάουελ (για την αμερικανική... αμεροληψία στο ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα φυσικά δε χρειάζονται πολλές εισαγωγές): «δε θα φθάσουμε ποτέ (στην ειρήνη) όσο υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να μετέχουν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, και βλέπουμε οποιεσδήποτε αντιδράσεις σε τρομοκρατικές δραστηριότητες ως αναγκαίες για την αυτοάμυνα» του Ισραήλ, είπε. Για τους 15 Παλαιστίνιους νεκρούς διαρκούσης της εκεχειρίας από τις 29 Ιουνίου, ο αμερόληπτος κ. Πάουελ δεν έκανε φυσικά κανένα σχόλιο. Πρόσθεσε ότι η «τρομοκρατία» (εξαιρουμένης της ισραηλινής κρατικής τρομοκρατίας, να υποθέσει κανείς;) «καταστρέφει τα όνειρα των Ισραηλινών όπως και των Παλαιστινίων».

Ως χτες βράδυ, ισραηλινές στρατιωτικές πηγές έλεγαν ότι δε σχεδιάζονταν «μεγάλης κλίμακας» επιχειρήσεις σε αντίποινα για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, σε μια κίνηση που αποδιδόταν στην προσπάθεια του Τελ Αβίβ να «αποφύγει το να κατηγορηθεί» για την κατάρρευση του λεγόμενου «οδικού χάρτη». Προς το παρόν. Ισραηλινά στρατεύματα απέκλεισαν κατ' αρχάς τη Νάμπλους και επέβαλαν πλήρη αποκλεισμό στα γύρω χωριά της Δυτικής Οχθης, ενώ οι ισραηλινές δικαστικές αρχές ανέβαλαν επ' αόριστον την απελευθέρωση 69 Παλαιστινίων κρατουμένων.

Πολλά αναμενόταν να κριθούν από τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει ο Σαρόν με τον Ουίλιαμ Μπερνς, αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Περίσσια υποκρισία

Στο Λονδίνο η βρετανική κυβέρνηση καταδίκασε τις «τρομακτικές επιθέσεις ενάντια σε αθώες ζωές» και κάλεσε τις εμπλεκόμενες πλευρές να τηρήσουν τον «οδικό χάρτη» για να μην «προσφέρουν τη νίκη στους τρομοκράτες». Ομοίως... αμερόληπτο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο απηύθυνε επίσης έκκληση για αμφίπλευρη «αυτοσυγκράτηση» και «τήρηση του ειρηνευτικού σχεδίου» για τη Μέση Ανατολή. Από το Βερολίνο, ο Γερμανός ΥπΕξ Γιόσκα Φίσερ, κάλεσε τους Σαρόν και Αμπάς να «παραμείνουν στο δρόμο της ειρήνης»...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντίσταση και «μαγειρέματα»

Βραδινή περιπολία των κατακτητών στους δρόμους της Βαγδάτης

Associated Press

Βραδινή περιπολία των κατακτητών στους δρόμους της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ακόμη ένα μέλος των κατοχικών δυνάμεων νεκρό, κατά τη χτεσινή βομβιστική επίθεση, αφήνει ανοιχτό τον κατάλογο των νεκρών, αλλά και των λογαριασμών παρά τις προσπάθειες για να καλυφθούν κάποια κενά, όπως η «πολιτική διακυβέρνηση της χώρας από τους Ιρακινούς».

Χτες, όχι ένας αλλά τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν συγχρόνως κοντά σε κονβόι Αμερικανών στρατιωτών στην πόλη Ραμάντι, 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα ένας Αμερικανός πεζοναύτης να σκοτωθεί και δύο να τραυματιστούν. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δηλώσεις της Αμερικανίδας στρατιωτικού εκπροσώπου, η συγχρονισμένη επίθεση έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης στα περίχωρα της σουνιτικής ιρακινής πόλης.

Στο μεταξύ χτες «αναδείχτηκε» από το Κυβερνητικό Συμβούλιο της χώρας, επιτροπή, αποτελούμενη από 25 μέλη, με αντικείμενο να προετοιμάσει το έδαφος για την κατάρτιση του σχεδίου του ιρακινού Συντάγματος, όπως μετέδωσε το Reuters, μεταφέροντας δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Ιμπραήμ Τζααφάρι.

Παράλληλα, η κεντρική αμερικανική πολιτική διοίκηση του Ιράκ επανέφερε στις θέσεις τους οκτώ δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, που είχαν παυτεί από το Σαντάμ Χουσεΐν πριν από δέκα χρόνια, προκειμένου να γίνει σε όλους φανερό ότι «η κυριαρχία του νόμου και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποτελούν θεμέλιους λίθους του ελεύθερου Ιράκ»!

Προς ψήφισμα στον ΟΗΕ

Επίσης, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για την προώθηση και την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίσματος που θα αναγνωρίζει και θα υποστηρίζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ, και θα εξουσιοδοτεί την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα. Η αμερικανική πρόταση έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, και ήδη στα χέρια των διπλωματών των Ηνωμένων Εθνών υπάρχει σχέδιο ψηφίσματος.

Τέλος, σε μια σχετική με το Ιράκ εξέλιξη, αναφορικά με την «αυτοκτονία» του συμβούλου του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας, δρος Ντέιβιντ Κέλι, η επέμβαση στο επίμαχο ντοσιέ για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πριν από τον πόλεμο εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης από ό,τι αποκάλυψε το ρεπορτάζ του BBC. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει την Τρίτη ο βρετανικός Τύπος, η έρευνα που άρχισε για την υπόθεση του Ντέιβιντ Κέλι που αυτοκτόνησε μετά τις αποκαλύψεις του στο βρετανικό δίκτυο για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, δείχνει ότι και υψηλόβαθμα στελέχη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για το επίμαχο ντοσιέ σχετικά με το ιρακινό οπλοστάσιο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την ανάληψη ελέγχου του Κοσσυφοπεδίου από την Υπατη Διοίκηση του ΟΗΕ, λόγω αποτυχίας στην επιβολή σταθερότητας στην επαρχία, φέρεται να ζητεί νέο έγγραφο της σερβικής κυβέρνησης προς τη διοίκηση του ΟΗΕ στην Πρίστινα. Στο έγγραφο διατυπώνεται η υπόσχεση παροχής καθεστώτος «ουσιαστικής αυτονομίας», σε περίπτωση που ικανοποιηθεί το (μάλλον «δύσκολο») αίτημα του Βελιγραδίου...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Την επιβολή 15ετούς ποινής κάθειρξης στον Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, κατηγορούμενο ως «πνευματικό ηγέτη» της οργάνωσης «Τζεμάα Ισλαμίγια», πρότεινε χτες η Εισαγγελία της Τζακάρτας. Ο Μπασίρ κατηγορείται για προδοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης κατά την περίοδο 1993-2001, αλλά και πως συναίνεσε στην εξαπόλυση βομβιστικών επιθέσεων προ τριών ετών, με αποτέλεσμα το θάνατο 19 ανθρώπων..

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.-- Εξηγήσεις από τον πρέσβη της Ιαπωνίας στο Πεκίνο ζήτησαν χτες αξιωματούχοι του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή το δηλητηριασμό 34 κατοίκων της βορειοανατολικής σινικής πόλης Κικιχάρ από δεκάδες ιαπωνικά βαρέλια χημικών αερίων, που τοποθετήθηκαν εκεί μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Δώδεκα δουλέμπορους συνέλαβαν χτες οι μεξικανικές αρχές με την κατηγορία πως οργάνωναν επιχειρήσεις φυγάδευσης προσφύγων από τη Λατινική Αμερική στις ΗΠΑ υπό εφιαλτικές συνθήκες. Τουλάχιστον 19 από τα θύματά τους πέθαναν το περασμένο δίμηνο από ασφυξία μένοντας κλεισμένα επί μέρες, χωρίς νερό και τρόφιμα, σε κοντέινερ φορτηγών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Βελγικό δικαστήριο επέβαλε χτες ποινές φυλάκισης σε 24 Αλβανούς και Τούρκους που κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη μεταφορά πάνω από 10.000 Αλβανών στη Βρετανία τα δύο τελευταία χρόνια! To δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης από τρία μέχρι οκτώ χρόνια...

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Ονειδος!

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.--

Ούτε ακριβώς ποιοι είναι, ούτε πόσοι. Ο λόγος για τους κρατούμενους στο πρώτο κολαστήριο του 21ου αιώνα, στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο, στο ανατολικότερο άκρο της Κούβας.

Η αποκάλυψη προήλθε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσης του Φάλεν Γερέμπι, ενός Λίβυου, ο οποίος «πιστεύεται» πως κρατείται στο Γκουαντανάμο, αλλά οι συνήγοροι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ διαβεβαίωσαν χθες πως ουδείς διαθέτει τον ακριβή αριθμό και κατάλογο με όλα τα ονόματα των εκατοντάδων φυλακισμένων που συνελήφθησαν προ ενός έτους στο Αφγανιστάν και κρατούνται στο Γκουαντανάμο!

Οσο για την ίδια την υπόθεση, τον περασμένο Μάη περιφερειακό δικαστήριο είχε κρίνει πως δεν έχει αρμοδιότητα να αποφανθεί εάν ο Γερέμπι κρατείται σύννομα ή όχι και παρέπεμψε την απόφαση στο εφετείο. Ομως κατά την ακροαματική διαδικασία στο εφετείο, η σχεδιαζόμενη συζήτηση για τη δικαιοδοσία της αμερικανικής κυβέρνησης να κρατά έγκλειστο τον Γερέμπι στράφηκε σε ένα άλλο βασικό ζήτημα, στο εάν οι ΗΠΑ κρατούν τουλάχιστον πλήρη αρχεία για τους κρατούμενους στο Γκουαντανάμο.

Η έδρα του εφετείου εξέφρασε την έκπληξή της για την έλλειψη αρχείων, όσον αφορά στην κράτηση τόσων ανθρώπων, που μεταξύ αυτών πιστεύεται πως βρίσκονται και κάποια παιδιά, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι για πάνω από 577 ημέρες. Οι συνήγοροι της αμερικανικής κυβέρνησης έριξαν φυσικά το βάρος στους φυλακισμένους ή και στη δυσκολία των αραβικών ονομάτων... Μετά την εξέταση ενός καταλόγου από ονόματα που μοιάζουν με του Γερέμπι, οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισαν: «πιστεύουμε ότι όντως κρατείται, όμως δεν είναι και βέβαιο. Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε 100%»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ