Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Ονειδος!

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.--

Ούτε ακριβώς ποιοι είναι, ούτε πόσοι. Ο λόγος για τους κρατούμενους στο πρώτο κολαστήριο του 21ου αιώνα, στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο, στο ανατολικότερο άκρο της Κούβας.

Η αποκάλυψη προήλθε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσης του Φάλεν Γερέμπι, ενός Λίβυου, ο οποίος «πιστεύεται» πως κρατείται στο Γκουαντανάμο, αλλά οι συνήγοροι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ούτε λίγο ούτε πολύ διαβεβαίωσαν χθες πως ουδείς διαθέτει τον ακριβή αριθμό και κατάλογο με όλα τα ονόματα των εκατοντάδων φυλακισμένων που συνελήφθησαν προ ενός έτους στο Αφγανιστάν και κρατούνται στο Γκουαντανάμο!

Οσο για την ίδια την υπόθεση, τον περασμένο Μάη περιφερειακό δικαστήριο είχε κρίνει πως δεν έχει αρμοδιότητα να αποφανθεί εάν ο Γερέμπι κρατείται σύννομα ή όχι και παρέπεμψε την απόφαση στο εφετείο. Ομως κατά την ακροαματική διαδικασία στο εφετείο, η σχεδιαζόμενη συζήτηση για τη δικαιοδοσία της αμερικανικής κυβέρνησης να κρατά έγκλειστο τον Γερέμπι στράφηκε σε ένα άλλο βασικό ζήτημα, στο εάν οι ΗΠΑ κρατούν τουλάχιστον πλήρη αρχεία για τους κρατούμενους στο Γκουαντανάμο.

Η έδρα του εφετείου εξέφρασε την έκπληξή της για την έλλειψη αρχείων, όσον αφορά στην κράτηση τόσων ανθρώπων, που μεταξύ αυτών πιστεύεται πως βρίσκονται και κάποια παιδιά, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι για πάνω από 577 ημέρες. Οι συνήγοροι της αμερικανικής κυβέρνησης έριξαν φυσικά το βάρος στους φυλακισμένους ή και στη δυσκολία των αραβικών ονομάτων... Μετά την εξέταση ενός καταλόγου από ονόματα που μοιάζουν με του Γερέμπι, οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης τόνισαν: «πιστεύουμε ότι όντως κρατείται, όμως δεν είναι και βέβαιο. Δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε 100%»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ