Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αντίσταση και «μαγειρέματα»

Βραδινή περιπολία των κατακτητών στους δρόμους της Βαγδάτης

Associated Press

Βραδινή περιπολία των κατακτητών στους δρόμους της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ακόμη ένα μέλος των κατοχικών δυνάμεων νεκρό, κατά τη χτεσινή βομβιστική επίθεση, αφήνει ανοιχτό τον κατάλογο των νεκρών, αλλά και των λογαριασμών παρά τις προσπάθειες για να καλυφθούν κάποια κενά, όπως η «πολιτική διακυβέρνηση της χώρας από τους Ιρακινούς».

Χτες, όχι ένας αλλά τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν συγχρόνως κοντά σε κονβόι Αμερικανών στρατιωτών στην πόλη Ραμάντι, 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα ένας Αμερικανός πεζοναύτης να σκοτωθεί και δύο να τραυματιστούν. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δηλώσεις της Αμερικανίδας στρατιωτικού εκπροσώπου, η συγχρονισμένη επίθεση έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης στα περίχωρα της σουνιτικής ιρακινής πόλης.

Στο μεταξύ χτες «αναδείχτηκε» από το Κυβερνητικό Συμβούλιο της χώρας, επιτροπή, αποτελούμενη από 25 μέλη, με αντικείμενο να προετοιμάσει το έδαφος για την κατάρτιση του σχεδίου του ιρακινού Συντάγματος, όπως μετέδωσε το Reuters, μεταφέροντας δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Ιμπραήμ Τζααφάρι.

Παράλληλα, η κεντρική αμερικανική πολιτική διοίκηση του Ιράκ επανέφερε στις θέσεις τους οκτώ δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, που είχαν παυτεί από το Σαντάμ Χουσεΐν πριν από δέκα χρόνια, προκειμένου να γίνει σε όλους φανερό ότι «η κυριαρχία του νόμου και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποτελούν θεμέλιους λίθους του ελεύθερου Ιράκ»!

Προς ψήφισμα στον ΟΗΕ

Επίσης, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις προσπάθειες για την προώθηση και την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψηφίσματος που θα αναγνωρίζει και θα υποστηρίζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ, και θα εξουσιοδοτεί την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα. Η αμερικανική πρόταση έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, και ήδη στα χέρια των διπλωματών των Ηνωμένων Εθνών υπάρχει σχέδιο ψηφίσματος.

Τέλος, σε μια σχετική με το Ιράκ εξέλιξη, αναφορικά με την «αυτοκτονία» του συμβούλου του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας, δρος Ντέιβιντ Κέλι, η επέμβαση στο επίμαχο ντοσιέ για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ πριν από τον πόλεμο εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ, ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης από ό,τι αποκάλυψε το ρεπορτάζ του BBC. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει την Τρίτη ο βρετανικός Τύπος, η έρευνα που άρχισε για την υπόθεση του Ντέιβιντ Κέλι που αυτοκτόνησε μετά τις αποκαλύψεις του στο βρετανικό δίκτυο για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, δείχνει ότι και υψηλόβαθμα στελέχη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για το επίμαχο ντοσιέ σχετικά με το ιρακινό οπλοστάσιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ