Τετάρτη 13 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Παζάρια Αμερικανών και επανέναρξη σφαγών...

Οι Αμερικανοί πιάνουν θέσεις...

Associated Press

Οι Αμερικανοί πιάνουν θέσεις...
ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--

Επιχείρηση πειθούς των ανταρτών που ελέγχουν το επίνειο της λιβεριανής πρωτεύουσας τέθηκε χτες το απόγευμα σε εφαρμογή, μετά από σύσκεψη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μονρόβια με τη συμμετοχή του διοικητή των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων, που πλέουν ανοιχτά των ακτών της Λιβερίας, συνταγματάρχη Τόμας Τέρνερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων, στην επιχείρηση πειθούς στελεχών της ένοπλης οργάνωσης «Ενωμένοι Λιβεριανοί για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία» (LURD) συμμετείχαν και Νιγηριανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Εντούτοις δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν τα στελέχη της LURD, που αμφισβητούν το διορισμό του Μόσες Μπλα στην προεδρία της Λιβερίας, πείστηκαν να αποχωρήσουν από το επίνειο της Μονρόβια και από τις άλλες γραμμές του πυρός. Νωρίτερα, πάντως, ο Σέκου Φοφάνα, εκπρόσωπος των ανταρτών LURD δήλωνε: «Για την ώρα θα σιγήσουν τα όπλα μας. Ομως, δε θα συνεργαστούμε πολιτικώς ή διπλωματικώς με την κυβέρνηση του Μόσες Μπλα... Θα είμαστε σε επαγρύπνηση, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επίθεση δυνάμεων του Τσαρλς Τέιλορ»...

Νέες συγκρούσεις και σφαγές

Ολα αυτά ενώ από νωρίς χτες το πρωί επανήλθαν οι πληροφορίες για ανάφλεξη των συγκρούσεων μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ανταρτικών οργανώσεων, για θανάτους προσφύγων από την πείνα, για ταραχές ακόμη και εντός της πρωτεύουσας... «Ολοι πεινάμε. Εάν δεν πεθάνουμε από αδέσποτα πυρά, θα πεθάνουμε από πείνα», δήλωναν και χτες κάτοικοι της Μονρόβια σε απεσταλμένους ειδησεογραφικών πρακτορείων, ενώ επιχειρούσαν να πλησιάσουν περιοχές ανταρτών με την πεποίθηση πως εκεί θα μπορούσαν να βρουν κάποια τρόφιμα.

Πυρά στρατιωτών και ανταρτών κατά Λιβεριανών κατοίκων αναφέρθηκαν χτες στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβερίας, Μπουκάναν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν την εισβολή ενόπλων σε σπίτια και νέες δολοφονίες αθώων. Ο δε υπουργός Πληροφοριών της Λιβερίας, Ρέντζιναλντ Γκούντριτς, ανακοίνωσε την εξαπόλυση νέας επίθεσης ανταρτών στο Οραντζ Γκόουβ, (κωμόπολη ανάμεσα στην πόλη Μπουκάναν και στο αεροδρόμιο της Μονρόβια, όπου εδρεύουν περίπου 800 Νιγηριανοί στρατιώτες). Μπροστά στις πληροφορίες νέων σφαγών και συγκρούσεων, ο διοικητής των νιγηριανών δυνάμεων στη Λιβερία, στρατηγός Οκόνκγκο, αρκέστηκε να ανακοινώσει τη διενέργεια «ελέγχου» των πληροφοριών.

Οπως φαίνεται, η αυτοεξορία του (μέχρι πρότινος προέδρου της Λιβερίας) Τσαρλς Τέιλορ στη Νιγηρία, δεν ήταν «πανάκεια»... Οσο για το νέο πρόεδρο της Λιβερίας, Μόσες Μπλα, αυτός σε συνέντευξή του στο CNN κάλεσε τους Αμερικανούς πεζοναύτες να επέμβουν στη χώρα του. «Σας παρακαλώ, ελάτε στη Λιβερία και σώστε μας γιατί πεθαίνουμε και πεινάμε»...

Οι «ελπίδες» ΗΠΑ - Γαλλία

Ωρες πριν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτιζαν την «εξορία» Τέιλορ στη Νιγηρία λέγοντας πως επρόκειτο για «ένα σημαντικό βήμα προς ένα καλύτερο μέλλον». Ο πρόεδρος Μπους ισχυρίστηκε πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα «συνεργαστούν με το λιβεριανό λαό και με τη διεθνή κοινότητα για μία διαρκή ειρήνη έπειτα από δεκαετία συγκρούσεων και δεινών». Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών μεταφέροντας τη θέση της κυβέρνησης έκανε λόγο για την «επιστροφή της ελπίδας, για διαρκή ειρήνη με τη δρομολόγηση μιας ειρηνικής και συνταγματικής μεταβολής στη Λιβερία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ