ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Τα έργα - «προίκα» στο μεγάλο κεφάλαιο επιθεώρησε ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

Επιβεβαιώνοντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν ένα από τα κύρια «επιχειρήματα», αλλά και αποπροσανατολιστικά τρικ της κυβέρνησης στη μακρά προεκλογική περίοδο που διανύουμε, ο πρωθυπουργός, άρτι αφιχθείς από τις καλοκαιρινές του διακοπές, επισκέφτηκε χτες τα έργα που γίνονται στο Φάληρο και τον Αγ. Κοσμά.

Ο Κ. Σημίτης συνοδευόμενος από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού Β. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο, την πρόεδρο του «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευρά και πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκε τα έργα για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Αγ. Κοσμά, το Ολυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊ στο Φαληρικό όρμο και τη μαρίνα του Φαλήρου που εντάσσεται στο υπό κατασκευή ολυμπιακό συγκρότημα του Φαληρικού όρμου και της... ανάπλασης της γύρω περιοχής. Και αφού είδε έργα, σχέδια και χάρτες, συνομίλησε με τεχνικούς και αθλητές που όλως τυχαίως έκαναν προπόνηση στο γήπεδο του Μπιτς Βόλεϊ, που ακόμα κατασκευάζεται, έκανε τις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες.

«Τα έργα αυτά προχωρούν και θα ολοκληρωθούν έγκαιρα. Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη και ασφαλής όταν διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες», είπε, δηλώνοντας την πίστη του ότι «του χρόνου τέτοια εποχή, θα μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι». Σχετικά με την «ανάπλαση» της παραλίας, την οποία χαρακτήρισε «ίσως το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης που έχει γίνει σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ότι η περιοχή ήταν «μια χωματερή, ένας σκουπιδότοπος. Ενα γιδοστάσιο, υπήρχαν πρόβατα. Ηταν ακόμη ένα νεκροταφείο αυτοκινήτων και παλαιών μηχανών. Φυσικά, κανένας πολίτης δεν μπορούσε να έρθει σ' αυτούς τους χώρους, να περπατήσει κοντά στη θάλασσα, γιατί απλούστατα αυτός ο περίπατος δεν είχε καμιά αξία». Λες και άλλοι φταίνε και όχι αυτοί που κυβερνούν. Ενώ τώρα που - ελέω Ολυμπιακών Αγώνων - ολόκληρη η παραλία από το Φάληρο μέχρι τον Αγ. Κοσμά παραδίνεται στην τσιμεντοποίηση αλλά και στην ιδιωτική πρωτοβουλία με τις «μεταολυμπιακές χρήσεις», όπως είπε ο πρωθυπουργός «η παραλία γίνεται προσιτή στους πολίτες»!

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αναδείχτηκαν με τους δοκιμαστικούς αγώνες είπε ότι «δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι τέλεια», αλλά «θα προχωρήσουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα» και «δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να συμπεριφερθεί ανεύθυνα».

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν βέβαια και οι υπουργοί, αλλά και η πρόεδρος της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004».

Η Β. Παπανδρέου δήλωσε ότι με τα έργα η Αθήνα θα είναι «μια παραλιακή πόλη» και πως «προικίζεται η Αττική με ένα τεράστιο έργο».

Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε πως τα έργα «είναι η μεγάλη προίκα της χώρας για το πρώτο μισό τουλάχιστον του 21ου αιώνα»! Ενώ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ κάλεσε «όλους τους Ελληνες να ξεπεράσουν το φράγμα της εθνικής αυτοταπείνωσης, στο οποίο δυστυχώς μας ωθούν μερικές φορές άδικα σχόλια και υπερβολικές κριτικές», που «πολλές φορές συνδέονται με πολύ συγκεκριμένα ανοιχτά ζητήματα προμήθειες, εξοπλισμούς και άλλες συμβάσεις σχετικές με την ασφάλεια».

Η Γ. Αγγελοπούλου μίλησε για «εξαιρετικές και μοναδικές εγκαταστάσεις», ενώ για τον απολογισμό της Οργανωτικής Επιτροπής είπε πως θα γίνει με το τέλος των Αθλητικών Διοργανώσεων.

Αυτό για το οποίο δε βρήκαν, βέβαια, λέξη να πουν πρωθυπουργός και υπουργοί, είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα κοστίσουν στον ελληνικό λαό πάνω από 2,5 τρισεκατομμύρια δραχμές!

Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας είχε αρχικό προϋπολογισμό 15,4 δισ. δρχ. και το κόστος του έργου έως τώρα φτάνει τα 36 δισ. δραχμές! Τα έργα στο φαληρικό όρμο αντί 42,1 δισ. κοστίζουν έως τώρα 71 δισ. δρχ!

Η παραλία του Αγ. Κοσμά θα καλυφθεί σε μήκος δυο χιλιομέτρων σε συνδυασμό και με τις συναφείς χρήσεις από μια μαρίνα - μαμούθ 5.000 σκαφών, ασκώντας μια μεγάλη και μόνιμη τουριστική πίεση στην περιοχή.

Το Φαληρικό Δέλτα, ο Ιππόδρομος, σχεδιάζεται να στεγάσει εγκαταστάσεις έξι αθλημάτων συνολικής χωρητικότητας 42.000 θέσεων με δεδηλωμένη τη μεταολυμπιακή εκμετάλλευση του χώρου για δραστηριότητες «βαριάς τουριστικής χρήσης».

Αρπαγες στα Φάληρα

Ο Φαληριώτης που πήρε χτες εξαγριωμένος τηλέφωνο στην εφημερίδα μας, δεν κρατιότανε. Οπως μας είπε, μόλις είχε ακούσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και της υπουργού Περιβάλλοντος για το Φάληρο και του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Γέννημα θρέμμα της παραλίας, έχει απόλυτο δίκιο στην αγανάκτησή του. Παραθέτουμε αυτούσια την απομαγνητοφώνηση:

«Ακούνε τι λένε; Και πιστεύουν πως θα τις γλιτώσουν τις σάπιες ντομάτες;

Ανοίγει το στόμα της η μία και λέει: "Προικίζουμε την Αττική".

Από πού κυρά μου το πήρες το χρήμα και μας το πλασάρεις σαν προίκα; Και ποιον ακριβώς προικίζεις; Εμάς που είχαμε δεκάδες χρόνια τζάμπα την παραλία μας, ή αυτούς που τους βάζεις νταβατζήδες στο δικό μας σπίτι για να τους πληρώνουμε από πάνω για να μπορούμε να περπατάμε εκεί που περπατούσαμε από τη μέρα που γεννηθήκαμε και πριν από μας χιλιάδες χρόνια τόσοι και τόσοι;

Λέει ο άλλος: "Τι ήταν εδώ; Μια χωματερή, ένας σκουπιδότοπος, ένα γιδοστάσιο, πρόβατα κυκλοφορούσαν".

Ποιος ρε το έκανε το Φάληρό μας σκουπιδότοπο; Ποιος το έκανε χωματερή; Εσείς δεν είσαστε κυβέρνηση από το 1981; Οσο για τον τσοπάνη με τα 50 πρόβατα, ο φουκαράς τα κατέβαζε από τον Υμηττό να φάνε λίγο αρμυρό χορτάρι στις εγκατελειμμένες εκτάσεις της παλιάς βάσης της Αεροπορίας. Εμάς δε μας εμπόδιζε. Αντίθετα ήταν μια σκέτη ομορφιά να βλέπεις δίπλα στο κύμα τα πρόβατα. Το γιδοστάσιο δε σε ρωτάω πού το βρήκες γιατί προφανώς αγνοείς ότι τα πρόβατα δεν έχουν γιδοστάσιο.

Ακάθεκτη η άλλη: "Η Αθήνα, μια παραλιακή πόλη, θα έχει πλέον την παραλία της". Τι λες κυρά μου; Εσάς περιμέναμε για να έχουμε την παραλία μας; Κοίτα λίγο το χάρτη κι έλα πες μου πού πήγε ο Φαληρικός όρμος; Τι την κάνατε όλη εκείνη την τεράστια παραλία με την αμμουδιά της; Πήρες χαμπάρι ότι ο Φαληρικός όρμος δεν υπάρχει πια ως όρμος; Οτι απ' το Φλοίσβο ως απέναντι στην Καστέλα είναι σχεδόν μια ευθεία από τσιμέντα στη θέση της θάλασσας; Εξω απ' τη γη μας! Αγύρτες!».

Οσο κι αν ξενίζουν ορισμένες εκφράσεις του φίλου που πήρε τηλέφωνο, ως μόνιμος βολταδόρος της κάποτε ελεύθερης παραλίας μας, στην οποία μετά το 2004 μόνο ως πελάτες θα έχουμε δικαίωμα πρόσβασης, προσυπογράφω κάθε του λέξη.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Ικανοποιημένη η ΔΟΕ

Χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας Ντένις Οσβαλντ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος και η πρόεδρος της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου.

Μετά τη συνάντηση, ο Ντ. Οσβαλντ δήλωσε «σε γενικές γραμμές ικανοποιημένος» από τους δοκιμαστικούς αγώνες (test events). Για τα πρόσφατα δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, τα οποία αφορούν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε: «Η ασφάλεια είναι θέμα μείζονος σημασίας, παραμένει προτεραιότητα, αλλά δεν έχουμε κανένα λόγο να τρέφουμε ιδιαίτερη ανησυχία. Ο καθένας πράττει το καλύτερο δυνατό και το θέμα της ασφάλειας το λαμβάνει ο καθένας σοβαρότατα υπόψη του».

Ο Ντ. Οσβαλντ θα δώσει σήμερα συνέντευξη Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ