Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρπαγες στα Φάληρα

Ο Φαληριώτης που πήρε χτες εξαγριωμένος τηλέφωνο στην εφημερίδα μας, δεν κρατιότανε. Οπως μας είπε, μόλις είχε ακούσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και της υπουργού Περιβάλλοντος για το Φάληρο και του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Γέννημα θρέμμα της παραλίας, έχει απόλυτο δίκιο στην αγανάκτησή του. Παραθέτουμε αυτούσια την απομαγνητοφώνηση:

«Ακούνε τι λένε; Και πιστεύουν πως θα τις γλιτώσουν τις σάπιες ντομάτες;

Ανοίγει το στόμα της η μία και λέει: "Προικίζουμε την Αττική".

Από πού κυρά μου το πήρες το χρήμα και μας το πλασάρεις σαν προίκα; Και ποιον ακριβώς προικίζεις; Εμάς που είχαμε δεκάδες χρόνια τζάμπα την παραλία μας, ή αυτούς που τους βάζεις νταβατζήδες στο δικό μας σπίτι για να τους πληρώνουμε από πάνω για να μπορούμε να περπατάμε εκεί που περπατούσαμε από τη μέρα που γεννηθήκαμε και πριν από μας χιλιάδες χρόνια τόσοι και τόσοι;

Λέει ο άλλος: "Τι ήταν εδώ; Μια χωματερή, ένας σκουπιδότοπος, ένα γιδοστάσιο, πρόβατα κυκλοφορούσαν".

Ποιος ρε το έκανε το Φάληρό μας σκουπιδότοπο; Ποιος το έκανε χωματερή; Εσείς δεν είσαστε κυβέρνηση από το 1981; Οσο για τον τσοπάνη με τα 50 πρόβατα, ο φουκαράς τα κατέβαζε από τον Υμηττό να φάνε λίγο αρμυρό χορτάρι στις εγκατελειμμένες εκτάσεις της παλιάς βάσης της Αεροπορίας. Εμάς δε μας εμπόδιζε. Αντίθετα ήταν μια σκέτη ομορφιά να βλέπεις δίπλα στο κύμα τα πρόβατα. Το γιδοστάσιο δε σε ρωτάω πού το βρήκες γιατί προφανώς αγνοείς ότι τα πρόβατα δεν έχουν γιδοστάσιο.

Ακάθεκτη η άλλη: "Η Αθήνα, μια παραλιακή πόλη, θα έχει πλέον την παραλία της". Τι λες κυρά μου; Εσάς περιμέναμε για να έχουμε την παραλία μας; Κοίτα λίγο το χάρτη κι έλα πες μου πού πήγε ο Φαληρικός όρμος; Τι την κάνατε όλη εκείνη την τεράστια παραλία με την αμμουδιά της; Πήρες χαμπάρι ότι ο Φαληρικός όρμος δεν υπάρχει πια ως όρμος; Οτι απ' το Φλοίσβο ως απέναντι στην Καστέλα είναι σχεδόν μια ευθεία από τσιμέντα στη θέση της θάλασσας; Εξω απ' τη γη μας! Αγύρτες!».

Οσο κι αν ξενίζουν ορισμένες εκφράσεις του φίλου που πήρε τηλέφωνο, ως μόνιμος βολταδόρος της κάποτε ελεύθερης παραλίας μας, στην οποία μετά το 2004 μόνο ως πελάτες θα έχουμε δικαίωμα πρόσβασης, προσυπογράφω κάθε του λέξη.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ