Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Τα έργα - «προίκα» στο μεγάλο κεφάλαιο επιθεώρησε ο πρωθυπουργός

Eurokinissi

Επιβεβαιώνοντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν ένα από τα κύρια «επιχειρήματα», αλλά και αποπροσανατολιστικά τρικ της κυβέρνησης στη μακρά προεκλογική περίοδο που διανύουμε, ο πρωθυπουργός, άρτι αφιχθείς από τις καλοκαιρινές του διακοπές, επισκέφτηκε χτες τα έργα που γίνονται στο Φάληρο και τον Αγ. Κοσμά.

Ο Κ. Σημίτης συνοδευόμενος από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού Β. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλο, την πρόεδρο του «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Ν. Αλευρά και πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκε τα έργα για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Αγ. Κοσμά, το Ολυμπιακό Κέντρο Μπιτς Βόλεϊ στο Φαληρικό όρμο και τη μαρίνα του Φαλήρου που εντάσσεται στο υπό κατασκευή ολυμπιακό συγκρότημα του Φαληρικού όρμου και της... ανάπλασης της γύρω περιοχής. Και αφού είδε έργα, σχέδια και χάρτες, συνομίλησε με τεχνικούς και αθλητές που όλως τυχαίως έκαναν προπόνηση στο γήπεδο του Μπιτς Βόλεϊ, που ακόμα κατασκευάζεται, έκανε τις δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες.

«Τα έργα αυτά προχωρούν και θα ολοκληρωθούν έγκαιρα. Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη και ασφαλής όταν διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες», είπε, δηλώνοντας την πίστη του ότι «του χρόνου τέτοια εποχή, θα μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι». Σχετικά με την «ανάπλαση» της παραλίας, την οποία χαρακτήρισε «ίσως το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης που έχει γίνει σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ότι η περιοχή ήταν «μια χωματερή, ένας σκουπιδότοπος. Ενα γιδοστάσιο, υπήρχαν πρόβατα. Ηταν ακόμη ένα νεκροταφείο αυτοκινήτων και παλαιών μηχανών. Φυσικά, κανένας πολίτης δεν μπορούσε να έρθει σ' αυτούς τους χώρους, να περπατήσει κοντά στη θάλασσα, γιατί απλούστατα αυτός ο περίπατος δεν είχε καμιά αξία». Λες και άλλοι φταίνε και όχι αυτοί που κυβερνούν. Ενώ τώρα που - ελέω Ολυμπιακών Αγώνων - ολόκληρη η παραλία από το Φάληρο μέχρι τον Αγ. Κοσμά παραδίνεται στην τσιμεντοποίηση αλλά και στην ιδιωτική πρωτοβουλία με τις «μεταολυμπιακές χρήσεις», όπως είπε ο πρωθυπουργός «η παραλία γίνεται προσιτή στους πολίτες»!

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αναδείχτηκαν με τους δοκιμαστικούς αγώνες είπε ότι «δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλα είναι τέλεια», αλλά «θα προχωρήσουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα» και «δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να συμπεριφερθεί ανεύθυνα».

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν βέβαια και οι υπουργοί, αλλά και η πρόεδρος της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004».

Η Β. Παπανδρέου δήλωσε ότι με τα έργα η Αθήνα θα είναι «μια παραλιακή πόλη» και πως «προικίζεται η Αττική με ένα τεράστιο έργο».

Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε πως τα έργα «είναι η μεγάλη προίκα της χώρας για το πρώτο μισό τουλάχιστον του 21ου αιώνα»! Ενώ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ κάλεσε «όλους τους Ελληνες να ξεπεράσουν το φράγμα της εθνικής αυτοταπείνωσης, στο οποίο δυστυχώς μας ωθούν μερικές φορές άδικα σχόλια και υπερβολικές κριτικές», που «πολλές φορές συνδέονται με πολύ συγκεκριμένα ανοιχτά ζητήματα προμήθειες, εξοπλισμούς και άλλες συμβάσεις σχετικές με την ασφάλεια».

Η Γ. Αγγελοπούλου μίλησε για «εξαιρετικές και μοναδικές εγκαταστάσεις», ενώ για τον απολογισμό της Οργανωτικής Επιτροπής είπε πως θα γίνει με το τέλος των Αθλητικών Διοργανώσεων.

Αυτό για το οποίο δε βρήκαν, βέβαια, λέξη να πουν πρωθυπουργός και υπουργοί, είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα κοστίσουν στον ελληνικό λαό πάνω από 2,5 τρισεκατομμύρια δραχμές!

Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας είχε αρχικό προϋπολογισμό 15,4 δισ. δρχ. και το κόστος του έργου έως τώρα φτάνει τα 36 δισ. δραχμές! Τα έργα στο φαληρικό όρμο αντί 42,1 δισ. κοστίζουν έως τώρα 71 δισ. δρχ!

Η παραλία του Αγ. Κοσμά θα καλυφθεί σε μήκος δυο χιλιομέτρων σε συνδυασμό και με τις συναφείς χρήσεις από μια μαρίνα - μαμούθ 5.000 σκαφών, ασκώντας μια μεγάλη και μόνιμη τουριστική πίεση στην περιοχή.

Το Φαληρικό Δέλτα, ο Ιππόδρομος, σχεδιάζεται να στεγάσει εγκαταστάσεις έξι αθλημάτων συνολικής χωρητικότητας 42.000 θέσεων με δεδηλωμένη τη μεταολυμπιακή εκμετάλλευση του χώρου για δραστηριότητες «βαριάς τουριστικής χρήσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ