ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Εξαγγελίες εξαπάτησης

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ

Πραγματικές αυξήσεις πάνω από 10% απαιτούν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ ενόψει των εξαγγελιών που θα κάνει στη ΔΕΘ.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρουν ότι η μακρόχρονη πολιτική λιτότητας, μαζί με την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων, είχε ως αποτέλεσμα οι συντάξεις να έχουν μεγάλη απώλεια και να μην επαρκούν για να ζήσουν ούτε το μισό μήνα, με συνέπεια πάνω από το 70% των συνταξιούχων να ζει κάτω από το απόλυτο όριο φτώχειας.

Καταθέτοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα, αναφέρουν την αποδέσμευση των κατώτατων ορίων συντάξεων από τα 20 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη, που σήμερα είναι κάτω από τα 17, με αποτέλεσμα κάθε συνταξιούχος της κατηγορίας αυτής να χάσει από το 1991 πάνω από 3 εκατομμύρια δραχμές. Οι δε συντάξεις των ΔΕΚΟ - Δημοσίου από το 80% έπεσαν κάτω από 60%.

Την κατάσταση, επισημαίνουν συνεχίζοντας, επιδεινώνει η υποβαθμισμένη περίθαλψη των ασφαλιστικών ταμείων και του δημόσιου τομέα και η εμπορευματοποίηση της υγείας. Αναφερόμενοι στο ΕΚΑΣ δηλώνουν ότι το απορρίπτουν, γιατί πρόκειται για επιδοματική πολιτική, το παίρνει μικρό ποσοστό συνταξιούχων, δημιουργεί αδικίες και ανατρέπει την ασφαλιστική νομοθεσία και πρακτική.

Οσον αφορά τα ασφαλιστικά τους προβλήματα, υπενθυμίζουν την καταλήστευση των αποθεματικών, την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, τη συνεχώς μειωμένη επιχορήγηση του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση και την εφαρμογή των αποφάσεων της Λισαβόνας, που ανατρέπουν το δημόσιο - κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα.

Οι εξαγγελίες που ανακοινώθηκαν ότι θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και αφορούν αύξηση συντάξεων και ΕΚΑΣ, σημειώνουν οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες, έχουν προεκλογικό χαρακτήρα και στόχο να ανατρέψουν το σε βάρος της κυβέρνησης πολιτικό κλίμα για να ξεγελάσουν για άλλη μια φορά τους συνταξιούχους. Η δεινή θέση όμως των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων οφείλεται στην πολύχρονη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στην ακρίβεια που καλπάζει.

Τέλος, δηλώνουν στον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να εξαπατήσει για άλλη μια φορά τους συνταξιούχους και ότι θα πάρει απάντηση στους δρόμους του αγώνα και στην κάλπη, με την καταδίκη αυτής της βάρβαρης και απάνθρωπης πολιτικής.

Καταλήγοντας, οι συνταξιούχοι ζητούν: Πάγωμα τιμών και πάταξη της κερδοσκοπίας, έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την απώλεια του εισοδήματος, κατώτερες συντάξεις για όλα τα ταμεία στα 20 ΗΑΕ και 80% του εν ενεργεία μισθού για τα ειδικά ταμεία το δημόσιο και ΟΤΑ, άμεση χορήγηση (χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια) του οικογενειακού επιδόματος στο ΙΚΑ και στα άλλα ταμεία, βελτίωση ιατρικής - νοσοκομειακής - φαρμακευτικής περίθαλψης και συμμετοχή 10% στην αγορά φαρμάκων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Δε μας ξεγελάτε πια»

Βιώνοντας καθημερινά στους χώρους δουλιάς τη βαρβαρότητα που ενθαρρύνεται από την κυβερνητική πολιτική, ετοιμάζονται να υποδεχτούν δεόντως τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Τα αιτήματά τους ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας και της ακρίβειας, θα προβάλλουν δυναμικά οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συμμετοχή τους στις διήμερες αγωνιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 5 και 6 Σεπτέμβρη στη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ.

«Η ΔΕΘ, δεν είναι η κορύφωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του σωματείου, αλλά ένας σταθμός και ο αγώνας θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα για τη διασφάλιση της υπογραφής νέων ΣΣΕ», δήλωσε στο «Ρ» η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Σοφία Καλαντίδου. Τα προβλήματα που επιβάλλουν στους εμποροϋπάλληλους να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα αιτήματά τους, είναι πολλά και σοβαρά. Είναι πρώτα απ' όλα οι ελαστικές μορφές εργασίας, η απελευθέρωση του ωραρίου, οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από εργοδοσία και κυβέρνηση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Οι χαμηλοί μισθοί, οι «μισθοί κοροϊδίας», όπως τους αποκαλούν οι ίδιοι οι εμποροϋπάλληλοι. Να σημειωθεί ότι ο καθαρός βασικός μισθός ενός πλήρως απασχολούμενου υπάλληλου είναι μόλις 499 ευρώ το μήνα. Η χαμηλή αυτή αμοιβή σε σχέση με την ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά, κάτι που οι ίδιοι οι εμποροϋπάλληλοι βιώνουν καθημερινά, κάνουν την επιβίωση των οικογενειών τους πολύ δύσκολη υπόθεση. Η κατάσταση όμως με τους μερικά απασχολούμενους (ωρομίσθιους) είναι ακόμα πιο τραγική και απαράδεκτη. Η μερική απασχόληση έχει καταντήσει η μάστιγα του κλάδου. Στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι ωρομίσθιοι. Υπάρχει και αλυσίδα, όπως η DIA, όπου όλο το προσωπικό (100%) είναι μερικά απασχολούμενοι. Στα καταστήματα ΚΑΡΦΟΥΡ το ποσοστό των ωρομίσθιων είναι 60%. Και ενώ στην αρχή της εφαρμογής της μερικής απασχόλησης εργάζονταν 4 ώρες την ημέρα για 5 μέρες, δηλαδή 20 ώρες την εβδομάδα, σήμερα οι ώρες έχουν περιοριστεί σε 15 με 2 ημέρες εργασία.

Οι συνθήκες εργασίας εξάλλου σε πολύ μεγάλα καταστήματα με τη λαμπερή όψη και τις αστραφτερές βιτρίνες, είναι εντελώς απαράδεκτες. Μέσα σ' αυτά τα αστραφτερά καταστήματα υπάρχουν χώροι που είναι εντελώς ακατάλληλοι, βρώμικοι και επικίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων. Σε μεγάλα καταστήματα, όπως ΚΑΡΦΟΥΡ, αλλά και στα μικρά καταστήματα του κέντρου, οι εργοδότες αρνούνται να δώσουν το καθορισμένο από το νόμο διάλειμμα στους εργαζόμενους. Τα ΚΑΡΦΟΥΡ για παράδειγμα δε δίνουν διάλειμμα σε όλους τους μερικά απασχολούμενους.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι εμποροϋπάλληλοι θα βροντοφωνάξουν στον πρωθυπουργό, όπως γράφουν στην ανακοίνωσή τους: «Βαρεθήκαμε τις υποσχέσεις και τα ωραία σας λόγια,... μας πνίγει η απόγνωση και η απελπισία βλέποντας τον πλούτο που εμείς με την εργασία μας παράγουμε να τον καρπώνονται μεγαλοεργοδότες, Ελληνες και ξένοι... Δεν είμαστε ούτε μικρά παιδιά για να μας ξεγελάσετε με ψεύτικες υποσχέσεις, ούτε επαίτες για να σας ζητήσουμε ελεημοσύνη. Είμαστε αυτοί που παράγουμε τα πάντα και τα θέλουμε όλα».

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Απαξιώνουν τη ΛΑΡΚΟ και ενισχύουν τους εργολάβους

Στα 3,5 ευρώ ρίξαν το ωρομίσθιο!

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ με το σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση.

Για μεθοδευμένη απαξίωση της εταιρίας, μέσω της παραγωγικής και διοικητικής αποδιοργάνωσης του μεταλλείου παραγωγής μεταλλεύματος, καταγγέλλει τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, το σωματείο εργαζομένων της επιχείρησης στο Νέο Κόκκινο Βοιωτίας.

Παράλληλα, το σωματείο, με ομόφωνο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, καταγγέλλει τη διοίκηση για τη συνεχή συρρίκνωση του ειδικευμένου προσωπικού και την αντικατάστασή του από ανειδίκευτο των εργολάβων που έχουν «κατακλύσει» τα μεταλλεία με ενοικιαζόμενους εργάτες.

Γι' αυτά τα προβλήματα και μια σειρά άλλα, όπως το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται από τη διοίκηση και η πρόσφατη (30/7/03) αδικαιολόγητη και παράνομη απόλυση του οδηγού Σταθουλόπουλου Κωνσταντίνου, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, ομόφωνα εξουσιοδότησε το σωματείο να προχωρήσει σε κάθε μορφής κινητοποίηση, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους που είναι η επαναπρόσληψη του απολυμένου συναδέλφου τους, ο περιορισμός των εργολαβιών στις τελείως απαραίτητες. Επίσης, για να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, να σταματήσουν οι παράνομες σχέσεις εργασίας, να υποστηριχτεί διοικητικά το μεταλλείο κ.ά.

Αυτών των προβλημάτων, αλλά και της γενικότερης πορείας της ΛΑΡΚΟ, έγινε δέκτης το κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΚΚΕ, που, με επικεφαλής τον Γιάννη Παναγή, Γραμματέα της ΝΕ, επισκέφθηκε το Κόκκινο και είχε συνάντηση στα γραφεία του Σωματείου. Στην ενημέρωση που έγινε από τον Αν. Βουρδακώστα, πρόεδρο του σωματείου και τα άλλα μέλη, επισημάνθηκε το γεγονός της κακής πορείας των μεταλλείων (μεγάλες απώλειες μεταλλεύματος) και της διασπάθισης εκατομμυρίων δραχμών, χρημάτων του ελληνικού λαού, προς τους εργολάβους που δουλεύουν στην «πλάτη» της ΛΑΡΚΟ.

Αναφερόμενοι οι εκπρόσωποι στο θέμα της απαξίωσης της εταιρίας, τόνισαν το γεγονός ότι μεγάλα και ακριβά μηχανήματα της εταιρίας είναι παροπλισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα και χρησιμοποιούνται τα μικρά μηχανήματα του εργολάβου. Ειδικότερα αναφέρθηκε η περίπτωση του τηλεχειριζόμενου εκσκαφέα υπογείων που ήταν παροπλισμένος για μεγάλο διάστημα, γιατί η εταιρία δε διέθετε χρήματα για ν' αλλάξει ένα ρελέ (!!). Αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει απώλεια παραγωγής μεταλλεύματος.

Σχετικά με το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, το σωματείο επισήμανε ότι δε γίνεται καμία πρόσληψη, παρά τις ανάγκες που υπάρχουν, αλλά μέσω εργολάβου ενοικιάζεται φτηνό και ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό που πληρώνεται 3,5 ευρώ την ώρα και οι εργολάβοι θησαυρίζουν.

Οι διαμαρτυρίες και καταγγελίες μας, κατέληξαν οι εκπρόσωποι του σωματείου, έχουν σταλεί σε υπουργεία και υπουργούς αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται μόνο στη ΛΑΡΚΟ, επισήμανε στην απάντησή του ο Γιάννης Παναγής, Γραμματέας της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ. Ενοικιάσεις εργαζομένων, ελαστικοποίηση ωραρίου και εργασιακών σχέσεων, κατάργηση 8ωρου και άλλα αντεργατικά μέτρα, εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την «ελεύθερη» οικονομία της αγοράς, την ανταγωνιστικότητα.

Το μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκει και θέλει την εργατική τάξη υποταγμένη για να την αξιοποιούν όπως, όπου και όποτε θέλουν. Σ' αυτή τους την προσπάθεια κυβέρνηση - ΕΕ - μεγάλο κεφάλαιο, έχουν μαζί τους και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - δευτεροβάθμιες οργανώσεις, για να την επιβάλουν.

Ετσι χρειάζεται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να δουν ποιους εκλέγουν, ποιους στέλνουν να τους εκπροσωπήσουν στα παραπάνω όργανα. Γιατί αν ήταν διαφορετικός ο συσχετισμός δύναμης, υπέρ των ταξικών δυνάμεων στα συνδικάτα, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα.

Εμείς, κατέληξε ο Γ. Παναγής, θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για έναν ευρύτερο συντονισμό σε αγωνιστική κατεύθυνση, όχι μόνο για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και για τη διάσωση μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, στην πορεία για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της ανάδειξης της εργατικής τάξης, της παραγωγού του πλούτου, στην εξουσία.

Εχασε τη ζωή του στο μεροκάματο!

Παλεύοντας για το μεροκάματο, έχασε τη ζωή του ένας ακόμα Αλβανός μετανάστης στη χώρα μας. Πρόκειται για τον Σρετίμ Τόσκα, ο οποίος εργαζόταν, με άλλους ομοεθνείς του, στη συλλογή βιομηχανικής ντομάτας σε χωράφι ενός αγρότη από το Δημοτικό Διαμέρισμα Καστρακίου του Δήμου Ναρθακίου Λάρισας. Ο Αλβανός εργάτης βρήκε το θάνατο στην προσπάθειά του να συνδέσει μια πλατφόρμα σε τρακτέρ. Πριν ολοκληρωθεί η σύνδεση - κι ενώ στο σημείο εκείνο είναι σχετικά μεγάλη η κλίση του εδάφους - η πλατφόρμα κινήθηκε και παρέσυρε τον Αλβανό εργάτη, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Στο νοσοκομείο της Λάρισας, όπου μεταφέρθηκε από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ