Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Δε μας ξεγελάτε πια»

Βιώνοντας καθημερινά στους χώρους δουλιάς τη βαρβαρότητα που ενθαρρύνεται από την κυβερνητική πολιτική, ετοιμάζονται να υποδεχτούν δεόντως τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ

Τα αιτήματά τους ενάντια στην πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας και της ακρίβειας, θα προβάλλουν δυναμικά οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη συμμετοχή τους στις διήμερες αγωνιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 5 και 6 Σεπτέμβρη στη διάρκεια των εγκαινίων της ΔΕΘ.

«Η ΔΕΘ, δεν είναι η κορύφωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του σωματείου, αλλά ένας σταθμός και ο αγώνας θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα για τη διασφάλιση της υπογραφής νέων ΣΣΕ», δήλωσε στο «Ρ» η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Σοφία Καλαντίδου. Τα προβλήματα που επιβάλλουν στους εμποροϋπάλληλους να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα αιτήματά τους, είναι πολλά και σοβαρά. Είναι πρώτα απ' όλα οι ελαστικές μορφές εργασίας, η απελευθέρωση του ωραρίου, οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων και οι προσπάθειες που καταβάλλονται από εργοδοσία και κυβέρνηση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Οι χαμηλοί μισθοί, οι «μισθοί κοροϊδίας», όπως τους αποκαλούν οι ίδιοι οι εμποροϋπάλληλοι. Να σημειωθεί ότι ο καθαρός βασικός μισθός ενός πλήρως απασχολούμενου υπάλληλου είναι μόλις 499 ευρώ το μήνα. Η χαμηλή αυτή αμοιβή σε σχέση με την ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά, κάτι που οι ίδιοι οι εμποροϋπάλληλοι βιώνουν καθημερινά, κάνουν την επιβίωση των οικογενειών τους πολύ δύσκολη υπόθεση. Η κατάσταση όμως με τους μερικά απασχολούμενους (ωρομίσθιους) είναι ακόμα πιο τραγική και απαράδεκτη. Η μερική απασχόληση έχει καταντήσει η μάστιγα του κλάδου. Στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι ωρομίσθιοι. Υπάρχει και αλυσίδα, όπως η DIA, όπου όλο το προσωπικό (100%) είναι μερικά απασχολούμενοι. Στα καταστήματα ΚΑΡΦΟΥΡ το ποσοστό των ωρομίσθιων είναι 60%. Και ενώ στην αρχή της εφαρμογής της μερικής απασχόλησης εργάζονταν 4 ώρες την ημέρα για 5 μέρες, δηλαδή 20 ώρες την εβδομάδα, σήμερα οι ώρες έχουν περιοριστεί σε 15 με 2 ημέρες εργασία.

Οι συνθήκες εργασίας εξάλλου σε πολύ μεγάλα καταστήματα με τη λαμπερή όψη και τις αστραφτερές βιτρίνες, είναι εντελώς απαράδεκτες. Μέσα σ' αυτά τα αστραφτερά καταστήματα υπάρχουν χώροι που είναι εντελώς ακατάλληλοι, βρώμικοι και επικίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων. Σε μεγάλα καταστήματα, όπως ΚΑΡΦΟΥΡ, αλλά και στα μικρά καταστήματα του κέντρου, οι εργοδότες αρνούνται να δώσουν το καθορισμένο από το νόμο διάλειμμα στους εργαζόμενους. Τα ΚΑΡΦΟΥΡ για παράδειγμα δε δίνουν διάλειμμα σε όλους τους μερικά απασχολούμενους.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι εμποροϋπάλληλοι θα βροντοφωνάξουν στον πρωθυπουργό, όπως γράφουν στην ανακοίνωσή τους: «Βαρεθήκαμε τις υποσχέσεις και τα ωραία σας λόγια,... μας πνίγει η απόγνωση και η απελπισία βλέποντας τον πλούτο που εμείς με την εργασία μας παράγουμε να τον καρπώνονται μεγαλοεργοδότες, Ελληνες και ξένοι... Δεν είμαστε ούτε μικρά παιδιά για να μας ξεγελάσετε με ψεύτικες υποσχέσεις, ούτε επαίτες για να σας ζητήσουμε ελεημοσύνη. Είμαστε αυτοί που παράγουμε τα πάντα και τα θέλουμε όλα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντισταθείτε στην κατάργηση της Κυριακής αργίας! (2011-01-12 00:00:00.0)
Αποκαθήλωσαν τις σημαίες του κεφαλαίου (2005-09-06 00:00:00.0)
Καθεστώς γαλέρας σε απασχόληση και αμοιβές (2003-01-03 00:00:00.0)
Γη και ύδωρ στις πολυεθνικές (2001-01-06 00:00:00.0)
Τα αφεντικά θα κανονίζουν τη ζωή μας! (1998-07-03 00:00:00.0)
Σε κατάσταση ομηρίας οι εργαζόμενοι! (1997-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ