Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Εξαγγελίες εξαπάτησης

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ

Πραγματικές αυξήσεις πάνω από 10% απαιτούν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ ενόψει των εξαγγελιών που θα κάνει στη ΔΕΘ.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρουν ότι η μακρόχρονη πολιτική λιτότητας, μαζί με την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων, είχε ως αποτέλεσμα οι συντάξεις να έχουν μεγάλη απώλεια και να μην επαρκούν για να ζήσουν ούτε το μισό μήνα, με συνέπεια πάνω από το 70% των συνταξιούχων να ζει κάτω από το απόλυτο όριο φτώχειας.

Καταθέτοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα, αναφέρουν την αποδέσμευση των κατώτατων ορίων συντάξεων από τα 20 Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτη, που σήμερα είναι κάτω από τα 17, με αποτέλεσμα κάθε συνταξιούχος της κατηγορίας αυτής να χάσει από το 1991 πάνω από 3 εκατομμύρια δραχμές. Οι δε συντάξεις των ΔΕΚΟ - Δημοσίου από το 80% έπεσαν κάτω από 60%.

Την κατάσταση, επισημαίνουν συνεχίζοντας, επιδεινώνει η υποβαθμισμένη περίθαλψη των ασφαλιστικών ταμείων και του δημόσιου τομέα και η εμπορευματοποίηση της υγείας. Αναφερόμενοι στο ΕΚΑΣ δηλώνουν ότι το απορρίπτουν, γιατί πρόκειται για επιδοματική πολιτική, το παίρνει μικρό ποσοστό συνταξιούχων, δημιουργεί αδικίες και ανατρέπει την ασφαλιστική νομοθεσία και πρακτική.

Οσον αφορά τα ασφαλιστικά τους προβλήματα, υπενθυμίζουν την καταλήστευση των αποθεματικών, την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, τη συνεχώς μειωμένη επιχορήγηση του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση και την εφαρμογή των αποφάσεων της Λισαβόνας, που ανατρέπουν το δημόσιο - κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα.

Οι εξαγγελίες που ανακοινώθηκαν ότι θα κάνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και αφορούν αύξηση συντάξεων και ΕΚΑΣ, σημειώνουν οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες, έχουν προεκλογικό χαρακτήρα και στόχο να ανατρέψουν το σε βάρος της κυβέρνησης πολιτικό κλίμα για να ξεγελάσουν για άλλη μια φορά τους συνταξιούχους. Η δεινή θέση όμως των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων οφείλεται στην πολύχρονη πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στην ακρίβεια που καλπάζει.

Τέλος, δηλώνουν στον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να εξαπατήσει για άλλη μια φορά τους συνταξιούχους και ότι θα πάρει απάντηση στους δρόμους του αγώνα και στην κάλπη, με την καταδίκη αυτής της βάρβαρης και απάνθρωπης πολιτικής.

Καταλήγοντας, οι συνταξιούχοι ζητούν: Πάγωμα τιμών και πάταξη της κερδοσκοπίας, έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την απώλεια του εισοδήματος, κατώτερες συντάξεις για όλα τα ταμεία στα 20 ΗΑΕ και 80% του εν ενεργεία μισθού για τα ειδικά ταμεία το δημόσιο και ΟΤΑ, άμεση χορήγηση (χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια) του οικογενειακού επιδόματος στο ΙΚΑ και στα άλλα ταμεία, βελτίωση ιατρικής - νοσοκομειακής - φαρμακευτικής περίθαλψης και συμμετοχή 10% στην αγορά φαρμάκων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και το χαράτσι του ΛΑΦΚΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στις μειώσεις των συντάξεων (2014-05-27 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση στην κοροϊδία (2008-09-12 00:00:00.0)
Στους δρόμους στις 14 του Μάρτη (2007-03-10 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις στις 24 Μάη (2006-05-21 00:00:00.0)
Αλύγιστοι οι απόμαχοι της δουλιάς (2006-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ