ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Δεκαεφτά οι νεκροί σε περίοδο... διακοπών

Δώδεκα νεκροί εργάτες μέσα σε μία βδομάδα τον περασμένο Ιούλη! Αλλοι πέντε εργάτες δολοφονήθηκαν στην προσπάθειά τους να βγάλουν το πολυπόθητο μεροκάματο μέσα σε δυο μέρες τον Αύγουστο! Μόνο μέσα σε διάστημα περίπου τριών βδομάδων η εργατική τάξη της χώρας έχασε 17 παιδιά της! Δεν το χωράει ο νους. Εργάτες νέοι, στο ξεκίνημα της ζωής τους και άλλοι που θα έπρεπε να παίζουν με τα εγγόνια τους, θυσιάστηκαν από τα αφεντικά τους, προκειμένου αυτοί να αβγατίσουν τα κέρδη τους. Θυσιάστηκαν από αυτήν την πολιτική που έχει απλώσει σιδερένιο πλέγμα για να προστατέψει την εργοδοσία και αφήνει έκθετους τους εργάτες στο έλεος της αυθαιρεσίας των αφεντικών. Εργάτες που ξεκινούν κάθε πρωί για τη δουλιά και έρχονται κάθε λεπτό αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση, την απουσία στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, την τρομοκρατία και δεν ξέρουν αν θα επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Αυτήν την εργοδοτική ασυδοσία που επικρατεί στα ναυπηγεία με την ανοχή του υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και του Λιμεναρχείου, πλήρωσε με τη ζωή του, προχτές το απόγευμα, ο ηλεκτρολόγος Βαγγέλης Σορώτος, 44 ετών, μέλος του συνεργείου επισκευών πλοίων «ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗ - ΣΙΔΕΡΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε».

Ο εργάτης εκτελούσε μόνος του και χωρίς την παρουσία δεύτερου ατόμου και πολύ περισσότερο την παρουσία τεχνικού ασφαλείας, εργασίες ελέγχου στο γενικό ηλεκτρικό πίνακα του μηχανοστασίου του Ε/Γ-Ο/Γ «ΝΟΝΑ ΜΑΙΡΗ» ΝΠ 9282, το οποίο εκτελεί επισκευαστικές εργασίες στα «Ναυπηγεία Σαλαμίνας» στην περιοχή Αμπελακίων Σαλαμίνας. Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες κι ενώ στο πλοίο κανονικά θα έπρεπε να έχει διακοπεί κάθε παροχή ρεύματος, υπέστη ηλεκτροπληξία και πέθανε ακαριαία.

«Για το συγκεκριμένο πλοίο, όπως δήλωσε στο «Ρ» ο Μάκης Κυριακόπουλος, γραμματέας του σωματείου ηλεκτρολόγων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, δεν είχε υπήρχε άδεια εργασιών, ενώ ο συνάδελφος δεν υπήρχε στην κατάσταση προσωπικού που εργάζονταν στο πλοίο. Μαζί του δεν υπήρχε ούτε δεύτερο άτομο αλλά ούτε καν τεχνικός ασφαλείας πάνω στο πλοίο». Μας προκαλεί εντύπωση, πρόσθεσε, πώς για τόσο σοβαρή εργασία δεν είχε γίνει πριν «μπλακάουτ», ενώ επισήμανε πως, όπως αποδείχτηκε από την έρευνα, δεν ήταν ναυτολογημένος ούτε ο ηλεκτρολόγος του πλοίου και δεν αναφερόταν στη λίστα προσωπικού του πλοίου.

Αν βέβαια το Λιμεναρχείο έκανε τους ελέγχους που είναι υποχρεωμένο να κάνει και στο πλοίο και στα ναυπηγεία, πριν το τραγικό συμβάν, θα διαπίστωνε τις εγκληματικές αυτές αυθαιρεσίες και παραβάσεις του εργοδότη και του εφοπλιστή πριν χαθεί άλλος ένας ακόμη εργάτης.

Οι τραμπούκοι έδερναν, οι συνδικαλιστές θα δικαστούν!

Τα θύματα μιας τραμπούκικης επίθεσης οδηγούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι διωκτικές αρχές του Πειραιά. Στις 20 Οκτώβρη καλούνται στο δικαστήριο ως κατηγορούμενοι συνδικαλιστές που καθημερινά παλεύουν για τα δικαιώματα των συναδέλφων τους και που γι' αυτή τους τη δράση δέχτηκαν άγρια επίθεση από τραμπούκους της εργοδοσίας. Πρόκειται για τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, αποτελούμενη από το γενικό γραμματέα Μιχάλη Νουφαρίτση, τον αναπληρωτή γραμματέα Τ. Ιατρόπουλο, τον Γ. Μανουσογιαννάκη, μέλος της διοίκησης και πρόεδρο του ναυτεργατικού σωματείου «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» κ.ά., οι οποίοι στις 6 Φλεβάρη 2001 επισκέφτηκαν την εταιρία «Μεντιτεράνιαν Κουάρκ» - ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ασφάλειας «σεκιούριτι σύστεμ σέρβις», απαιτώντας να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία και να σταματήσει η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είχαν μάλιστα επώνυμες καταγγελίες εργαζομένων που απολύθηκαν παράνομα, ενώ τους οφείλονται δεδουλευμένα.

Τότε, με εντολή του στελέχους της εταιρίας Αθ. Παπαφίλη, πρώην διοικητή της Ασφάλειας Αττικής, πληρωμένοι «μπράβοι», ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Ι. Πετρόπουλος και άλλα στελέχη, χτύπησαν με πρωτοφανή βιαιότητα τους συνδικαλιστές και τους τραυμάτισαν, όπως διαπιστώθηκε και από ιατροδικαστή. Ρόλο τραμπούκου είχε αναλάβει και ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Ι. Πετρόπουλος που άρχισε και ο ίδιος να χτυπά. Με κλοτσιές και μπουνιές πέταξαν έξω από την εταιρία τους συνδικαλιστές και μάλιστα κάποια στιγμή ο «αρχιμπράβος» Σπύρος Ντετιλής απομόνωσε τον Μ. Νουφαρίτση και άρχισε να τον χτυπά στο πρόσωπο. Αντίστοιχη «δουλιά» λίγο πιο δίπλα έκανε ο συγκατηγορούμενος σήμερα και «αρχιμπράβος» Καλιγέρης!

Στην Ασφάλεια Πειραιά, η οποία καθυστέρησε σημαντικά να επέμβει, ακολούθησε κατάθεση των μηνύσεων και η σύλληψη των... συνδικαλιστών!

Αρκετές ώρες μετά το περιστατικό ο Β. Ξένος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ επιχείρησε να πάει στην Ασφάλεια, για να δει τους κρατούμενους συνδικαλιστές. Βρέθηκε όμως και αυτός κατηγορούμενος όταν στελέχη της εταιρίας κατά την είσοδό του είπαν στους αστυνομικούς ότι ήταν ένας από αυτούς που τους «επιτέθηκαν», με αποτέλεσμα να συλληφθεί και ο ίδιος, ο οποίος δεν ήταν καν στο χώρο όταν έγινε το περιστατικό!

Σύσκεψη στον Πειραιά

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του Πειραιά να δώσουν μαχητική μαζική απάντηση μπροστά στον εμπαιγμό και στην ακατάσχετη παροχολογία, στην οποία επιδίδονται το τελευταίο διάστημα κυβερνητικά στελέχη, προσπαθώντας να δημιουργήσουν θετικό κλίμα για την παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά -ΠΑΜΕ.

Γι' αυτό καλεί όλους τους εργαζόμενους, συνδικαλιστές, συνδικάτα και μαζικούς φορείς του Πειραιά να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 2 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, 3ος όροφος).

«Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια, η φτώχεια και η ανεργία, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να κοροϊδέψει το λαό, μιλώντας για «φαινόμενα ακρίβειας» και «αισχροκέρδειας». Φαινόμενα που, όμως, δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας και οι επακόλουθες συνέπειες από την εφαρμοζόμενη πολιτική της».

Ξαναθυμήθηκαν τη «ΣΟΦΤΕΞ»

Το μέλλον που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους άνεργους και εργαζόμενους της χώρας, είναι η επανακατάρτιση και η επανειδίκευση. Αυτό αποδεικνύει και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία υπογράφτηκε από τον υπουργό Ν. Χριστοδουλάκη, μετά την έγκρισή της από το ελεγκτικό συνέδριο, η προγραμματική σύμβαση για την επανακατάρτιση των απολυμένων της «ΣΟΦΤΕΞ» Δράμας. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ και καλύπτει το κόστος της επανειδίκευσης και κατάρτισης με ανάλογη (;) ασφαλιστική κάλυψη. Ετσι, αφού η κυβέρνηση έβαλε πλάτη ουσιαστικά για να κλείσει το εργοστάσιο της Χαρτοβιομηχανίας στη Δράμα που απασχολούσε πάνω από 400 εργαζόμενους, στέλνοντάς τους στην ανεργία, σήμερα και ενόψει εκλογών εξαγγέλλει νέα προγράμματα, κοροϊδεύοντας για άλλη μια φορά τους απολυμένους και την ανάγκη τους για συνεχή και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το εργοστάσιο της Δράμας μπορεί να λειτουργήσει και να είναι κερδοφόρο, να σημειωθεί εξάλλου ότι αποτελούσε τον βασικό τροφοδότη του οργανισμού σχολικών βιβλίων. Τέλος, σε ό,τι αφορά και αυτό το πρόγραμμα - κοροϊδία, αδιευκρίνιστο παραμένει το πόσους ανέργους θα αφορά, καθώς στην προηγούμενη εξαγγελία της κυβέρνησης αφορούσε περίπου τους μισούς από τους 400, ποια ακριβώς θα είναι η ασφαλιστική τους κάλυψη (κολλούσαν βαρέα και ανθυγιεινά) κλπ.

Εκδήλωση για την «Παγκόσμια Μέρα Δράσης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννά», διοργανώνει την Δευτέρα, 1 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Πάτρας στο Θεατράκι της Μαρίνας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία - συζήτηση με θέμα «Αδικοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και αντιλαϊκή πολιτική, δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» και στη συνέχεια θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με αφιέρωμα στο εργατικό - αντιπολεμικό τραγούδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ