ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην τελική ευθεία για την επιτυχία των αγωνιστικών εκδηλώσεων

Στην τελική ευθεία της μεγάλης κινητοποίησης για την επιτυχία των διήμερων αγωνιστικών εκδηλώσεων στις 5 και 6 του Σεπτέμβρη, που οργανώνουν η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ στο άγαλμα του Βενιζέλου στις 7 το απόγευμα και όλα τα σημάδια δείχνουν ότι ο εργατόκοσμος ετοιμάζεται για μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις. Μεγάλη έμφαση δίνεται στην επιτυχία του πανεργατικού συλλαλητηρίου το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη, που περιλαμβάνει συγκέντρωση με ομιλία και χαιρετισμούς και πορεία στη ΔΕΘ, στο αμερικάνικο και βρετανικό προξενείο.

Τα ίδια μηνύματα μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων έρχονται και από τις εξορμήσεις και περιοδείες που εντάθηκαν χτες. Η ανταπόκριση των εργαζομένων στην ενημέρωση και το κάλεσμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για συμμετοχή στις διήμερες εκδηλώσεις και την ανάγκη συσπείρωσης και οργανωμένης πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι θετική και ανοίγει προοπτικές για τη διεύρυνση του μετώπου πάλης.

Κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε το πρωί περιοδεία σε μεγάλα εργοστάσια μετάλλου στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, όπως ΠΑΤΕΝΙΔΗ, ΟΡΦΑΝΙΔΗ και άλλα μεγάλα μηχανουργεία.

Οι εργαζόμενοι σ' όλες αυτές τις βιομηχανίες ανησυχούν για την πορεία των πραγμάτων και μιλούν περιπαιχτικά για τα κυβερνητικά μέτρα και εξαγγελίες. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ επισήμαναν στους εργαζόμενους ότι δεν αρκεί η αγανάκτηση και η απόρριψη μιας πολιτικής. Χρειάζεται η διάθεση αυτή να μετατρέπεται σε συσπείρωση και οργανωμένη πάλη για την ανατροπή της. Κάλεσαν τους εργάτες μετάλλου να συμβάλλουν με την παρουσία τους στις διήμερες εκδηλώσεις στην ανάπτυξη αυτής της αναγκαίας πάλης.

Το πρωί έγινε, επίσης, εξόρμηση στην αγορά με ντουντούκες και μοιράστηκε το υλικό των εκδηλώσεων. Αλλα κλιμάκια περιόδευσαν το εργοτάξιο της ΔΕΣΕ (Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Εργων), το υποκατάστημα Μαρτίου του ΙΚΑ, την αφετηρία του ΟΑΣΘ στον ΟΣΕ και στο εργοτάξιο του ΟΣΕ.

Ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της ΒΑΛΚΑΝ, Θανάσης Μητρούδας, σε δήλωσή του στο «Ρ» τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. «Είμαι βέβαιος», είπε, «ότι στο Πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη θα πάρουν μέρος δεκάδες σωματεία και πάρα πολλοί εργαζόμενοι. Οι περιοδείες που κάναμε τα κλιμάκια του ΠΑΜΕ σε χώρους δουλιάς όλες αυτές τις μέρες επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις μας για τη θετική ανταπόκριση των εργαζόμενων και τη μαζικότητα των αγωνιστικών εκδηλώσεων.

Το Σάββατο το πρωί, που μας έχει καλέσει ο υπουργός Εργασίας στο ξενοδοχείο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΑΣ, τις διοικήσεις των σωματείων των προβληματικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο Θανάσης Μητρούδας, «μέλη του σωματείου μας θα έχουν αναρτημένο πανό απέναντι από την είσοδο του ξενοδοχείου, με το αίτημα να μην κλείσει η ΒΑΛΚΑΝ».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλίμα «πανηγυρικής»... παραπλάνησης

Η ανακοίνωση του «πακέτου» αποτελεί από χτες τη βάση ενός... πανηγυρικού κλίματος που θέλουν να καλλιεργήσουν οι κυβερνώντες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τέθηκαν οι βάσεις της «πολιτικής αντεπίθεσης» του ΠΑΣΟΚ...

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι από χτες τέθηκαν οι βάσεις της προεκλογικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού, αλλά δόθηκε και το σύνθημα για την έναρξη ενός δικομματικού «σκυλοκαυγά» με καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα. Αυτό το τελευταίο μάλιστα απασχόλησε και την ίδια την κυβερνητική επιτροπή, όπου οι Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου και Χρ. Πρωτόπαππας, απευθύνθηκαν στον Ν. Χριστοδουλάκη, ζητώντας του «απαντήσεις» στο ερώτημα «πού θα βρείτε τα λεφτά που τάζετε», κάτι στο οποίο, όπως εκτίμησαν, θα κινηθεί μεγάλο μέρος της αντίδρασης της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά το πεδίο της δικομματικής «αντιπαράθεσης», αμέσως μετά τις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή, ο Χρ. Πρωτόπαππας φρόντισε να τον κατηγορήσει για «σύγχυση και πανικό». «Δε δίστασε να προσβάλλει τον ελληνικό λαό, μιλώντας για δήθεν εξαγορά συνειδήσεων», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός, όμως, και γνωρίζει και κρίνει και αποφασίζει. Γνωρίζει πολύ καλά την ανυπόληπτη Ελλάδα στην οποία τον είχε οδηγήσει η ΝΔ με τα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα, όπως επίσης γνωρίζει πολύ καλά και τη σημερινή ισχυρή Ελλάδα». Κατά τον Χρ. Πρωτόπαππα, «η Ελλάδα συγκλίνει τώρα και αφήνει τον κ. Καραμανλή στη μιζέρια, στην αναξιοπιστία, στη διγλωσσία, την οποία διαπιστώσαμε και σήμερα»...

Σήμερα, τέλος, θα υπάρξει μια ακόμα φάση του επικοινωνιακού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό να απευθύνει ομιλία για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη.

Τι εφοπλιστής, τι... καφετζής!

«

Κοινωνικό πακέτο - μαμούθ» (!) διαλαλούσαν ολημερίς χτες κάποια ηλεκτρονικά ΜΜΕ, διαφημίζοντας και με το παραπάνω την «κοινωνική πολιτική» του κ. Σημίτη. Οι υπεύθυνοι των σταθμών επέλεξαν δε και τη σωστή λέξη: «Μαμούθ»!

Βλέπετε το να είσαι θεραπαινίδα της εξουσίας είναι μια επιλογή τόσο παλιά, που ανάγεται στην εποχή των... δεινοσαύρων.

***

Επί της ουσίας τώρα, τα 580 δισ. δραχμές που «έταξε» χτες ο κ. Σημίτης («και πέραν τούτου ουδέν», όπως συμπλήρωσαν οι παρατρεχάμενοί του), παρουσιάζονται από τα αλαλάζοντα επικοινωνιακά του κύμβαλα σαν... «σοσιαλισμός στο τετράγωνο»!

Δε λέμε, ωραίο είναι το παραμύθι, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα καροδοκεί ο «δράκος».

Εχουμε και λέμε, λοιπόν:

Το τάξιμο του κ. Σημίτη είναι μια παρανυχίδα, αν συγκριθεί με τα κέρδη που εξασφαλίζει η πολιτική του σε ένα μόνο κλάδο κεφαλαιούχων, στους τραπεζίτες.

Δύο στοιχεία αρκούν:

α) Η πολιτική Σημίτη έχει οδηγήσει τους Ελληνες να ζουν σε τέτοιο βαθμό με δανεικά, ώστε (επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας) οι Ελληνες χρωστούν από δάνεια σε τράπεζες 84 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 60% του ΑΕΠ.

β) Την πενταετία 1997-2001 οι τράπεζες («Ρ», 8/5/2003) αύξησαν τα επίσημα, καθαρά κέρδη τους κατά 356% και σε όλη την προαναφερόμενη πενταετία έφτασαν στο αστρονομικό ποσό των 11,6 δισ. ευρώ (4 τρισ. δρχ.)!

***

Παραπέρα: Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ μείωσε σε μια 20ετία το λεγόμενο εργατικό κόστος κατά 30% (!), επί των ημερών του οι εύποροι Ελληνες απολαμβάνουν 6 φορές (!) μεγαλύτερα εισοδήματα από τα εισοδήματα της μάζας των φτωχών Ελλήνων και εκτόξευσε το δείκτη κερδοφορίας των μεγαλοκεφαλαιούχων έως και 10% πάνω το μέσο όρο της περιόδου 1961-73 (που έως τώρα εθεωρείτο περίοδος «παράδεισος» για το κεφάλαιο στην Ελλάδα)!

Κάπως έτσι έφτασε η παραγωγικότητα στην Ελλάδα να είναι διπλάσια ακόμα και από ό,τι στις ΗΠΑ!

***

Το πλεόνασμα, λοιπόν, για το οποίο μιλά ο κ. Σημίτης, πράγματι υπάρχει. Το έχουν δημιουργήσει αυτοί τους οποίους θέλησε να καταστήσει κάτι σαν συνένοχους «κλεπταποδοχής» (!)και τους «έταξε» τα... μισά από όσα θα πάρει ο Χριστοδουλάκης (σχεδιάζουν πάνω από 1 τρισ. δραχμές) από τις αποκρατικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας! Μέχρι εκεί έφτασαν. Να ιδιωτικοποιούν το δημόσιο πλούτο και να εμφανίζουν σαν «κοινωνική πολιτική» την υπόσχεση προς το λαό ότι θα φάει τα «ψίχουλα» από το ξεπούλημα!

Ναι, λοιπόν. Πλεόνασμα υπάρχει. Το τρώνε οι τραπεζίτες, οι εργολάβοι, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και τα «τρωκτικά». Αλλά το έχουν δημιουργήσει αυτοί που τους λοιδορεί ασύστολα ο κ. Σημίτης και που χτες τους είπε κιόλας να μην πιαστούν... κορόιδα και γίνουν... εφοπλιστές, αλλά να γίνουν... καφετζήδες! Και μάλιστα στην άγονη γραμμή! Οπερ και θα τύχει ο καφενές των φορολογικών «ευεργετημάτων» του ΠΑΣΟΚ...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Δημαγωγεί ο πρωθυπουργός

«O κ. Σημίτης εγκαινίασε σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία σύμφωνα με όλους τους κανόνες του παλαιοκομματισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε, είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, «τη δημαγωγία, τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, την υποσχεσιολογία, την παραπλάνηση όλων όσοι, καταδικασμένοι από την κυβερνητική πολιτική, προσδοκούν με αγωνία κάποια βελτίωση της θέσης τους». Ο πρωθυπουργός, ανέφερε σ' άλλο σημείο των δηλώσεών του ο ίδιος, «αντιλαμβάνεται την κοινωνική πολιτική ως ελεημοσύνη ή ως χρυσωμένο προεκλογικό χάπι».

Οπως είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, «ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το θέμα δεν είναι η ελεημοσύνη σε όσους έχουν καταδικάσει με την πολιτική τους στο περιθώριο, αλλά η ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου με δικαιοσύνη και κοινωνική ευαισθησία». Αυτό που δυστυχώς απουσιάζει από τις εξαγγελίες, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, «είναι η διάθεση του ΠΑΣΟΚ να αποδεσμευτεί από τη σύμπλευση με τη ΝΔ στο μονόδρομο των νεοφιλελεύθερων επιλογών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ