ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Περιορισμοί στις δυνατότητες υπεράσπισης

ΧΑΓΗ.- Προθεσμία δύο χρόνων και προσωρινή απελευθέρωση απ' τον εγκλεισμό στις φυλακές του Σεβενεμάν της Ολλανδίας, ζήτησε χτες απ' τους εισαγγελείς του δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει την προετοιμασία της υπεράσπισής του απέναντι στο σαθρό κατηγορητήριο των δυνάμεων που προκάλεσαν το διαμελισμό της χώρας του... Επιπλέον, απαίτησε την ίδια ελεύθερη και δίχως επίβλεψη πρόσβαση σε πηγές και ντοκουμέντα που έχουν οι ενάγουσες αρχές... «Εξυπακούεται», πως οι δικαστές, απέρριψαν σχεδόν ασυζητητί το αίτημά του καθώς είναι γνωστές οι οδηγίες που έχουν πάρει (εδώ και καιρό...) απ' την Ουάσιγκτον για «γρήγορη ολοκλήρωση» της δικαστικής πλεκτάνης μέχρι το 2004...

Πάντως, οι δικαστές με προεδρεύοντα τον (Βρετανό) Ρίτσαρντ Μέι, επιφυλάχτηκαν να αποφανθούν επί του...«επιτρεπτού» χρονικού διαστήματος που θα πρέπει να δώσουν στον πρώην πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ώστε να προετοιμάσει την υπεράσπισή του.

ΠΓΔΜ
Τελεσίγραφα αυτονομιστών και επιχειρήσεις του στρατού...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Ενταση επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ, όπου ομάδες Αλβανών αυτονομιστών και δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της χώρας έχουν πάρει - για μία ακόμη φορά - θέσεις αντιπαράθεσης...

Αφορμή για την αύξηση της έντασης στα χωριά του Κουμάνοβο-Λίπκοβο αποτέλεσε η προσπάθεια των αστυνομικών να συλλάβουν τον Αμπντούλ Γιακούπι (φέρεται στέλεχος του αυτονομιστικού «Αλβανικού Εθνικού Στρατού» -«ΑΝΑ» - μολονότι η οργάνωση αρνήθηκε πρόσφατα πως είναι μέλος της...), επειδή είχε οργανώσει - πριν δύο βδομάδες - υπόθεση απαγωγής δύο αστυνομικών. Εως χτες βράδυ, ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, με την κάλυψη στρατιωτικών ελικοπτέρων, είχαν περικυκλώσει τα χωριά της περιφέρειας του Κουμάνοβο επιδιώκοντας τη σύλληψη του Γιακούπι.

Τελεσίγραφο αυτονομιστών...

Παράλληλα, αυτονομιστές του «ΑΝΑ», με τελεσίγραφο που απέστειλαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς», απαίτησαν απ' τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας να αποχωρήσουν (έως νωρίς χτες το απόγευμα), ειδάλλως, απείλησαν με προσφυγή στα όπλα «για την εκπλήρωση πατριωτικού καθήκοντος»! Το τελεσίγραφο που έφθασε ηλεκτρονικά στο πρακτορείο «Ρόιτερς» έφερε την υπογραφή κάποιου επονομαζόμενου «στρατηγού Βίγκαν Γκράντιτσα», ο οποίος, μάλιστα, χαρακτήρισε «υπεύθυνες τις ξένες δυνάμεις για τις όποιες συνέπειες... εάν οι Αλβανοί δεν απαλλαχτούν απ' τον ένοπλο αποικιοκράτη που υπάρχει στη γη και στα σπίτια τους»!

Εως νωρίς χτες βράδυ, οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ δεν είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους, μολονότι αναφέρονταν πληροφορίες πως στελέχη των πολιτικών κομμάτων της αλβανικής κοινότητας της χώρας επιχειρούσαν επαφές για εκτόνωση της έντασης με επικεφαλής των ενόπλων αυτονομιστών που έχουν (απ' την περασμένη Κυριακή) «καταφύγει» στα χωριά του Κουμάνοβο (ιδιαίτερα στο Βάξιντσε και στο Λότζανι, τα οποία απέχουν 20-30 χλμ. απ' τα Σκόπια...). Οσον αφορά στον άμαχο πληθυσμό της περιοχής, υπάρχουν πληροφορίες πως πολλές δεκάδες χωρικοί απ' το Βάξιντσε και το Λότζανι (ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα) εγκατέλειπαν (έως και χτες το πρωί), κατά κύματα, τις εστίες τους καθώς ήταν μεταξύ τους κοινό το συναίσθημα του φόβου για ενδεχόμενο νέας αιματηρής σύγκρουσης μεταξύ αυτονομιστών και στρατού... Πολλοί απ' αυτούς κατέφυγαν σε περιοχές του Κοσσυφοπεδίου ενώ άλλοι φέρεται πως μετέβησαν σε αλβανοκατοικούμενες περιοχές της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο...

Η επιχείρηση της αστυνομίας και του στρατού στην περιφέρεια του Κουμάνοβο δρομολογήθηκε μετά απ' την απόφαση που εξέδωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας της ΠΓΔΜ, που, συνεδριάζοντας για να εκτιμήσει τα τελευταία περιστατικά έντασης, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το «μεγαλύτερο μέρος προκαλείται από αρκετούς εξτρεμιστές και ένοπλες οργανώσεις που παραμένουν στο έδαφος της χώρας και αποσκοπούν στην παραβίαση της ασφάλειας της χώρας με σκοπό περαιτέρω αποσταθεροποίηση και τη μη εφαρμογή της συμφωνίας-πλαίσιο της Οχρίδας» (με την οποία επιχειρήθηκε ο τερματισμός των ένοπλων συγκρούσεων του 2001 μεταξύ στρατού και Αλβανών αυτονομιστών).

ΤΣΕΧΙΑ
Δικάζουν νεολαίο για «κομμουνιστική προπαγάνδα»

Αρχίζει νέο αντικομμουνιστικό «κυνήγι μαγισσών» στην Ανατολική Ευρώπη;

Οπως μεταδίδει το «Ράδιο Πράγα», στις 27/8/2003, ξεκίνησε στην Τσεχία αντικομμουνιστική δίκη σε βάρος του νεολαίου Νταβίντ Πέχα. Στο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας του «Ράδιο Πράγα» σημειώνονται τα εξής: «Στην Τσεχία ξεκινά η πρώτη μετά τη "βελούδινη" επανάσταση δίκη με την κατηγορία της "κόκκινης" προπαγάνδας. Με την κατηγορία πως καλούσε σε βίαιη αποκατάσταση του κομμουνιστικού καθεστώτος, παρουσιάστηκε μπροστά σε δικαστήριο στο Σούμπερκ ο 24χρονος Νταβίντ Πέχα, ο οποίος δεν κρύβει τις ριζοσπαστικές του απόψεις». Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο συγκεκριμένος νεολαίος κατηγορείται πως δημοσίευε άρθρα στο περιοδικό «Φάκελ», το οποίο φέρεται να κυκλοφορούσε με τη βοήθεια του Λούντβικ Ζίφκακ, πρώην στελέχους των υπηρεσιών ασφαλείας της σοσιαλιστικής Τσεχοσλοβακίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή: «Το 1999 και 2000 ο Πέχα, σε μια σειρά άρθρων του, καλούσε στην αναγέννηση του κομμουνισμού στην Τσεχία, μεταξύ των άλλων και με βίαια μέσα», υποστηρίζει το κατηγορητήριο. Επίσης ο νεολαίος κατηγορείται για διασπορά πληροφοριών με στόχο τη διατάραξη της κοινωνικής ηρεμίας. Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως στο κατηγορητήριο ως τέτοιες «πληροφορίες» αναφέρεται «η δημοσίευση από τον Πέχα της πληροφορίας ότι υπάρχουν εντολές του ΝΑΤΟ για χρήση όπλων ενάντια σε διαδηλωτές, που διαδηλώνουν στις πρεσβείες των χωρών - μελών της Συμμαχίας». Ο Πέχα κατηγορείται επίσης πως δημοσίευσε στο «Φάκελ» φωτογραφίες επιφανών ηγετών του καθεστώτος που κατέρρευσε, χαρακτηρίζοντάς τους εγκληματίες και προδότες.

Οπως σημειώνεται, ο ίδιος ο κατηγορούμενος, που δεν ανήκει στο ΚΚΤΜ, αλλά σε μια μικρή ριζοσπαστική νεολαιίστικη οργάνωση, δηλώνει πως πρόκειται για πολιτική δίκη σε βάρος του.

Η περίοδος που διεξάγεται η δίκη, 35 χρόνια μετά τα γεγονότα του 1968, προκαλεί πολλές υπόνοιες ότι συνδέεται με τη συνολικότερη επιχείρηση ιδεολογικής και νομικής εκδίκησης σε βάρος των δυνάμεων που υποστηρίζουν το σοσιαλισμό.


Ε. ΒΑΓΕΝΑΣ

ΡΩΣΙΑ
Πανάκριβα τα σχολικά

Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί γονείς στη Ρωσία εξαιτίας της ακρίβειας που επικρατεί στα σχολικά είδη με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που ξεκίνησε στη Ρωσία την 1η Σεπτέμβρη. Κι αυτό τη στιγμή που στη χώρα οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 7.000.000 και το 80% του πληθυσμού ζει κάτω είτε λίγο πάνω από τα επίσημα όρια της φτώχειας.

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων ITAR-TACC, στα μεγάλα μαγαζιά της Μόσχας για την πλήρη αγορά των σχολικών ειδών οι γονείς θα πληρώσουν φέτος πάνω από 5 χιλιάδες ρούβλια. Ετσι ενδεικτικά τα σχολικά βιβλία χωρίς τα τετράδια κοστίζουν περισσότερο από 600 ρούβλια και τα σχολικά βοηθήματα 1.000 ρούβλια. Οι τιμές στις σχολικές τσάντες ξεκινούν από 300 ρούβλια, ενώ η αναγκαία γραφική ύλη θα κοστίσει από 200 έως 500 ρούβλια.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που, για παράδειγμα, οι μισθοί των δασκάλων κυμαίνονται από 1.400 έως 3.500 ρούβλια, ανάλογα με το σε ποια περιοχή της Ρωσίας βρίσκονται.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σε σχολείο

Την 1η Σεπτέμβρη ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) και της Λαϊκό-πατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ), επισκέφτηκε το 1142ο Σχολείο στα νοτιοανατολικά της ρωσικής πρωτεύουσας και μίλησε στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ καυτηρίασε τη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα και έκανε λόγο για «άθλιους μισθούς» που δίνονται στους εκπαιδευτικούς, καλώντας σε αγώνα για αλλαγή της σημερινής κατάστασης.

Στη συνέχεια ο Γκ. Ζιουγκάνοφ επισκέφτηκε το σχολικό μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και χάρισε στα παιδιά για το μουσείο τους δύο πορτρέτα: του Ι. Στάλιν και του στρατάρχη Γκ. Ζούκοφ.


.

Με απεργία «άνοιξαν» τα σχολεία

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε στην Τσεχία η 24ωρη προειδοποιητική απεργία των εκπαιδευτικών την 1η Σεπτέμβρη, μέρα έναρξης των σχολείων. Κι αυτό παρά την υστερία των ΜΜΕ που κατηγόρησαν τους εκπαιδευτικούς για την προκήρυξη της απεργίας την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς, προσπαθώντας μάλιστα να στρέψουν και τους γονείς ενάντια στους εκπαιδευτικούς. Οπως έγινε γνωστό, 3.000 σχολεία δε λειτούργησαν και 70.000 εκπαιδευτικοί πήραν μέρος στην απεργία.

Οι Τσέχοι εκπαιδευτικοί απαίτησαν από την κυβέρνηση της χώρας τους αυξήσεις στους μισθούς τους κατά 30%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ