ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κατά των κατακτητών ο σιιτικός θρήνος

«Οι κατακτητές φταίνε για το αίμα που χύθηκε...», είπαν οι Σιίτες

Associated Press

«Οι κατακτητές φταίνε για το αίμα που χύθηκε...», είπαν οι Σιίτες
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΤΖΑΦ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες Σιίτες συνόδευσαν τη νεκρώσιμη πομπή για τον Αγιατολάχ Μοχάμαντ Μπακρ αλ Χακίμ στα τελευταία χιλιόμετρα από την πόλη Κούφα προς τη Νατζάφ, όπου ετάφη στην κεντρική πλατεία της Επανάστασης. Στη νεκρολογία που εκφώνησε ο αδελφός του, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των κατοχικών δυνάμεων, ζητώντας την άμεση αποχώρησή τους. Ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ απέφυγε να απαντήσει, ενώ Αμερικανοί πεζοναύτες δεν πλησίασαν το κέντρο της Νατζάφ, το οποίο βρισκόταν υπό την αυστηρή επιτήρηση Ιρακινών αστυνομικών, αλλά και εκατοντάδων ενόπλων μαχητών της οργάνωσης του αλ Χακίμ, Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ. Στο μεταξύ, συνεχίζονταν οι αντικατοχικές επιθέσεις στη Βαγδάτη και η γκρίνια εντός ΗΠΑ.

«Οι κατοχικές δυνάμεις ευθύνονται για το αίμα που χύθηκε στη Νατζάφ», υποστήριξε στον πύρινο λόγο που εκφώνησε πάνω από το φέρετρο του αδελφού του και ενώπιον τουλάχιστον 400.000 Σιιτών, ο Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ. Ο αλ Χακίμ ζήτησε την άμεση αποχώρηση των κατακτητών «για να φτιάξει ο ιρακινός λαός τη χώρα του έτσι όπως οφείλει» και κατηγόρησε τις κατοχικές δυνάμεις ότι ευθύνονται για την έλλειψη ασφάλειας και το χάος που έχει προκληθεί στο Ιράκ. Ο γιος του νεκρού, Μοχάμαντ Χουσεΐν Σαΐντ αλ Χακίμ, που συνόδευσε την τριήμερη πορεία που πραγματοποιήθηκε από τη Βαγδάτη μέσω Καρμπάλα και Κούφα, στη Νατζάφ, εκτίμησε ότι «η χώρα εισέρχεται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο». Διάσπαρτοι ανάμεσα στο πλήθος των Σιιτών που θρηνούσε, βρίσκονταν ένοπλοι μαχητές της οργάνωσης. Ο,τι απέμεινε από τον Σιίτη ηγέτη, τάφηκε στην πλατεία της Επανάστασης του 1920, που τιμά τους Σιίτες που εξεγέρθηκαν εναντίον των Βρετανών. Στο συγκεκριμένο σημείο, θα ανεγερθεί τέμενος.

Τελετή στη μνήμη του δολοφονημένου Σιίτη κληρικού έγινε και στο Λίβανο. Ο πνευματικός ηγέτης της σιιτικής «Χεζμπολάχ», Σεΐκ Χασάν Νασράλα, τόνισε ότι ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν όφελος από το χαμό του αλ Χακίμ, επειδή δεν επιθυμούν να υπάρχει ενιαίο Ιράκ και επιδιώκουν τη διχόνοια του ιρακινού λαού, για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν με μεγαλύτερη ευκολία τη χώρα. Προς το παρόν, η ιρακινή αστυνομία επιμένει ότι έχει συλλάβει 9 άτομα ως υπόπτους για το μακελειό της Παρασκευής στο τέμενος του Ιμάμη Αλί, εκ των οποίων οι 2 είναι Σαουδάραβες και ο 1 Παλαιστίνιος με ιορδανικό διαβατήριο. Ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «επείγει η βελτίωση της συνεργασίας με τους Ιρακινούς για την επίτευξη καλύτερου επιπέδου ασφαλείας».

Εκρήξεις στη Βαγδάτη
γκρίνια στην Ουάσιγκτον

Ενας Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε, άλλοι 2 τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ άλλα 19 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρότερα, από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Ραφάσα, της Βαγδάτης, πολύ κοντά στην αστυνομική ακαδημία. Νωρίτερα, 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε όταν το όχημά τους προσέκρουσε σε νάρκη, στα νότια περίχωρα της Βαγδάτης. Ενας τρίτος Αμερικανός σκοτώθηκε όταν κατέπεσε, από μηχανική βλάβη, ένα ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον διογκώνεται η δυσαρέσκεια για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Ιράκ. Πολλά μέλη του Κογκρέσου, και από τις δύο πτέρυγες, θέτουν σειρά ερωτημάτων στην κυβέρνηση Μπους ζητώντας από το Λευκό Οίκο να προχωρήσει σε δημοσιοποίηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και κόστος για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, ενώ πολλοί ζητούν να ασκηθούν περισσότερες πιέσεις σε άλλες χώρες να αποστείλουν στρατεύματα και να αναλάβουν μέρος του οικονομικού βάρους της «ανοικοδόμησης». Προς το παρόν, έγινε γνωστό ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ στοιχίζει 3,9 δισ. δολάρια το μήνα. Επίσης, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριζε, χτες, ότι τουλάχιστον 5 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίζονται καθημερινώς στο Ιράκ και ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η κυβέρνηση Μπους θα πρέπει επιτέλους να απευθυνθεί με ειλικρίνεια στον αμερικανικό λαό».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απέλαση Αραφάτ ζητά, πάλι, ο Μοφάζ

Με τις πέτρες ενάντια στην μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στην μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Ιστορικό λάθος» χαρακτήρισε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας την απόφαση της ισραηλινής ηγεσίας να μην απελάσει πριν από δύο χρόνια τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Ο Μοφάζ, σε συνέντευξή του, χαρακτηρίζει τον Αραφάτ «βασικό εμπόδιο στην πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας» και επαναλαμβάνει την πρότασή του για απέλαση του Παλαιστινίου ηγέτη, «μέχρι τα τέλη του χρόνου, σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος, έτσι ώστε να μην υποσκαφτεί το έργο του πρωθυπουργού Αμπάς». Στη συνέντευξή του, ο Μοφάζ αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων «δολοφονιών ακριβείας» τονίζοντας ότι ο ισραηλινός στρατός «είναι έτοιμος να ασκήσει περαιτέρω πίεση στη Χαμάς και έχει λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει την εκτόξευση ρουκετών από το παλαιστινιακό έδαφος στο Ισραήλ».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της ΟΑΠ, και πρώην ΥΠΕΞ των Παλαιστινίων, παρέδιδε μνημόνια στους εκπροσώπους των χωρών - μελών της ΕΕ, στην Τύνιδα, καλώντας τους να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ «τόσο για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του όσο και για την άρση της πολιορκίας του Γιάσερ Αραφάτ». Ο Φαρούκ Καντούμι χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις παρεμβάσεις των ΗΠΑ και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προκαλεί εκ νέου κλιμάκωση.

Παλαιστίνιος δείχνει τη γυναίκα και το παιδί του από μακριά στον ισραηλινό στρατιώτη για να περάσει τη γραμμή αποκλεισμού

Associated Press

Παλαιστίνιος δείχνει τη γυναίκα και το παιδί του από μακριά στον ισραηλινό στρατιώτη για να περάσει τη γραμμή αποκλεισμού
Στα παλαιστινιακά εδάφη, εντείνεται η κρίση εντός της παλαιστινιακής ηγεσίας, με ορισμένες πληροφορίες να φέρουν τους Αραφάτ και Αμπάς να μην ανταλλάσσουν πλέον καμία κουβέντα. Οι επαφές μεταξύ συνεργατών τους είναι διαρκείς ενώ, χτες, στον παλαιστινιακό Τύπο εμφανίστηκαν καταχωρήσεις που υπογράφονται από 200 προσωπικότητες της παλαιστινιακής κοινωνίας, οι οποίες καλούν τους δύο άνδρες να «υπερσκελίσουν τις διαφωνίες τους και να βρουν τρόπο να συνεργαστούν προς όφελος του παλαιστινιακού λαού, γιατί αλλιώς αφήνεται περιθώριο για ξένες παρεμβάσεις στα εσωτερικά των Παλαιστινίων». Ο συνεργάτης του Αμπάς, πάντως, και υπεύθυνος ασφαλείας, Μοχάμαντ Ντάχλαν, σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα, εκτιμούσε ότι ακόμη και αν διευθετηθεί η παρούσα κρίση, «η επόμενη μπορεί να ξεσπάσει μέσα στην επόμενη βδομάδα».

Τέλος, χτες, έγινε γνωστό ότι υπέκυψε στα τραύματά της μια 10χρονη Παλαιστίνια που είχε τραυματιστεί σε «δολοφονία ακριβείας», στην πόλη της Γάζας στις 26 Αυγούστου. Αλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά σε οδόφραγμα της Δ. Οχθης, όταν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, αποπειράθηκε να πυροβολήσει κατά των Ισραηλινών στρατιωτών...

ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΟΥΡΔΟΙ, ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΗΠΑ
Εντεινόμενη παράνοια

ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΓΚΥΡΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν/Κουρδικό Κογκρέσο Ελευθερίας και Δημοκρατίας (PKK/KADEK) να ανασυγκροτηθεί. Πάντως, το PKK έχει κατά το μεγαλύτερο τμήμα του παραλύσει». Οι εκτιμήσεις αυτές ανήκουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Focus» της Γερμανίας, όπου πραγματοποιούσε - και χτες - επίσημη επίσκεψη ο Τούρκος πρωθυπουργός. Η συγκυρία αφήνει ελάχιστες αμφιβολίες ότι το κουρδικό ζήτημα βρίσκεται σε τροχιά πλήρους αναζωπύρωσης: Το KADEK ξεκαθάρισε ότι η (μονομερής) εκεχειρία που είχε κηρύξει μετά την απαγωγή και την υπαγωγή σε δίκη του ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, πριν από τέσσερα χρόνια δεν ισχύει πλέον, ενώ ο πάντοτε έγκλειστος στο Ιμραλι Οτσαλάν προειδοποίησε χτες (στο πλαίσιο της πάγιας προσπάθειάς του να «πείσει» την Αγκυρα να διαπραγματευτεί με την παράταξή του) ότι οι Αμερικανοί «ευνοούν το διχασμό της Τουρκίας».

Ο Ερντογάν, ο οποίος, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχει συμφωνήσει πλήρως και διαπραγματεύεται τις τεχνικές λεπτομέρειες της αποστολής τουρκικού συντάγματος στο Ιράκ για να συνδράμει την αμερικανοβρετανική κατοχή, δηλώνει πως πιστεύει ότι οι ΗΠΑ «θέλουν να εξολοθρεύσουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις», αφού, όπως λέει, «αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, όλες οι χώρες θα βασίζονταν στις δυνάμεις τους για την ασφάλειά τους». Είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά αν ο Ερντογάν κάνει ένα σαρδόνιο αστείο ή αν υπεραπλουστεύει, όπως επίσης είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι πραγματικές προθέσεις των Αμερικανών. Για πόσο θα μπορεί η κυβέρνηση Μπους να στηρίζει το εν πολλοίς αυτόνομο (κι αύριο ομοσπονδιακό - ίσως) κουρδικό κρατίδιο στο Ιράκ και μερικά χιλιόμετρα βορειότερα, στο κουρδικό έδαφος, να συναινεί στη συνέχιση της σφαγής των ομοεθνών τους; Πώς θα καταστεί δυνατή η τουρκική στρατιωτική παρουσία -έστω και «σε μη μάχιμο ρόλο», όπως επιμένει να διατυμπανίζει ο Ερντογάν - στο Ιράκ;

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο ίδιο το Ιράκ είναι, κατά την άποψη του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, το κλειδί. Ο ρόλος του τουρκικού στρατού στο Ιράκ και το πόσο καλά θα τον εκπληρώσει, αλλά και η κατάσταση στην υπό κατοχή χώρα, ανέφερε, θα κρίνουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, τον ισλαμικό κόσμο και την Ευρώπη. Ο Μπιράντ δεν τρέφει αυταπάτες: «Είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος ρόλος», σχολιάζει.

Οι διαδηλώσεις με αφορμή τη Μέρα της Ειρήνης, που σημαδεύτηκαν από αψιμαχίες, στην Αγκυρα όσο και στο Ντιάρμπακιρ, αποτελούν μάλλον απλώς το προανάκρουσμα: Μία εκπρόσωπος του KADEK προέβλεψε «συγκρούσεις χαμηλής έντασης», αν και απέφυγε να πει αν αυτές θα κλιμακωθούν σε εκτεταμένες επιχειρήσεις.

Οσο για την υπαγορευθείσα από τους Αμερικανούς - και πωληθείσα στους Ευρωπαίους ως δείγμα ...εκδημοκρατισμού της Τουρκίας στο πλαίσιο της προσπάθειας ένταξής της στην ΕΕ, τη «στήριξη» της οποίας υποσχέθηκε στον Ερντογάν (χωρίς μάλλον να το πολυπιστεύει) ο Γκέρχαρντ Σρέντερ - «μερική αμνηστία» που πρόσφερε το τουρκικό Κοινοβούλιο στους Κούρδους, ερμηνεύτηκε από πλευράς αυτονομιστών ως κακόγουστο αστείο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.- Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο επιβεβαιώνεται η 7η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών για το Κοινοβούλιο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

ΣΟΦΙΑ.- Καινούριο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του εγκλήματος, ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Γκιόργκι Πετκάνοφ. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται αυστηρότατες ποινές για όλων των ειδών τα εγκλήματα και δίνεται το «πράσινο φως» για περισσότερες «μυστικές επιχειρήσεις» της αστυνομίας. Επίσης προβλέπονται ποινές φυλάκισης 2 ετών για δημοσιογράφους που δημοσιεύουν «απόρρητα έγγραφα» του κράτους!

ΚΙΕΒΟ.- Νεκρός βρέθηκε ο αντιπρόεδρος του ουκρανικού Λαϊκού Κόμματος, Ιβάν Γκαβντίντι. Ο πρόεδρος του κόμματος Γιούρι Κοστένκο δήλωσε ότι πρόκειται για «πολιτική δολοφονία». Οι αρχές διερευνούν την υπόθεση.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Τετραετή ποινή κάθειρξης επέβαλε χτες ινδονησιακό δικαστήριο εναντίον του 65χρονου μουσουλμάνου κληρικού Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, επειδή κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία και συμμετοχή σε απόπειρα ανατροπής της Προέδρου, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι.

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Τη σκυτάλη διοίκησης στον Γουίλιαμ Σουίνγκ, επικεφαλής δύναμης κυανόκρανων του ΟΗΕ στην πόλη Μπούνια (βορειοανατολική ΛΔ Κονγκό), παρέδωσαν χτες οι Γάλλοι στρατηγοί, που μετέβησαν προ τριμήνου στην περιοχή, «εκπροσωπώντας» την πρώτη αποστολή του λεγόμενου «Ευρωστρατού» εκτός γηραιάς ηπείρου. Οι πληροφορίες για δεκάδες αμάχους από τις προχτεσινές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων των κοινοτήτων Λέντου και Χέμα παραμένουν υπό «διερεύνηση»...

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.- «Παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέλησή μας για επίλυση του πυρηνικού ζητήματος μεταξύ ΛΔ Κορέας και ΗΠΑ μέσω διαλόγου», μετέδωσε χτες το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA...

ΤΙΡΑΝΑ.- Το αλβανικό Κοινοβούλιο καταδίκασε χτες σαν «επικίνδυνη επιστροφή σε αποτυχημένες εθνικιστικές πολιτικές» την πρόσφατη διακήρυξη της σερβικής Βουλής για το Κοσσυφοπέδιο, που χαρακτηρίζεται αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας, όπως άλλωστε αναφέρει και η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
Ανησυχούν για SARS και συνιστούν αντιγριπικό εμβολιασμό

ΓΕΝΕΥΗ.- Εκκληση στις υγειονομικές αρχές των χωρών - μελών της για έγκαιρο εμβολιασμό ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά της γρίπης, απηύθυνε χτες η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί πιθανή σύγχυση σε ενδεχόμενη επανεμφάνιση του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) που προ μηνών προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε πάνω από τριάντα χώρες της υφηλίου.

«Πολλοί ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο το σύνδρομο SARS να είναι μία εποχιακή ασθένεια, που ίσως επανεμφανιστεί τους επόμενους λίγους μήνες... Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν αποτρέπει βεβαίως όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων το SARS, αλλά μπορεί να βοηθήσει στις προσπάθειες έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης του συνδρόμου», έγραφε χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση της ΠΟΥ.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης συνιστάται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες.

Οι ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας για επανεμφάνιση του συνδρόμου καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε πολλά από τα τηλεγραφήματα μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Χτες μάλιστα, αντικατοπτρίστηκαν και στην τελευταία έκθεση της «Επιτροπής Εκτίμησης Ευαίσθητων Πληροφοριών» του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ, όπου καταγράφεται πως το σύνδρομο SARS μπορεί να αντιμετωπίστηκε επιτυχώς το τελευταίο τρίμηνο, εντούτοις, η απειλή αυτής της ασθένειας «δεν έχει εξαλειφθεί και ως εκ τούτου όλοι παραμένουμε ευάλωτοι»...

ΚΑΣΜΙΡ
Νέο λουτρό αίματος

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Τρεις επιθέσεις, δεκατρείς νεκροί: Αλλη μια ημέρα στο Κασμίρ, μια από τις ομορφότερες περιοχές του κόσμου, όπου η άγρια μάχη ισλαμιστών υποστηριζόμενων από το Πακιστάν και σκληροτράχηλων στρατιωτικών δυνάμεων της Ινδίας συνεχίζεται, ανερμάτιστα, δίχως τέλος. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι συχνά οι εύκολοι στόχοι: Χτες εκτελέστηκαν από αυτονομιστές (σύμφωνα με τις αρχές) πέντε μέλη μιας οικογένειας εν ψυχρώ, ανάμεσά τους μια μητέρα και τον 14χρονο γιο της, ως «πληροφοριοδότες των αρχών».

Το Νέο Δελχί συνέχισε χτες να συνδέει - κατά το παράδειγμα του Αριέλ Σαρόν, ο οποίος εξάλλου αναμένεται σε μερικές ημέρες στην πρωτεύουσα της Ινδίας - την έναρξη ουσιωδών διαπραγματεύσεων με το Πακιστάν με τη διακοπή των σχέσεών του με το αυτονομιστικό κίνημα του Κασμίρ. «Για το συμφέρον του Πακιστάν και της ειρήνης, το Πακιστάν πρέπει να ξεπλύνει τα χέρια του από τους λεκέδες της τρομοκρατίας και να αδράξει τη χείρα φιλίας την οποία του τείνουμε», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ινδικού ΥπΕξ, Ναβτέτζ Σάρνα. Η κυβέρνηση του Πακιστάν, μια χούντα με κοινοβουλευτικό προσωπείο, ως συνήθως αρνήθηκε ότι παρέχει στήριξη στους ενόπλους. Ο διάλογος κωφών στην αποθέωσή του...

Η οργάνωση Τζάις-ε-Μοχάμαντ είχε ορκιστεί εκδίκηση για το θάνατο του κορυφαίου στελέχους της Γαζί Μπαμπά - θεωρούμενου ως εγκεφάλου της επίθεσης στο ινδικό Κοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 2001 - το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν ανέλαβε την ευθύνη για κανένα από τα επεισόδια βίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ