ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Κέρδη πρόκληση για το λαό

Ανακοίνωση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας ΔΕΗ»

Πρόκληση για τον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ χαρακτηρίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ» τα τεράστια κέρδη που εμφάνισε η Επιχείρηση στο πρώτο εξάμηνο του 2003. Τα κέρδη της ΔΕΗ, που είναι αυξημένα κατά 76,7% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, προέρχονται κυρίως από την αύξηση της κατανάλωσης και των τιμολογίων, τη μείωση του προσωπικού και των επενδύσεων και όπως σημειώνει η «Αγωνιστική Συνεργασία» αποτελούν πρόκληση, διότι ανακοινώνονται σε μια περίοδο που τα λαϊκά εισοδήματα πλήττονται από την ακρίβεια, τη βαριά φορολογία, την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει ότι «τα κέρδη της ΔΕΗ τα καρπώνονται οι μεγαλομέτοχοι, το μεγάλο κεφάλαιο και οι διάφοροι προμηθευτές της Επιχείρησης, ενώ την ίδια στιγμή ετοιμάζονται να βάλουν καινούριες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, επιβαρύνοντας το λαϊκό εισόδημα, τροφοδοτώντας την ακρίβεια. Η με κάθε τρόπο αύξηση της κερδοφορίας οδηγεί στη μείωση των επενδύσεων, στη χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον ελληνικό λαό, ενώ η κερδοφορία αξιοποιείται για την προώθηση του τρίτου πακέτου μετοχοποίησης. Παραχωρούν ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας του ελληνικού λαού στο μεγάλο κεφάλαιο, κάνουν ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην πλήρη απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση της ενέργειας».

Επίσης η μείωση του αριθμού των εργαζομένων «έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, την αύξηση του αριθμού των εργατικών ατυχημάτων. Στις 7 Σεπτέμβρη κλείνει ένας χρόνος από το ατύχημα στη Μεγαλόπολη, όπου έχασαν τη ζωή τους 2 συνάδελφοί μας και κανείς υπεύθυνος δεν έχει πληρώσει γι' αυτό».

Τέλος η «Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει ότι τα προβλήματα για το λαό και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ θα οξύνονται όσο προχωράει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με τη στήριξη της ΝΔ. Στο «διά ταύτα» η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει η ΝΔ, να βγάλουν συμπεράσματα για τη συναινετική στάση που κρατάει η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΔΕΗ και να κάνουν αποφασιστικά βήματα στήριξης των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Προκαλεί η κυβέρνηση...

Και το «χαρτί» των μεγάλων έργων (που ο ελληνικός λαός πληρώνει αδρά) ανασύρει για προεκλογική χρήση η κυβέρνηση

Στη μάχη της κυβερνητικής προπαγάνδας τίθεται και το υπερχρεωμένο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων (ΠΔΕ), με αφορμή τη μετάβαση του πρωθυπουργού σήμερα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σε χτεσινό δελτίο Τύπου, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας, επιχειρείται να δοθεί η εικόνα της «κοσμογονίας» από οδικά ή άλλα έργα που πραγματοποιούνται την περίοδο αυτή στη συμπρωτεύουσα.

Εργα που τα πληρώνει αδρά ο ελληνικός λαός, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος των εσόδων του ΠΔΕ προέρχεται από κρατικό δανεισμό. Η κατασκευή των οδικών αξόνων στην Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμα οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, καθώς: Πρώτον, οι προϋπολογισμοί όλων των έργων έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί, τα χρονοδιαγράμματα παράδοσής τους έχουν παραβιαστεί, ενώ οι μεγάλοι ωφελημένοι από αυτή την κατάσταση είναι οι εργολάβοι - κατασκευαστές, αλλά και όσοι σχετίζονται με αυτά. Δεύτερον, ορισμένα από τα μεγάλα αυτά έργα έχουν κυριολεκτικά «στοιχειώσει», όπως η ΠΑΘΕ, η κατασκευή της οποίας έχει αρχίσει από τη δεκαετία του '80, και «Κύριος οίδε» πότε θα ολοκληρωθεί... Παρά ταύτα η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει το προπαγανδιστικό χαρτί των μεγάλων έργων.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι ήδη παραδόθηκαν στην κυκλοφορία 25 χιλιόμετρα της Εγνατίας Οδού (τμήμα Κουλούρα - Κλειδί), ενώ τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη παραδίδεται το τμήμα Λαγκαδάς - Νυμφόπετρα, μήκους 30 χλμ., καθώς και 25 χλμ. της λειτουργικής Εγνατίας στο τμήμα Νυμφόπετρα - Ρεντίνα. Πάντα κατά την ανακοίνωση, σήμερα παραδίδεται προς χρήση η νέα εξωτερική περιφερειακή Θεσσαλονίκης μήκους 7 χιλιομέτρων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλα έργα... Την ίδια... κοσμογονία ανακαλύπτουν και στο χώρο της κατασκευής σχολικών κτιρίων που χρηματοδοτούνται από τις δημόσιες επενδύσεις, στο πλαίσιο της λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων.

ΚΙΛΚΙΣ
Επιδημία στις βαμβακοκαλλιέργειες

Το 40% της βαμβακοκαλλιέργειας του Νομού Κιλκίς έχει προσβληθεί από επιδημία, που ήδη επεκτείνεται και σε άλλους Νομούς. Αυτό επισημαίνεται σε έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς που αποστέλλεται προς τον ΕΛΓΑ και το υπουργείο Γεωργίας. Οπως τονίζεται, η Διεύθυνση Γεωργίας παρακολουθεί το πρόβλημα από το ξεκίνημά του, αλλά στάθηκε αδύνατο να περιοριστεί το φαινόμενο μόνο με τη χρήση εντομοκτόνων όπως έχουν υποδείξει οι γεωπόνοι.

Με το έγγραφό της η Διεύθυνση Γεωργίας της Νομαρχίας, επισημαίνει ότι μετά από τους συνεχείς επιτόπιους ελέγχους στις βαμβακοκαλλιέργειες του νομού, εκτιμάται ότι οι ζημίες λόγω προσβολής από το πράσινο σκουλήκι ξεπερνούν το 40% της παραγωγής σε γενικές γραμμές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και στο σύνολο της παραγωγής. Για το λόγο αυτό ζητείται η αποζημίωση των βαμβακοκαλλιεργητών του νομού Κιλκίς, οι οποίοι - όπως επισημαίνεται στην επιστολή - πέρα από τη μείωση του εισοδήματος, έχουν ήδη υποστεί τα επιπλέον έξοδα στην προσπάθεια καταπολέμησης της επιδημίας.

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ
Εισφορά υπέρ διεπαγγελματικής...

Εισφορά για να βγάλει τα έξοδά της η διεπαγγελματική οργάνωση αμπέλου και οίνου επιβάλλεται από φέτος στους αμπελοκαλλιεργητές και τα οινοποιεία, με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας. Στη σχετική υπουργική απόφαση ορίζεται ότι για την τρέχουσα αμπελουργική περίοδο, το ύψος της εισφοράς καθορίζεται στα 0,05 ευρώ (17 δρχ) ανά 100 κιλά σταφυλιών για τους αμπελοκαλλιεργητές και 0,10 ευρώ (34 δρχ) ανά 100 λίτρα επιτραπέζιων και τοπικών οίνων και 0,20 ευρώ (68 δρχ) ανά 100 κιλά για τους οίνους ονομασίας προέλευσης. Στην υπουργική απόφαση προβλέπεται επίσης ότι είναι δυνατή η αναπροσαρμογή της εισφοράς ανά τριετία και η επόμενη αναπροσαρμογή μπορεί να γίνει στη διετία.

Το θέμα όμως είναι πως και στην περίπτωση των αμπελουργών, οι παραγωγοί καλούνται να πληρώνουν εισφορές, κάπως μικρές στην αρχή που μπορεί να γίνουν μεγάλες στη συνέχεια, για να λειτουργούν αντιαγροτικοί μηχανισμοί όπως, οι διεπαγγελματικές, που προωθούν και επιβάλλουν η ΕΕ και η κυβέρνηση. Γιατί γίνεται φανερό πως οι διεπαγγελματικές οργανώσεις «εφευρέθηκαν» για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της αγοράς, δηλαδή τα συμφέροντα των εμπορο - βιομηχάνων και όχι τα συμφέροντα των παραγωγών. Κι αυτό θα το διαπιστώσουν και στην πράξη οι αμπελουργοί. Για παράδειγμα φέτος, ενώ η παραγωγή κρασοστάφυλων είναι πολύ καλή και ποσοτικώς, αλλά κυρίως ποιοτικώς, οι οινοβιομήχανοι στο όνομα της επίτευξης μεγαλύτερου κέρδους, σκοπεύσουν να δώσουν τιμές στα περσινά επίπεδα, όπου η παραγωγή είχε προβλήματα λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών και σε λίγες περιπτώσεις ελάχιστα προς τα πάνω.

Οι βενζινοπώλες για τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση του ειδικού φόρου στις τιμές του πετρελαίου ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το μεγάλο πρόβλημα της παράνομης διακίνησης καυσίμων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας. Το μέτρο αυτό, αναφέρεται, δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στην αγορά καυσίμων από τον κίνδυνο που εγκυμονεί για καταχρηστική αξιοποίησή του από επιτήδειους.

Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι σοβαρό κίνητρο και δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για την παράνομη διακίνησή του και τη λαθρεμπορία, επισημαίνει η Ομοσπονδία, και επαναφέρει την πρότασή της για ενιαία τιμή πώλησης του πετρελαίου με επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους. Με αυτό τον τρόπο, καταλήγει, θα εξαφανιστεί η παράνομη διακίνηση καυσίμων και θα ελέγχονται πλήρως οι δικαιούχοι.

Σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Λάρισα

H Τοπική Επιτροπή της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Ν. Λάρισας, συγκαλεί ανοιχτή σύσκεψη την Παρασκευή 5/9/2003 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας με θέμα: «Η ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ και μορφές αγωνιστικής αντιμετώπισής της από το συνεπές αγροτικό κίνημα».

Ταυτόχρονα θα συζητηθούν και ζητήματα λειτουργίας και ενίσχυσης της ΠΑΣΥ. Στην ανοιχτή σύσκεψη καλούνται να πάρουν μέρος και να καταθέσουν την άποψή τους οι αγρότες του νομού, αγροτικοί φορείς και άλλοι μαζικοί λαϊκοί φορείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ