ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να μην παγιδευτεί κανένας

Συνέντευξη Τύπου χτες στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή συνέντευξη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή συνέντευξη του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
«Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παγιδευτεί στην προσπάθεια εγκλωβισμού των εργατικών συνειδήσεων, στην προσπάθεια σύγχυσης που επιχειρεί η κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφώσει μια εικονική πραγματικότητα. Πρέπει να αντισταθούμε τώρα, να αγωνιστούμε, να δείξουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να συναινέσουμε σ' αυτή την πολιτική, την πολιτική του "yes man" που έχει φέρει τη χώρα σ' αυτό το επίπεδο», σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χτες στη Θεσσαλονίκη. Κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ που προβάλλει, διεκδικεί και υπερασπίζει τα πραγματικά συμφέροντα της εργατικής τάξης. Να δώσουν μαζικό και μαχητικό «παρών» στις διήμερες εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ που ξεκινούν σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου και θα κορυφωθούν αύριο με το πανεργατικό συλλαλητήριο προς τη ΔΕΘ, το αμερικάνικο και βρετανικό προξενείο.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει το ΠΑΜΕ και ανταποκρίνεται στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, για πλήρη και σταθερή δουλιά, ουσιαστική προστασία των ανέργων, αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Εξάλλου προβλήθηκε το αίτημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την καθιέρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής σαν πάγιο εκλογικό σύστημα.

Στο πάνελ της συνέντευξης συμμετείχαν επίσης τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Χρήστος Κατσιώτης, Πολύβιος Τσίρκας, Δήμος Κουμπούρης, Θύμιος Ευθυμίου, ο Σπύρος Ράλλης, ΓΓ της ΠΟΕΕΠ, Θόδωρος Κυριακίδης, Γραμματέας του ΕΚΘ, Ακης Οργαντζής, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ καθώς και συνδικαλιστές εκπρόσωποι των Σωματείων «Φλώρινα Χωναίος», Εμποροϋπαλλήλων και «Παγκαπνεργατικό».

Ο Σπύρος Ράλλης αναφέρθηκε στην τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς και στις δικαστικές διώξεις που εκδηλώνονται διαρκώς σε βάρος των εργαζομένων. Μόλις προχτές ένας εργοδότης κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές εναντίον 15 εργαζομένων με τις οποίες διεκδικεί από τον καθένα 7.000 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη, διότι συμμετείχαν σε νόμιμη απεργία.

«Στην προσπάθεια φίμωσης της φωνής και των αγώνων των εργαζομένων δε θα υποκύψουμε. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα», σημείωσε ο Σπ. Ράλλης.

Οι ένοχοι προσπαθούν να εξαπατήσουν πάλι την εργατική τάξη

Από τη διαδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ τον Ιούνη, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Από τη διαδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ τον Ιούνη, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Υπό τον τίτλο «Εικονική πραγματικότητα», στο κείμενο του ΠΑΜΕ, που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη, γίνεται εκτενής αναφορά στην ασκούμενη πολιτική και την προσπάθεια εξαπάτησης πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όλος ο πολύμορφος μηχανισμός, που είναι σε διαπλοκή μαζί της, επιχειρούν, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, να διαμορφώσουν κλίμα εικονικής πραγματικότητας, ώστε να εξαπατήσουν ακόμη μια φορά μεγάλα τμήματα λαϊκών μαζών και να τους υφαρπάξουν την ψήφο.

Ετσι τις τελευταίες μέρες οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι δεχόμαστε "πυρ ομαδόν". Ο κ. Σημίτης και τα διαπλεκόμενα με την κυβέρνηση μεγάλα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να ευχαριστούμε την κυβέρνηση για τα ψίχουλα που περιφρονητικά πετά στις λαϊκές οικογένειες.

- Αυτοί που με την πολιτική τους γεννούν και πολλαπλασιάζουν τις "ευπαθείς ομάδες", δηλαδή τους φτωχούς, έρχονται τώρα τάχα να τους λύσουν τα προβλήματα!

- Αυτοί που έχουν κάνει κάθε εργατικό σπίτι να έχει τουλάχιστον από έναν άνεργο, τώρα ζητούν ψήφο από τους ανέργους!

- Αυτοί που έχουν μετατρέψει τα πολυδάπανα ιδιωτικά φροντιστήρια σε κανονικά σχολεία, τώρα κοροϊδεύουν τους μαθητές και τους γονείς τους.

- Αυτοί που έχουν ξεζουμίσει το λαό μας, τώρα του "πετούν" ένα αντίδωρο και απαιτούν... χειροκρότημα!

Αύριο και για τις επόμενες 3-4 μέρες οι στρατηγοί της εξαπάτησης και τα επιτελεία ψαρέματος ψήφων θα εξαπολύουν ομοβροντίες από τη Θεσσαλονίκη.

Ετσι, λοιπόν, από το μπαλκόνι της ΔΕΘ:

- Ξανά πάλι στο "μεϊντάνι" οι υποσχέσεις για μεγάλους μισθούς! Για πλούσιες συντάξεις! Για νέες θέσεις εργασίας! Για δουλιά στους νέους και στους επιστήμονες! Για αξιοκρατία στον πολιτισμό!

- Ξανά "εξαφανίζουν" τα ράντζα απ' τα νοσοκομεία! Τάζουν κονδύλια για την Κοινωνική Ασφάλιση! Για τη Δημόσια Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια!

- Ξανά εκείνος ο γραφικός κ. Κουλούρης περιδιαβαίνει από κουλουρά σε μανάβη, επιχειρώντας να κοροϊδέψει ακόμα και τον εαυτό του.

- Ξανά εγκαίνια για το ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης και τον εκσυγχρονισμό του Λιμανιού. Λόγια παχιά για τη Μακεδονία και τους κατοίκους της.

Αίσχος! Επιτέλους, ας σταματήσουν οι προκλήσεις σε βάρος της νοημοσύνης μας. Ούτε οι πιο αδίσταχτοι «θεομπαίχτες» δε θα έδειχναν τέτοια ωμή προκλητικότητα.

Είναι εχθροί της εργατικής τάξης

Η Εργατική Τάξη σ' ολόκληρη την Ελλάδα έχει χορτάσει από ψεύτικα μεγάλα λόγια. Εχει μπουχτίσει από βλαχοπολιτική. Δεν περιμένει ούτε τον κ. Σημίτη ούτε τον κ. Καραμανλή να πλειοδοτήσουν απ' τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στα ανέξοδα παροχόλογα που απαιτεί η προεκλογική περίοδος.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν απ' την ίδια τους τη ζωή, απ' την ίδια τους την πείρα ποιοι είναι οι εχθροί τους και ποιοι είναι οι φίλοι τους.

  • Η Εργατική Τάξη ξέρει από πρώτο χέρι ότι κυβέρνηση - ΣΕΒ και κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι που κρατούν σήμερα το κατώτερο ημερομίσθιο στα 22 ευρώ!
  • Κυβέρνηση - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκή Ενωση και οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ είναι που σπρώχνουν στην εξάπλωση της μερικής απασχόλησης, στην κατάργηση των θέσεων εργασίας και την αντικατάστασή τους από τους λεγόμενους απασχολήσιμους.
  • Οι ίδιοι είναι που ιδιωτικοποιούν τη ΔΕΗ, την "Ολυμπιακή", την ΕΥΔΑΠ, που έβαλαν το χέρι τους για να κλείσουν η "ΣΙΣΣΕΡ", ο "ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ", ο "ΚΡΙΚΑΣ" και πολλές ακόμα επιχειρήσεις. Που υποχρεώνουν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και δεκάδες χιλιάδες φτωχούς αγρότες στον ξεριζωμό. Που λεηλατούνται τα έσοδα του ΟΑΕΔ.
  • Αυτοί είναι που υποχρεώνουν κάθε εργατική οικογένεια να δίνει τουλάχιστον 1.000 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί στην παραπαιδεία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εξαγοράζοντας ψεύτικες ελπίδες για μόρφωση. Για να βγουν αύριο τα παιδιά της εργατικής τάξης Πτυχιούχοι Ανεργοι.
  • Είναι αυτοί που αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Που μείωσαν και μειώνουν τις συντάξεις. Αυτοί που σε συνθήκες αύξησης της ανεργίας δυσκολεύουν τις προϋποθέσεις για να βγει ο μισθωτός στη σύνταξη. Που ακρίβυναν και εμπορευματοποίησαν την υγεία. Αυτοί οι ίδιοι που προβάλλουν τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που γίνονται στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και αλλού, προκειμένου να προλειαίνουν το έδαφος για τη νέα αντιασφαλιστική τους εφόρμηση.
  • Μήπως δεν έχουν την ευθύνη για το ότι πολλοί χώροι δουλιάς μοιάζουν με "κρεματόρια" για τις ζωές των απλών ανθρώπων; Ποιος οπλίζει την εργοδοτική ασυδοσία; Ποιο καθεστώς και ποιες συνθήκες κάνουν την "εντατικοποίηση" σύγχρονη λαιμητόμο για τη δουλιά και τη ζωή των εργαζομένων;
  • Αυτοί που με τις απαράδεκτες ανατιμήσεις και την ακρίβεια στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ κάνουν το βίο αβίωτο στις λαϊκές οικογένειες, τώρα ΘΑ περιορίσουν την ακρίβεια;
  • Αυτοί είναι οι εχθροί των αγώνων και των διεκδικήσεών μας.

Είναι αυτοί που έβγαλαν απεργίες μας παράνομες, που με τον αυταρχικό τους βούρδουλα χτυπούσαν απεργούς. Που τα χημικά τους δηλητηριάζουν τα πνευμόνια μας, όπως με την πολιτική τους δηλητηριάζουν το μέλλον και τα όνειρα της νεολαίας μας.

Ανάγκη ζωής η απόρριψη αυτής της πολιτικής

Αυτά και άλλα πολλά οι εργαζόμενοι και ο λαός μας τα έχουν νιώσει στην ίδια τους την καθημερινότητα. Κι είναι σήμερα πια ΑΝΑΓΚΗ ΖΩΗΣ, με βάση αυτή τη συσσωρευμένη πείρα, να κρίνει ο καθένας μας. Να απορρίψει και να καταδικάσει την πολιτική του κεφαλαίου. Να απορρίψει και να καταδικάσει και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γιατί είναι συμπαίχτες στο ίδιο παιχνίδι.

Γιατί οι πολιτικές τους έχουν την ίδια μήτρα. Τη μήτρα των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της. Γιατί η διαπάλη ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι για την "κουτάλα" και σε καμία περίπτωση για τα λαϊκά συμφέροντα.

Αυτές οι δυνάμεις μαζί με τους συνοδοιπόρους τους είναι που σε συνδικαλιστικό επίπεδο συγκροτούν με σύμπνοια τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και άλλες σημαντικές δευτεροβάθμιες οργανώσεις και τις κρατούν αιχμάλωτες στη γραμμή των κοινωνικών διαλόγων και της Ταξικής Συνεργασίας, με αποτέλεσμα να παρεμβάλλονται εμπόδια στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και ταυτόχρονα να διευκολύνεται η εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής. Οι πλειοψηφίες αυτές προσαρμόζουν τα αιτήματα της Εργατικής Τάξης στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Να, γιατί η αποφασιστική καταδίκη των κεντροδεξιών και κεντροαριστερών σεναρίων προβάλλει σαν βασική προϋπόθεση για την προώθηση των εργατικών συμφερόντων».

Το αγωνιστικό πλαίσιο

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για το σύνολο των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται:

Η επίθεση του κεφαλαίου σε όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το κεφάλαιο, στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας και της παγκοσμιοποίησής του, απαιτεί ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη, εντείνοντας όλο και περισσότερο την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Οικοδομούν μ' αυτές τις πολιτικές τους την ισχυρή Ελλάδα. Ισχυρή Ελλάδα με πανίσχυρη ανεργία. Με παντοδύναμη φτώχεια, με ανυποχώρητη ακρίβεια και σταθερή λιτότητα.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα χρειάζεται η ένταση των αγώνων της εργατικής τάξης και η συμμαχία της με τα άλλα λαϊκά στρώματα για σύγκρουση, ρήξη και ανατροπή με αυτές τις πολιτικές και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Δεν μπορεί να υπάρξουν λύσεις σε όφελος των εργαζομένων αν δεν ανατραπούν αυτές οι πολιτικές.

Το ΠΑΜΕ σε αυτή την κατεύθυνση, έχοντας την εκτίμηση ότι σήμερα χρειάζεται η εργατική τάξη να διεκδικήσει αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, καλεί τα συνδικάτα και την εργατική τάξη να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και να παλέψουν με βάση το παρακάτω πλαίσιο που εκφράζει τα πραγματικά σύγχρονα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων:

1. Κατώτερος μισθός 1.100 ευρώ (375.000 δρχ.). Κατώτερο μεροκάματο 44 ευρώ (15.000 δρχ.). Κατώτερη σύνταξη 880 ευρώ (300.000 δρχ.). Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων.

  • Εφ' άπαξ ενίσχυση 200.000 δρχ. για εισοδήματα κάτω των 4 εκατομμυρίων δρχ. για εργαζόμενους και συνταξιούχους.
  • Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα είδη διατροφής, ένδυσης - υπόδησης, σχολικά είδη, φάρμακα.
  • Αφορολόγητο όριο για άγαμο φορολογούμενο στα 15.000 ευρώ.
  • Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.
  • Αύξηση της φορολογίας των κερδών και των περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου.

2. Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους.

  • Μείωση του εργάσιμου χρόνου.
  • 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη μισθολογικά-ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • 6ωρο - 30ωρο για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου.
  • Κατάργηση των αντεργατικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα, χτυπούν τις ΣΣΕ, εισάγουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου.
  • 30 μέρες άδεια σε όλους και ένας ολόκληρος μισθός Επίδομα Αδείας.

3. Ουσιαστική προστασία των ανέργων.

  • Επίδομα στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμία προϋπόθεση.
  • Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν.2112) για όλους.

«Πάγωμα» των δανείων για απολυμένους -ανέργους.

  • Επιχορήγηση του ενοικίου.
  • Διάθεση δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων.
  • Ειδικά μέτρα προστασίας των ανέργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

4. Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, συνταξιοδότηση, Πρόνοια) που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

  • Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες 50 και 55 αντίστοιχα για τα βαρέα ανθυγιεινά.
  • Κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας.
  • Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης.
  • Σύνταξη στο 80% του μισθού.
  • Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία. Κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για τον κλάδο Υγείας.
  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία. Ουσιαστική πρωτοβάθμια φροντίδα που θα στηρίζεται σε Κέντρα Υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο. Πλήρη επάνδρωση και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
  • Κατάργηση των ιδιωτικών εξωτερικών ιατρείων και κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού.
  • Δημιουργία κρατικών βρεφονηπιακών-παιδικών κέντρων. Δωρεάν για τους μισθωτούς.
  • Ιδιαίτερα φροντίδα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες.
  • Εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για την Υγιεινή και Ασφάλεια στους τόπους δουλιάς.
  • Υπεράσπιση και επέκταση του κατακτημένου πλαισίου των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
  • Καθιέρωση - κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου.
  • Κρατικό σώμα τεχνικών ασφαλείας και γιατρών εργασίας ενταγμένο στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
  • Κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων τεχνικών ασφάλειας στους εργοδότες.
  • Αυστηρές ποινές στους εργοδότες, στους υπερεργολάβους για κάθε παραβίαση της νομοθεσίας.
  • Μέτρα για την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της δουλιάς.
  • Εργατικός έλεγχος - Αναβάθμιση της παρέμβασης των Συνδικάτων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας.

5. ΟΧΙ στους ταξικούς φραγμούς και στη μορφωτική υποβάθμιση.

  • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από το Δημόσιο Δωρεάν Εκπαιδευτικό Σύστημα.
  • Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο για όλους.
  • Ριζική αλλαγή στο περιεχόμενο (αναλυτικά προγράμματα, βιβλία) και στη λειτουργία του σχολείου.
  • Ενιαία πραγματική Ανώτατη Εκπαίδευση. Ερευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.
  • Αδειες με αποδοχές για τους εργαζόμενους μαθητές - σπουδαστές στις εξετάσεις.
  • Δημόσια - Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το Λύκειο.
  • Κατάργηση των διδάκτρων στα ΙΕΚ.
  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση των Σχολών του ΟΑΕΔ και της Ναυτικής Εκπαίδευσης.
  • Δωρεάν στέγαση και σίτιση για τους φοιτητές, σπουδαστές ή ανάλογη οικονομική στήριξη για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

6. Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

  • Δημοκρατία στους τόπους δουλιάς.
  • Υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος από τις κρατικές - εργοδοτικές επιθέσεις.
  • Απαγόρευση των απολύσεων για συνδικαλιστικούς και πολιτικούς λόγους.
  • Κατάργηση της «πολιτικής επιστράτευσης».
  • Κατάργηση του τρομονόμου και του ευρω-τρομονόμου, κάθε αυταρχικού, αντιδημοκρατικού μέτρου που χτυπάει τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους.
ΟΑΕΔ
Ενα τρισ. χάρισμα στο μεγάλο κεφάλαιο

«Τις ευπαθείς ομάδες τις δημιουργεί η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, ενώ την ίδια ώρα ενισχύει την κερδοφορία του κεφαλαίου», σημείωσε, στη διάρκεια της συνέντευξης, ο Χ. Κατσιώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ και ανέφερε ως παράδειγμα τον ΟΑΕΔ, που χρόνια τώρα αξιοποιείται για την ανατροπή της πλήρους και σταθερής εργασίας.

«Με αλχημείες προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι η ανεργία έχει μειωθεί», είπε και διευκρίνισε πως εκτός της λίστας των ανέργων βγάζουν όσους εργάζονται έστω και μία ώρα την εβδομάδα, ή συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης κλπ. «Μέχρι τώρα αξιοποίησαν τον ΟΑΕΔ για να ανατρέψουν την πλήρη και σταθερή εργασία, με προγράμματα που το ύψος τους είναι πάνω από 1 τρισ. δραχμές και έχουν πάει στις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου. Προγράμματα για να ενισχύσουν τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο και μια σειρά άλλες τέτοιες μορφές, που καταργούν την καρδιά του δικαιώματος των εργαζομένων, το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Με προγράμματα που προσπαθούν να προωθήσουν την απασχολησιμότητα και την καταρτισιμότητα. Με όλες αυτές τις πολιτικές "ενεργητικής στήριξης της απασχόλησης", όπως τις ονομάζουν, ενισχύσουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου», πρόσθεσε ο Χ. Κατσιώτης.

Επίσης αποκάλυψε την κοροϊδία με την εξαγγελθείσα αύξηση του επιδόματος ανεργίας. «Με το 10%, το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 50% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη. Κάτι, που είναι αντίθετο ακόμη και με το νόμο που έχει ψηφίσει η ίδια κυβέρνηση το 1994 και λέει ότι το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είναι στο 66,33% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Και, βέβαια, απέχει πολύ από το αίτημα του ταξικού εργατικού κινήματος, που μιλά για επιδότηση των ανέργων στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη».

Κατέληξε, αναφέροντας πως η κυβέρνηση προωθεί νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου μέσω του ΟΑΕΔ και της πρόθεσής της να υποχρεώνει τους ανέργους να εργάζονται σε επιχειρήσεις χωρίς αμοιβή παρά μόνον αυτήν του επιδόματος ανεργίας και με ασφάλιση που θα πληρώνεται από τις επιχειρήσεις. Και ανακοίνωσε πως το ΠΑΜΕ οργανώνει μεγάλη εκδήλωση στις 11 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, ενάντια στη νέα αυτή μεθόδευση κυβέρνησης - εργοδοτών.

Να αλλάξουν οι συσχετισμοί

Ειδική αναφορά έγινε στη συνέντευξη στο θέμα των συσχετισμών δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Χαρακτηριστικό το σχετικό απόσπασμα:

«Το ΠΑΜΕ, που όλα αυτά τα χρόνια με τις θέσεις και κύρια με τη δράση του απέδειξε ότι βρίσκεται στην "άλλη όχθη του ποταμού", κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και προειδοποιεί όλο τον κόσμο της δουλιάς!

Να χτυπήσουμε τις δυνάμεις της ταξικής ειρήνης και της συνεργασίας με τους βιομήχανους. Να περιορίσουμε δραστικά τις δυνάμεις του κυβερνητικού, εργοδοτικού και συναινετικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ) μέσα σ' όλα τα Συνδικάτα. Να ψηφίσουμε και να δυναμώσουμε το ΠΑΜΕ. Να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του και τους αγώνες του. Να πάρουμε μέρος στη ζωή και τη δράση των σωματείων, επιβάλλοντας με τη συμμετοχή μας ανοιχτές, ζωντανές, ταξικές διαδικασίες και λειτουργίες. Να κάνουμε σημαία της καθημερινής πάλης την ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ των θέσεων του ΠΑΜΕ. Να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς μέσα στο ίδιο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Μακριά απ' το Δικομματισμό! Μακριά απ' το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Γυρίστε τους την πλάτη αν θέλετε οι αγώνες μας να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Για να χτίσουμε ένα μέλλον σ' όφελός μας. Σε όφελος των παιδιών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ