ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Η κυβέρνηση προκαλεί τη νοημοσύνη τους

Ανακοίνωση των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών των συνταξιούχων με αφορμή τις κυβερνητικές ανακοινώσεις

Βάναυση πρόκληση της νοημοσύνης των χιλιάδων συνταξιούχων, αλλά και γενικότερα του λαού, και έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής ηθικής, χαρακτηρίζουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ- ΤΑΕ-ΟΤΑ-Δημοσίου.

Απευθυνόμενες με κοινή τους ανακοίνωση στην κυβέρνηση καταγγέλλουν: «Τα ψίχουλα που σκορπίσατε όχι μόνο δεν καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των καταπιεσμένων στο περιθώριο της ζωής, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ο κ. πρωθυπουργός, ότι τα παίρνει πίσω στο πολλαπλάσιο με τη λαίλαπα της αχαλίνωτης ανεξέλεγκτης ακρίβειας σε προϊόντα, υπηρεσίες και φάρμακα, με τον καλπασμό του ασυμμάζευτου πληθωρισμού και με τη λεηλασία της "ειδικής εισφοράς" από τις συντάξεις πείνας».

Υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, στην προσπάθειά της να κρατηθεί στην εξουσία και να αναστρέψει το σε βάρος της πολιτικό κλίμα, ενόψει εκλογών που έρχονται, προχώρησε στον εμπαιγμό της παροχολογίας.

«Το ίδιο τροπάριο - υπογραμμίζουν - αθλιότητας το ζήσαμε εμείς οι συνταξιούχοι και στις προηγούμενες εκλογές, καθώς οι μονομάχοι του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ και Ν. Δημοκρατία είχαν επιδοθεί σε αγώνα ανταγωνισμού για τις κατώτερες συντάξεις. Η ΝΔ μιλούσε για κατώτερη σύνταξη 150.000 δρχ., ενώ το ΠΑΣΟΚ πλειοδοτούσε στις 152.000 δραχμές. Και όμως μέχρι σήμερα οι κατώτερες συντάξεις του ΤΕΒΕ παραμένουν στις 112.000 δραχμές και του ΙΚΑ στις 133.000 δραχμές μετά από τέσσερα χρόνια. Ετσι ακριβώς, το στίγμα της αναξιοπιστίας και της αλαζονείας συνοδεύει την αντικοινωνική-αντιλαϊκή σας πολιτική».

Και καταλήγουν: «Μοναδικός δρόμος για εμάς τους αδικημένους, που μας βάλατε στο περιθώριο της ζωής, είναι οι ανειρήνευτοι ενωτικοί μαζικοί αγώνες διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή».

Ανάλογη καταγγελία εξέδωσε και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων Ασφαλιστικών Ταμείων Νομού Λάρισας.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
Τα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν τις απώλειες

Η ΓΣΕΒΕΕ, καταγγέλλει τα μέτρα της κυβέρνησης και ζητά αλλαγή πολιτικής

Αλλαγή της πολιτικής που ασκείται σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με αφορμή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ, αλλά και τις θέσεις της Συνομοσπονδίας παρουσίασε χτες το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΝΔ, η οποία ωστόσο απέφυγε να διατυπώσει κάποιο σχόλιο. Η Συνομοσπονδία κατέθεσε σχετικό υπόμνημα, που εμπεριέχει μεταξύ άλλων τις θέσεις της απέναντι στο κυβερνητικό «πακέτο» και ειδικότερα τα σημεία που αφορούν τον κλάδο. Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι «τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 3 Σεπτεμβρίου, σε καμία περίπτωση δεν εξισορροπούν τις απώλειες των ΜΜΕ από την πολιτική που ασκείται σε βάρος τους».

Σχετικά με τη θέσπιση του «πόιντ σίστεμ» για τη φορολόγησή τους, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι μπορεί «να οδηγήσει εκ νέου σε υπέρογκη εξωλογιστική φορολόγηση μέσω της αύξησης των μορίων». Επιπρόσθετα, «η κυβέρνηση διατηρεί τη συνάφεια τριετίας και τους συνοπτικούς ελέγχους των ΜΜΕ» και άλλα φορολογικά βάρη.

Για το αφορολόγητο αποθεματικό (35% επί των κερδών), η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι πρόκειται για πάγιο αίτημα που το αρνούνταν χρόνια η κυβέρνηση και τονίζει ότι το αφορολόγητο θα έπρεπε να αυξάνεται ανάλογα με τον τζίρο και «να είναι μεγαλύτερο στις μικρές επιχειρήσεις και μικρότερο στις μεγάλες». Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο αφορά ορισμένους μόνο κλάδους, ενώ «μέτρα γενικής μείωσης του λειτουργικού κόστους των ΜΜΕ, όπως το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, όχι μόνο δε λαμβάνονται, αλλά επιβάλλονται αυξήσεις».

Η Συνομοσπονδία τονίζει ακόμη ότι η ρύθμιση των οφειλών των ΜΜΕ σε 36 ή 48 δόσεις, υπολείπεται κατά πολύ από το αίτημα για 80 δόσεις «με απάλειψη των προστίμων και των προσαυξήσεων και με μείωση του επιτοκίου καθυστέρησης στο τρέχον δικαιοπρακτικό επιτόκιο και όχι στην τοκογλυφική επιβάρυνση που επιβάλλει το κράτος (μέχρι 19,5%)». Ταυτόχρονα, με τον καθορισμό ανώτατου ορίου προσαυξήσεων στις καθυστερούμενες οφειλές προς τις Εφορίες στο 200% της αρχικής οφειλής, απορρίπτεται το αίτημα των ΜΜΕ για ανώτατο όριο στο 120%.

Η ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώνει τη σοβαρή οικονομική αφαίμαξη που έχει υποστεί ο κλάδος, μεταξύ άλλων και μέσω του σκληρού ανταγωνισμού με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αναφέρει ότι στο χώρο των τροφίμων το 50% έκλεισε, ενώ τα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 755% μετά το 1977. Τα εισαγόμενα προϊόντα καταλαμβάνουν το 50% της αγοράς, από 25% το 1991. Τέλος, στο ζήτημα της χρηματοδότησης αδικούνται κατάφωρα, τα δημοτικά τέλη αυξάνονται διαρκώς και η απειλούμενη περαιτέρω απελευθέρωση του ωραρίου επιδεινώνει τη θέση τους.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στη στρούγκα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Συζήτηση, στα πλαίσια της ΔΕΘ, για την πορεία ανασυγκρότησης των Βαλκανίων

Σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έγιναν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Βαλκανικής και αυτό καθιστά σήμερα τις βαλκανικές χώρες πολύ ελκυστικές για τους Ελληνες και άλλους ξένους επενδυτές, ομολόγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Δ. Συμεωνίδης, στο χαιρετισμό του στη συζήτηση με θέμα: «Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων: Αξονας 10 - Ανακατασκευή Κτιρίου Κοινών Θεσμών», που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Στη συζήτηση παραβρέθηκε και μίλησε ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός Αστικών Υποθέσεων Βοσνίας/ Ερζεγοβίνης Ζόραν Τεσάνοβιτς, η υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Σερβίας, Γκορντάνα Λαζάρεβιτς και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Σερβίας, Μίοντραγκ Τζόσιτς.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του Α. Λοβέρδου στην ομιλία του ότι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη των Βαλκανίων είναι «να μπουν στην ΕΕ οι Βουλγαρία και Ρουμανία στις ημερομηνίες που έχουν τεθεί και να γίνει από όλους αγώνας ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, τις διεθνοτικές συγκρούσεις και για το άνοιγμα των αγορών των Βαλκανίων». Τόνισε ακόμα τη μεγάλη σημασία του κάθετου «Αξονα 10» που θα συνδέει τη Σερβία - Μαυροβούνιο και τη Βουλγαρία με την Εγνατία. Το χαρακτήρισε «πολύ μεγάλο έργο» που συνδέεται άμεσα με την «ανάπτυξή μας».

Εγκωμιαστικά για την αξία του οδικού αυτού άξονα μίλησαν και οι υπουργοί των γειτονικών χωρών τονίζοντας την ανάγκη διεθνούς χρηματοδότησης για την κατασκευή του. Κανένας φυσικά δεν είπε κουβέντα για τη σημασία του άξονα αυτού για το ΝΑΤΟ, αφού -όπως είναι γνωστό- είναι υπό κατασκευή μεγάλη ΝΑΤΟική βάση στη Βουλγαρία, καθώς και το ΝΑΤΟικό λιμάνι που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Πέραμο της Καβάλας και ο «Αξονας 10» είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνδεση των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα Βαλκάνια.

Αυτοί επομένως που ωφελούνται από τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια είναι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι μεγάλοι επιχειρηματίες - επενδυτές που τους δίνεται η ευκαιρία να εκμεταλλεύονται ασύδοτα το εργατικό δυναμικό και τον πλούτο των χωρών της Βαλκανικής. Οι λαοί της περιοχής δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τη σημερινή κατάσταση και τα διάφορα «σχέδια οικονομικής ανασυγκρότησης».

ΕΣΗΕΜ-Θ
Απέχει από τις εκδηλώσεις των εγκαινίων

Την αποχή του από όλες τις εκδηλώσεις του τριημέρου των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αποφάσισε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Η ΕΣΗΕΜ-Θ καταγγέλλει την κυβέρνηση και ειδικότερα τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, Χρ. Πρωτόπαππα, που εδώ και 2 χρόνια αρνείται να αναθεωρήσει το καθεστώς των συμβάσεων έργου που διέπει το σύνολο σχεδόν των δημοσιογράφων οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ΕΡΤ-3 και τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ. Επίσης σημειώνει πως η κυβέρνηση και ο υπουργός της, περιφρονούν «τη νομιμότητα και τους κανόνες δικαίου που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις εργοδοσίας και εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ