Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2003
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στη στρούγκα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Συζήτηση, στα πλαίσια της ΔΕΘ, για την πορεία ανασυγκρότησης των Βαλκανίων

Σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έγιναν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Βαλκανικής και αυτό καθιστά σήμερα τις βαλκανικές χώρες πολύ ελκυστικές για τους Ελληνες και άλλους ξένους επενδυτές, ομολόγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Δ. Συμεωνίδης, στο χαιρετισμό του στη συζήτηση με θέμα: «Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων: Αξονας 10 - Ανακατασκευή Κτιρίου Κοινών Θεσμών», που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» στα πλαίσια της ΔΕΘ.

Στη συζήτηση παραβρέθηκε και μίλησε ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός Αστικών Υποθέσεων Βοσνίας/ Ερζεγοβίνης Ζόραν Τεσάνοβιτς, η υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Σερβίας, Γκορντάνα Λαζάρεβιτς και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Σερβίας, Μίοντραγκ Τζόσιτς.

Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του Α. Λοβέρδου στην ομιλία του ότι ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη των Βαλκανίων είναι «να μπουν στην ΕΕ οι Βουλγαρία και Ρουμανία στις ημερομηνίες που έχουν τεθεί και να γίνει από όλους αγώνας ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, τις διεθνοτικές συγκρούσεις και για το άνοιγμα των αγορών των Βαλκανίων». Τόνισε ακόμα τη μεγάλη σημασία του κάθετου «Αξονα 10» που θα συνδέει τη Σερβία - Μαυροβούνιο και τη Βουλγαρία με την Εγνατία. Το χαρακτήρισε «πολύ μεγάλο έργο» που συνδέεται άμεσα με την «ανάπτυξή μας».

Εγκωμιαστικά για την αξία του οδικού αυτού άξονα μίλησαν και οι υπουργοί των γειτονικών χωρών τονίζοντας την ανάγκη διεθνούς χρηματοδότησης για την κατασκευή του. Κανένας φυσικά δεν είπε κουβέντα για τη σημασία του άξονα αυτού για το ΝΑΤΟ, αφού -όπως είναι γνωστό- είναι υπό κατασκευή μεγάλη ΝΑΤΟική βάση στη Βουλγαρία, καθώς και το ΝΑΤΟικό λιμάνι που πρόκειται να κατασκευαστεί στην Πέραμο της Καβάλας και ο «Αξονας 10» είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνδεση των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα Βαλκάνια.

Αυτοί επομένως που ωφελούνται από τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια είναι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι μεγάλοι επιχειρηματίες - επενδυτές που τους δίνεται η ευκαιρία να εκμεταλλεύονται ασύδοτα το εργατικό δυναμικό και τον πλούτο των χωρών της Βαλκανικής. Οι λαοί της περιοχής δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από τη σημερινή κατάσταση και τα διάφορα «σχέδια οικονομικής ανασυγκρότησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ