Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντιδράσεις για την επίσκεψη του ΔΗΣΥ στα κατεχόμενα

Εντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ξεσπάσει μετά την απόφαση του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), αντιπροσωπεία μελών του να επισκεφτεί την ερχόμενη Κυριακή τα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα η απόφαση του ΔΗΣΥ για επίσκεψη στην κατεχόμενη Καρπασία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κομμάτων της συμπολίτευσης ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, αλλά του αντιπολιτευόμενου κόμματος των «Νέων Οριζόντων». Το ΑΚΕΛ, από την πλευρά του δήλωσε ότι «προβληματίζεται για το ενδεχόμενο κομματικών επισκέψεων στα κατεχόμενα, χωρίς να ταχθεί εναντίον της απόφασης του ΔΗΣΥ».

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η μετάβαση της ομάδας του ΔΗΣΥ στα κατεχόμενα γίνεται προκειμένου, όπως υποστηρίζεται επίσημα από το κόμμα, «να μελετήσουν τα προβλήματα των εγκλωβισμένων». Σύμφωνα, με το γραφείο Τύπου του ΔΗΣΥ, «στα μέλη της ομάδας δεν περιλαμβάνεται κανένας που κατέχει οποιοδήποτε πολιτειακό αξίωμα».

Πάντως, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Κλεάνθους, καταλόγισε στο ΔΗΣΥ «υπαναχώρηση από αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και πρόσθεσε πως θα επιδιώξει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κόμματος». Ο Ν. Κλεάνθους δήλωσε ότι «πριν πάρει την απόφασή του ο ΔΗΣΥ, θα έπρεπε να καταθέσει τον προβληματισμό του στο Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να μην υπήρχε ούτε η υποψία πως πίσω από αυτήν υπήρχαν σκοπιμότητες και προσχήματα». Συγχρόνως, έκανε λόγο για «πλήγμα στο θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου» και πρόσθεσε πως «οι σπασμωδικές αντιδράσεις υποσκάπτουν την πολιτική αξιοπιστία».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «άσοφη την απόφαση του Δημοκρατικού Συναγερμού», η οποία, όπως είπε, «θα τύχει εκμετάλλευσης από το κατοχικό καθεστώς σε τοπικό και διεθνές επίπεδο». Παράλληλα, ανέφερε ότι «τέτοια θέματα θα πρέπει να συζητούνται σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και να λαμβάνονται κοινές αποφάσεις».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε το κόμμα του, τις χαρακτήρισε «ύβρεις και υποκρισία» και έκανε λόγο «για συγχυσμένη πολιτική ηγεσία». Ταυτόχρονα, απέρριψε τις επικρίσεις ότι «η επίδειξη διαβατηρίων συνιστά κάποιας μορφής αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος», αφού όπως υποστήριξε όταν η Κυπριακή Δημοκρατία «αναγνωρίζει "πιστοποιητικά" του ψευδοκράτους για έκδοση ταυτοτήτων, αδειών οδήγησης και εγγραφές αυτοκινήτων, είναι ασυνέπεια να κατηγορούν τα μέλη ενός κόμματος που πάνε στα κατεχόμενα, για την επίδειξη διαβατηρίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ