Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εδώ και τώρα απλή, ανόθευτη αναλογική

Πάγιο αίτημα, του συνδικαλιστικού κινήματος η απλή ανόθευτη αναλογική
Πάγιο αίτημα, του συνδικαλιστικού κινήματος η απλή ανόθευτη αναλογική
Κάλεσμα σε όλα τα Συνδικάτα, όλους τους Συνδικαλιστές να στρατευτούν στη διεκδίκηση για την ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, σαν πάγιο εκλογικό σύστημα, καταδικάζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σκαρώσει ένα ακόμα καλπονοθευτικό έκτρωμα, απηύθυνε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε στη Θεσσαλονίκη.

Στο σχετικό κείμενο σημειώνεται:

«Χρόνια τώρα οι ελληνικές κυβερνήσεις όταν οι εκλογικές τους ανάγκες το απαιτούν, φέρνουν στο προσκήνιο τον Εκλογικό Νόμο. Κατά κανόνα υπόσχονται "αναλογικότερο σύστημα" ή "σύστημα αναλογικής" ή "αντικειμενικότερο σύστημα". Στο τέλος, κάθε φορά τίποτα απ' όλα αυτά δε γίνεται και οι όποιες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα μοναδικό στόχο έχουν την ενίσχυση του βαθιά αντιδραστικού «δικομματικού και διπολικού σκηνικού».

Μάλιστα, ντύνουν την καλπονοθευτική ενίσχυση των δύο αδελφών κομμάτων με την ανάγκη τάχα για ισχυρές κυβερνήσεις. Η εργατική τάξη χρόνια τώρα βλέπει τέτοιες ισχυρές κυβερνήσεις να ισχυροποιούν την αντεργατική πολιτική, να ισχυροποιούν την υποταγή της χώρας στους ιμπεριαλιστές, να ισχυροποιούν την ασυδοσία των αφεντικών. Ολη λοιπόν η ισχύ τους αξιοποιείται σε βάρος των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Σε εποχές λίγο παλιότερες, η αστική τάξη, με τρόπους πιο χοντροκομμένους, έδινε την κυβερνητική εξουσία όπου αυτή ήθελε με εκλογές βίας και νοθείας που έχουν μείνει στην ιστορία. Τώρα αξιοποιούν πιο εκλεπτυσμένους και πιο καμουφλαρισμένους τρόπους που καταλήγουν στην καλπονόθευση των αποτελεσμάτων. Στην ενίσχυση της ανισοτιμίας.

Πού ακούστηκε στην ίδια εκλογική περιφέρεια το ένα κόμμα να εκλέγει βουλευτές με 6.000 ψήφους και το άλλο κόμμα με 18.000; Πού είναι η ισονομία και η ισοπολιτεία τους;

Αυτό τον καιρό που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξαναφέρνει, για τις ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος, το θέμα στην επικαιρότητα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δυναμώνει την προβολή και την απαίτηση να υλοποιηθεί το ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ του που διεκδικεί τουλάχιστον τα τελευταία 50 χρόνια με πείσμα. ΕΔΩ και τώρα ΑΠΛΗ, ΑΝΟΘΕΥΤΗ, ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ. Και Καλούμε όλα τα Συνδικάτα, όλους τους Συνδικαλιστές να στρατευτούν στη διεκδίκηση για την ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ, σαν πάγιο εκλογικό σύστημα καταδικάζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σκαρώσει ένα ακόμα καλπονοθευτικό έκτρωμα.

Με την ευκαιρία σημειώνουμε για τους ίδιους τους εργαζόμενους πως δεν πρέπει να «τσιμπάνε» στις θεωρίες για ισχυρές κυβερνήσεις είτε του ενός είτε του άλλου. Το συμφέρον του λαού απαιτεί να είναι ΑΝΙΣΧΥΡΑ αυτά τα κόμματα και οι πολιτικές τους. Εμείς έχουμε συμφέρον από πανίσχυρο ταξικό κοινωνικό μέτωπο που θα αχρηστεύσει την αντεργατική, αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη πολιτική όποιος κι αν την εφαρμόζει».

Οργανώνουν την πάλη
για την απλή αναλογική

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σύσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη στις 6.30 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην αίθουσα «Σάκης Καράγιωργας». Αναμένεται να πάρουν μέρος σ' αυτήν πλήθος φορέων. Η πρωτοβουλία προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ Μανώλης Μπακόπουλος, οι οποίοι αποφάσισαν να συγκαλέσουν την πλατιά αυτή σύσκεψη.

Επίσης, με ανακοίνωσή τους το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ενωση Τεχνιτών - Οικοδόμων Χαλκίδας, καταγγέλλουν το σχέδιο νέου εκλογικού νόμου που θα προωθήσει η κυβέρνηση και ζητούν την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Για τον καλύτερο συντονισμό της λαϊκής δράσης προς αυτήν την κατεύθυνση, διοργανώνουν σύσκεψη την επόμενη Τετάρτη στη Χαλκίδα.

  • Την καταδίκη του στον εκλογικό καλπονοθευτικό νόμο τον οποίο προωθεί η κυβέρνηση μπροστά στις εκλογές που έρχονται, για να διευκολύνει περισσότερο το δικομματισμό εκφράζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Υπαλλήλων Οδοντοτεχνιτών Αθήνας - Πειραιά - Περιχώρων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ