Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ
Σημαίες ευκαιρίας αναζητούν τα μονοπώλια

Φεύγουν οι ξένες και ντόπιες άμεσες επενδύσεις από την Ελλάδα παρά τα φοροπρονόμια

Εξαιρετικά συγκυριακό χαρακτήρα έχουν οι τοποθετήσεις ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στις διάφορες χώρες της υφηλίου. Οπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, η συμπεριφορά των μονοπωλίων καθορίζεται από το κόστος ευκαιρίας σε κάθε χώρα, από το επίπεδο των μισθών και ημερομισθίων, γεγονός που επιβεβαίωσαν και τα «αφεντικά» της πολυεθνικής PALCO που έκλεισαν το εργοστάσιό τους στα Πετράλωνα (αφήνοντας άνεργες 500 εργάτριες) για να το μεταφέρουν στη Βουλγαρία, όπου το κόστος εργασίας είναι χαμηλότερο!

Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την έκθεση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, συγκαταλέγεται στη λίστα των κρατών με μεγάλες εκροές ξένων και ντόπιων επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία αφού λεηλάτησαν και θησαύρισαν, «άνοιξαν πανιά» για χώρες συγκριτικά χαμηλότερου εργατικού κόστους. Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν και τα εξής αποκαλυπτικά:

  • Οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν το 2002 μόλις στα 50 εκατ. δολάρια, από 1.589 εκατ. δολάρια το 2001 και 1.089 εκατ. το 2000. Το στοιχείο αυτό αποδείχνει περίτρανα το γεγονός ότι η χώρα στα χρόνια της λεγόμενης σύγκλισης με την ΟΝΕ αποτελούσε πραγματικό παράδεισο για τους λεγόμενους ξένους επενδυτές. Αποκτά μεγαλύτερη σημασία και προϊδεάζει για την περαιτέρω συμπεριφορά των «επενδυτών» το γεγονός ότι σήμερα βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη τα λεγόμενα μεγάλα έργα, η Ολυμπιάδα κλπ.
  • Οι επενδύσεις ντόπιων μονοπωλίων στο εξωτερικό το 2002 διαμορφώθηκαν σε 655 εκατ. δολάρια από 607 εκατ. το 2001 και 2.102 το 2000. Καταγράφεται δηλαδή φυγή και εγχώριων κεφαλαίων σε άλλες χώρες.
  • Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το ισοζύγιο επενδύσεων στην Ελλάδα διαγράφεται πλέον ελλειμματικό για τη χώρα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δίνει «τα ρέστα της» εκχωρώντας και νέα προνόμια στα μονοπώλια. Συγκεκριμένα το 2001 το ισοζύγιο αυτό ήταν πλεονασματικό (στα 982 εκατ. δολ.) σε αντίθεση με το 2002 που εμφάνισε έλλειμμα κατά 605 εκατ. δολάρια. Η εξέλιξη αυτή μια και μόνη ερμηνεία επιδέχεται: Οτι δηλαδή το συγκεκριμένο πρότυπο «ανάπτυξης» που επιβάλλει η διεθνής κεφαλαιοκρατία και εφαρμόζει η κυβέρνηση, είναι στην πραγματικότητα ψευδεπίγραφο και ταυτόχρονα με εξαιρετικά περιορισμένο χρονικό ορίζοντα.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να δικαιολογήσει την εφαρμοζόμενη πολιτική, το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) αποδίδει με χτεσινή ανακοίνωσή του την πτώση της καθαρής ροής ξένων επενδύσεων «κατά κύριο λόγο στις αποπληρωμές δανείων ελληνικών επιχειρήσεων στις μητρικές τους ξένες επιχειρήσεις». Ακόμη και έτσι, αποδείχνεται η χειροτέρευση της θέσης της χώρας στο διεθνή καταμερισμό. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ οι παγκόσμιες ξένες επενδύσεις είχαν σημειώσει πτώση μεγαλύτερη από 40% το 2001 και μειώθηκαν ακόμη 21% το 2002, ενώ προβλέπουν ανάκαμψη από το 2004. Τα μονοπώλια με τις περισσότερες επενδύσεις σε ξένες χώρες είναι η Vodafone (Μ. Βρετανία) και η General Electric (ΗΠΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ