Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ - ΒΑΣΗ ΣΟΥΔΑΣ
«Επέκταση» της κυβερνητικής υποτέλειας...

Σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Από την περικύκλωση της βάσης της Σούδας από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ κατά τον πρόσφατο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ
Από την περικύκλωση της βάσης της Σούδας από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ κατά τον πρόσφατο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ
Ερώτηση προς τον υπουργό της Εθνικής Αμυνας, αναφορικά με την επέκταση της αμερικάνικης βάσης της Σούδας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη. Στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν τα παρακάτω:

«Με τη Φ. 550/689193/26-6-03/ΥΦΕΘΑ/ΓΕΑ/Γ5/4 Υπουργική Απόφαση, που υπογράφεται από τον υφυπουργό Αμυνας Λ. Λωτίδη, κοινοποιήθηκε στο Δήμο Ακρωτηρίου Ν. Χανίων η επίταξη έκτασης στην περιοχή του, για να αντιμετωπιστούν ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα στον Τύπο, η επίκληση της αντιμετώπισης αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας αποτελεί το πρόσχημα για την επέκταση της αμερικάνικης βάσης της Σούδας, αφού η επίταξη αφορά έκταση 42 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Μουζουρά του Δήμου Ακρωτηρίου, που βρίσκεται σε επαφή με την αμερικάνικη βάση και που αποφασίστηκε έπειτα από σχετική εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας και αίτημα των Αμερικανών, που διαμένουν μέσα στη βάση, προκειμένου να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας. Εάν τα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση συντάσσεται, για μία ακόμη φορά, με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε βάρος του ελληνικού λαού καθώς και των λαών της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, αφού ο σημαντικός ρόλος της βάσης της Σούδας για την πραγματοποίηση των σχεδίων αυτών είναι δεδομένος.

Μετά από αυτά και επειδή η συγκεκριμένη ενέργεια συμπίπτει χρονικά με την αναβάθμιση του ρόλου της αμερικάνικης βάσης στην περιοχή, ενώ, όπως είναι γνωστό, το αίτημα του λαού της Κρήτης και γενικότερα του ελληνικού λαού είναι το κλείσιμο της βάσης, μας δημιουργούνται ερωτήματα για τους στόχους της ενέργειας αυτής.

Γι' αυτό, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

- Για ποιες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, που δημιουργούνται τώρα, επιτάσσεται η έκταση στην περιοχή Μουζουρά του Δήμου Ακρωτηρίου Ν. Χανίων.

- Εάν δεσμεύεται ότι δε θα παραχωρηθεί η έκταση για άμεση ή έμμεση αξιοποίηση από την αμερικάνικη βάση.

- Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να μην ανανεώσει τη σχετική συμφωνία με τους Αμερικανούς και να προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο της βάσης».

Αντιδρούν οι κάτοικοι των Χανίων

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, να «επιτάξει» μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας 42 στρέμματα ιδιωτών με το έτσι θέλω, για την επέκταση της αμερικανικής βάσης της Σούδας, όχι μόνο προκαλεί τα φιλειρηνικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του χανιώτικου λαού και συνολικά του ελληνικού λαού, αλλά την καθιστά και υπόλογη απέναντί του.

Η απόφαση αυτή - που, κατά τ' άλλα, πάρθηκε για ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας! - επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, τη μετατροπή της χώρας μας σε ξέφραγο αμπέλι στις ορέξεις και τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και ολόκληρης της Κρήτης σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων.

Οι αντιδράσεις του χανιώτικου λαού αλλά και των κατοίκων των περιοχών γύρω από την αμερικανική βάση ήταν άμεσες, για την κυβερνητική πρόκληση. Κι αυτό, γιατί διαπιστώνουν πως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αντί να κλείσει τη βάση όπως απαιτεί ο λαός, παρατείνει την παραμονή τους και την επεκτείνει! Ομως, οι Χανιώτες δε δέχονται να συνεχίσει να αποτελεί ο τόπος τους ορμητήριο θανάτου και δολοφονικών επιθέσεων των ιμπεριαλιστών ΑμερικανοΝΑΤΟικών δολοφόνων σε βάρος γειτονικών λαών.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει την πρώτη ευθύνη γιατί με την πολιτική υποτέλειας που ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια επιτρέπει στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές να εξαπολύουν το θάνατο και την καταστροφή σε γειτονικούς μας λαούς, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των Χανιωτών αλλά και ολόκληρου του κρητικού λαού», τόνισε ο Γιώργος Φραγκιουδάκης, Γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων.

Ο Γιώργος Φραγκιουδάκης, καταγγέλλει, ταυτόχρονα, την πολιτική απάτη - όπως τη χαρακτηρίζει - της Πολεμικής Αεροπορίας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που ισχυρίζονται πως, τάχα, η επέκταση της βάσης γίνεται για την κάλυψη δικών τους αναγκών.

«Θα πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να μην επιτρέψει καμιά επέκταση της αμερικανικής βάσης αλλά να κλείσει και να φύγει η βάση της Σούδας από το νησί μας», υπογραμμίζει και προσθέτει πως, «εκτός των άλλων, ο λαός της περιοχής είναι αγανακτισμένος και από την προκλητική, "συμπεριφορά κατακτητή", των Αμερικανών μισθοφόρων σε βάρος του χανιώτικου λαού καταστρέφοντας και περιουσίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ