ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Δυτικές πιέσεις και απειλές κυρώσεων

Ρωσικό βομβαρδιστικό στην Β.Οσετία

Associated Press

Ρωσικό βομβαρδιστικό στην Β.Οσετία
ΜΟΣΧΑ.-

Ο διοικητής των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία, στρατηγός Βίκτορ Καζάντσεφ, δήλωσε χτες σε δημοσιογράφους ότι δε διατυπώθηκε τελεσίγραφο προς τους κατοίκους του Γκρόζνι, αλλά οι προκηρύξεις που ερίφθησαν τη Δευτέρα εκεί, ήταν μια προειδοποίηση και είχαν σκοπό «την προστασία των πολιτών». Οι προκηρύξεις καλούσαν τους κατοίκους της πόλης να την εγκαταλείψουν μέσα σε πέντε μέρες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Δε θα γίνουν άλλες συζητήσεις. Οσοι δε φύγουν από την πόλη θα καταστραφούν. Η τελική αναμέτρηση άρχισε»... Ο Καζάντσεφ επισήμανε ότι η προειδοποίηση ήρθε αφ' ότου οι ρωσικές δυνάμεις πληροφορήθηκαν τα σχέδια των ισλαμιστών ανταρτών για αντεπίθεση το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ο ίδιος κατέληξε, λέγοντας: «Εκανα μια προειδοποίηση. Αντιθέτως, είμαι ανθρώπινος. Επαναλαμβάνω ότι η ένοπλη αντίσταση είναι άχρηστη».

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε τη Δύση «να χρησιμοποιήσει την επιρροή της» στους Τσετσένους φανατικούς ισλαμιστές, αντί να ασκεί πιέσεις στη Μόσχα. «Κατανοούμε τις ανησυχίες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της αμερικανικής κυβέρνησης. Μπορώ να πω πως είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις πολιτικές επαφές μας με τις υγιείς δυνάμεις της Τσετσενίας, όμως υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει λόγος διαπραγμάτευσης», τόνισε ο Πούτιν. «Αν οι Δυτικοί ανησυχούν τόσο πολύ για τα γεγονότα στον Βόρειο Καύκασο, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους όχι μόνο για να ασκήσουν πιέσεις στους Ρώσους ηγέτες, αλλά για να πετύχουν την απελευθέρωση ομήρων, πολλών ομήρων Ρώσων και ξένων, Ισραηλινών, Γάλλων, Τούρκων, τους οποίους κρατούν οι φανατικοί ισλαμιστές», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Στο μεταξύ, ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από τις ηγεσίες των δυτικών χωρών για το «τελεσίγραφο». Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, απείλησε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία «θα πληρώσει ένα ακριβό τίμημα» για την επίθεσή της κατά της Τσετσενίας και επισήμανε ότι η επίθεση αυτή θα αυξήσει τις εξτρεμιστικές ενέργειες και τα αντιρωσικά αισθήματα στην περιοχή του Καυκάσου, ενώ θα υπονομεύσει τη θέση της Ρωσίας στον κόσμο. «Η μάχη της Ρωσίας κατά της τρομοκρατίας είναι σωστή αλλά οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην Τσετσενία είναι λάθος και είμαι σίγουρος ότι είναι μη αποτελεσματικές», τόνισε ο Κλίντον.

Από την άλλη μεριά, η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε το τελεσίγραφο που απηύθυνε η Ρωσία στους κατοίκους του Γκρόζνι να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα μέσα στις επόμενες πέντε μέρες. Στην ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ζητείται από τη ρωσική κυβέρνηση «να σταματήσει τη χρήση αυξανόμενης βίας στην Τσετσενία και να σεβαστεί τις βασικές αρχές των διεθνών νόμων για το σεβασμό του ανθρώπου». Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αν Γκαζό Σεκρέ, δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους ότι στο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ οι 15 ενδέχεται να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για το θέμα της Τσετσενίας. Σχετικά μ' αυτό και η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Τάρια Χαλόνεν, δήλωσε στις Βρυξέλλες σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει στην υπογραφή σημαντικών συμφωνιών με τη Ρωσία, αντιδρώντας έτσι στη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει η Μόσχα κατά της Τσετσενίας. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στο Λονδίνο και του εξέφρασε την «αγανάκτηση» της Βρετανίας για το τελεσίγραφο προς τους κατοίκους του Γκρόζνι. Εκπρόσωπος του «Φόρεϊν Οφις» δήλωσε ότι ο Κουκ θα ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για τη δράση που υποτίθεται θα αναλάβει η διεθνής κοινότητα σε απάντηση στη ρωσική ενέργεια στην Τσετσενία.

Η αντίδραση της Μόσχας υπήρξε άμεση. Το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την ΕΕ να μην προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων. «Η γλώσσα των οικονομικών κυρώσεων και η υπαγόρευση είναι κάτι το απαράδεκτο, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Τέλος, απαντώντας στις αντιδράσεις της Δύσης και ιδιαίτερα του Κλίντον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Ραχμάνιν, δήλωσε: «Οι πιέσεις κατά της Ρωσίας είναι αντιπαραγωγικές... Η πολιτική μας είναι σαφής και είμαστε έτοιμοι να την εξηγήσουμε... Η Ρωσία έχει υπενθυμίσει επανειλημμένα ότι ύψιστη προτεραιότητά της είναι να υπάρχουν ελάχιστες απώλειες μεταξύ των στρατιωτών και των πολιτών».

ΗΠΑ
Επικίνδυνη «βόμβα» το γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι «ΒΤ»...
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν με ποιο τρόπο και γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει πολλαπλούς κινδύνους μία ποικιλία γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού, που κατά κόρον καλλιεργείται στις ΗΠΑ και αλλού... Ο Δρ. Γκένθερ Στότζκι και μία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης απέδειξαν μετά από έρευνες ότι το γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι τύπου ΒΤ (υβρίδιο που έχει φτιαχτεί με σκοπό να είναι ανθεκτικό στα ζιζάνια) απελευθερώνει τοξικές εντομοκτόνες ουσίες στο έδαφος από τις ρίζες του. Οι τοξίνες παραμένουν στο έδαφος κυρίως επειδή είναι δύσκολα διαλυτές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει και στην αναπαραγωγή εντόμων ανθεκτικών στα εντομοκτόνα...«Περαιτέρω έρευνες θα είναι απαραίτητες για να ρίξουν φως σ' ό,τι συμβαίνει κάτω από το έδαφος», σημείωσε ο Δρ. Στόλτζκι και οι συνεργάτες του σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε το περασμένο 48ωρο στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Η έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων είναι η πρώτη που δείχνει πως οι τοξίνες από το γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι τύπου «ΒΤ» μπορεί να διεισδύσουν στο έδαφος. Ο Δρ. Στόλτζκι, παραχωρώντας συνέντευξη σε αμερικανικό δίκτυο, επισήμανε πως «θεωρητικά και σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, το συγκεκριμένο είδος γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού θα μπορούσε να επιδράσει και σε οποιονδήποτε οργανισμό είναι επιρρεπής σε τοξίνες». Εντούτοις, ο Δρ. Στόλτζκι σημείωσε πως έως σήμερα είναι ελάχιστα τα στοιχεία για τις βλαβερές επιπτώσεις των γενετικά μεταλλαγμένων αγροτικών υβριδίων και αυτό «γιατί δε διενεργήθηκαν τόσο πολλές έρευνες προτού, τουλάχιστον, δοθεί άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καλλιέργειά τους»!

ZIMΠΑΜΠΟΥΕ - ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Σχέδιο «ειρήνευσης» επεξεργάζεται ο Χόλμπρουκ...
ΧΑΡΑΡΕ.-

«Οι προοπτικές για ειρήνη στη ΛΔ Κονγκό είναι καλές... Εως ότου όμως συμφωνήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη για την ειρήνη στην περιοχή, δε θα καταστεί δυνατή η άφιξη των πρώτων 500 στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΗΕ». Αυτά προέβλεψε χτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναφερόμενος στην υπό κατάρρευση συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφτηκε το περασμένο καλοκαίρι από τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές στη σύρραξη της ΛΔ Κονγκό, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

«Είμαστε ικανοποιημένοι. Μιλήσαμε εν μέρει για μία ευρύτερη στρατηγική και εν μέρει μπήκαμε σε πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Χόλμπρουκ, μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μουγκάμπε. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως οι δηλώσεις πάνω σε «λεπτομέρειες επιχειρησιακές» είναι πρώιμες, τουλάχιστον μέχρι τη συνάντησή του με άλλους Αφρικανούς ηγέτες που εμπλέκονται στη σύρραξη της ΛΔ Κονγκό. Αν και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν έδωσε στη δημοσιότητα καμία ουσιαστική λεπτομέρεια, εντούτοις προέβη στην εκτίμηση πως μία «αποτυχία στο Κονγκό δε θα ήταν τραγωδία μόνον για τους λαούς της περιοχής, αλλά θα μπορούσε να εκθέσει σε κίνδυνο το όραμα για την αφρικανική αναγέννηση»...

Στο πλαίσιο της περιοδείας του σε αφρικανικές χώρες ο Χόλμπρουκ επισκέφθηκε ήδη (εκτός από τη Ζιμπάμπουε) το Μαλί και τη Ναμίμπια, ενώ προσεχώς αναμένεται να επισκεφθεί τη Ζάμπια, την Ουγκάντα, τη ΛΔ Κονγκό και την Τυνησία.

Χάθηκαν οριστικά (;) τα ίχνη του «Μαρς Πόλαρ Λάντερ»
ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ.-

Η ατέρμονη σιγή του διαστημοπλοίου «Μαρς Πόλαρ Λάντερ» κάνει πλέον τους επιστήμονες της ΝΑΣΑ να θεωρούν πως για μία ακόμη φορά συνέβη το μοιραίο... και το διαστημόπλοιο καταστράφηκε.

«Μετά από τέσσερις πολύ δύσκολες μέρες, η ομάδα υποστήριξης του "Μαρς Πόλαρ Λάντερ" έπαιξε τον τελευταίο της άσο απόψε και έχασε», δήλωσε νωρίς χτες το πρωί ο διευθυντής του προγράμματος Ρίτσαρντ Κουκ, στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια. Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως «απέτυχε και η τελευταία προσπάθεια για επικοινωνία» με το διαστημόπλοιο, χαρακτηρίζοντας εν ολίγοις φρούδες οποιεσδήποτε ελπίδες για το μέλλον της παρούσας αποστολής στον Αρη. Εντούτοις, μια που η ελπίδα... πεθαίνει πάντα τελευταία, ο Ρίτσαρντ Κουκ πρόσθεσε πως κάποιες προσπάθειες για επικοινωνία με το «Μαρς Πόλαρ Λάντερ» θα καταβληθούν μέσα στις προσεχείς δύο βδομάδες.

Παρά τα πρόσφατα «αισιόδοξα» σενάρια για την αποστολή του διαστημοπλοίου της ΝΑΣΑ, τα τελευταία πιθανολογούν πως η τύχη του «Μαρς Πόλαρ Λάντερ» δεν ήταν άλλη, παρά η συντριβή του σε κάποια περιοχή κοντά στο νότιο πόλο του λεγόμενου «Κόκκινου Πλανήτη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ