Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ZIMΠΑΜΠΟΥΕ - ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Σχέδιο «ειρήνευσης» επεξεργάζεται ο Χόλμπρουκ...
ΧΑΡΑΡΕ.-

«Οι προοπτικές για ειρήνη στη ΛΔ Κονγκό είναι καλές... Εως ότου όμως συμφωνήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη για την ειρήνη στην περιοχή, δε θα καταστεί δυνατή η άφιξη των πρώτων 500 στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΗΕ». Αυτά προέβλεψε χτες ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναφερόμενος στην υπό κατάρρευση συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφτηκε το περασμένο καλοκαίρι από τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές στη σύρραξη της ΛΔ Κονγκό, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

«Είμαστε ικανοποιημένοι. Μιλήσαμε εν μέρει για μία ευρύτερη στρατηγική και εν μέρει μπήκαμε σε πολύ συγκεκριμένες λεπτομέρειες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Χόλμπρουκ, μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μουγκάμπε. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως οι δηλώσεις πάνω σε «λεπτομέρειες επιχειρησιακές» είναι πρώιμες, τουλάχιστον μέχρι τη συνάντησή του με άλλους Αφρικανούς ηγέτες που εμπλέκονται στη σύρραξη της ΛΔ Κονγκό. Αν και ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν έδωσε στη δημοσιότητα καμία ουσιαστική λεπτομέρεια, εντούτοις προέβη στην εκτίμηση πως μία «αποτυχία στο Κονγκό δε θα ήταν τραγωδία μόνον για τους λαούς της περιοχής, αλλά θα μπορούσε να εκθέσει σε κίνδυνο το όραμα για την αφρικανική αναγέννηση»...

Στο πλαίσιο της περιοδείας του σε αφρικανικές χώρες ο Χόλμπρουκ επισκέφθηκε ήδη (εκτός από τη Ζιμπάμπουε) το Μαλί και τη Ναμίμπια, ενώ προσεχώς αναμένεται να επισκεφθεί τη Ζάμπια, την Ουγκάντα, τη ΛΔ Κονγκό και την Τυνησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ