Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Καταδικάστηκαν τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα
ΒΙΕΝΝΗ.-

«Με απόλυτη αντικειμενικότητα», χαρακτηρισμό που προσέδωσε η αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Πολυτεχνείο της Βιέννης το Δικαστήριο ενάντια στην κυβέρνηση της Αυστρίας. Δικαστήριο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αυστρίας, τμήματος του κόμματος των «Πρασίνων» και ανεξάρτητων μαζικών φορέων.

«Η θεαματική δίκη» «έφερε τους ανώτατους αξιωματούχους της Αυστρίας ενώπιον των ευθυνών για την ανάμειξη της χώρας στον πόλεμο που διεξήγαγε το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο», όπως δήλωσε η Κλαούντια Κριγλστάνιερ εκπρόσωπος του «Δικαστηρίου της Βιέννης». Συγκεκριμένα το κατηγορητήριο στρεφόταν κατά: του Καγκελάριου Βίκτορ Κλίμα, του τέως υπουργού Εξωτερικών Αλόις Μοκ, του υπουργού Εξωτερικών και αντικαγκελάριου Βόλφανγκ Σούσελ και του υπουργού Αμυνας Βέρνερ Φάσλαμπεντ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των διοργανωτών της δίκης, οι κατηγορίες που βαρύνουν τους ανώτατους αυτούς αξιωματούχους είναι σοβαρότατες, καθώς συνιστούν παραβιάσεις του συντάγματος της χώρας, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, τους βαρύνουν οι κατηγορίες του μη ελέγχου του εναέριου χώρου της Αυστρίας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα για τη διέλευση των πολεμικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, ώστε να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας την «επιχείρηση γενοκτονίας» -όπως τη χαρακτήρισε ο Τζον Καταλινότο, ένας εκ των Αμερικανών συνηγόρων του «Διεθνούς Δικαστήριου κατά του Πολέμου του ΝΑΤΟ»- κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και της γενικής και ολόπλευρης υποστήριξης αυτού του πολέμου κατά του κυρίαρχου κράτους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους συγκαταλέγεται και ο πρώην ειδικός επιτετραμμένος της ΕΕ στην υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας, Βόλφανγκ Πέτριτς, καθώς συνέπραξε ολοσχερώς στη μονόπλευρη συνθήκη του Ραμπουγιέ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι όλοι οι κατηγορημένοι εάν και κλήθηκαν να λάβουν μέρος στη Δικαστήριο ούτως ώστε να απολογηθούν οι ίδιοι, με δικηγόρους ή αντιπροσώπους αυτών, δεν εμφανίστηκαν. Την τελευταία όμως στιγμή λίγο πριν την απόδοση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, που θα έκρινε την ενοχή των κατηγορουμένων, κάποιοι από τους παρευρισκομένους προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα του δικαστηρίου και να δημιουργήσουν προβλήματα και ταραχές. Ωστόσο, το δικαστήριο συνεχίστηκε και αποφάνθηκε για την ενοχή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ