Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΕΕ
Πέρασαν τα γιουγκοσλαβικά σύνορα τα 14 φορτηγά...
ΝΙΣ.-

Η ΕΕ υπαναχώρησε στην πρόσφατη απόφασή της να αποσύρει τα 14 φορτηγά πετρελαιοφόρα που θα τροφοδοτήσουν με πετρέλαιο τις σερβικές πόλεις Νις και Πιρότ, στο πλαίσιο του διαβόητου προγράμματος «Ενέργεια για τη Δημοκρατία». Ετσι, χτες το πρωί, εθεάθησαν στην πόλη Νις (με αντιπολιτευόμενη δημοτική αρχή) και τα 14 πετρελαιοφόρα φορτηγά του προγράμματος «Ενέργεια για τη Δημοκρατία», καθώς οι γιουγκοσλαβικές τελωνειακές αρχές έδωσαν νωρίτερα την τελική έγκρισή τους για την είσοδό τους στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, από τη μεθόριο με την ΠΓΔΜ.

Αν και τα φορτηγά πέρασαν τα γιουγκοσλαβικά σύνορα, υπολείπονταν τελωνειακοί έλεγχοι ρουτίνας περίπου πέντε ωρών προτού ξεφορτώσουν τις δεκάδες τόνους πετρελαίου. Πάντως, ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της πόλης Νις, Ζόραν Ζίβκοβιτς, ήταν επιφυλακτικός μέχρι και την τελευταία στιγμή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «αιφνιδιαστική» την απόφαση των μεθοριακών τελωνειακών αρχών να επιτρέψουν την είσοδο των πετρελαιοφόρων φορτηγών.

Το ίδιο επιφυλακτικός ήταν και ο Μάικλ Γκράχαμ, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου της ΕΕ στο Βελιγράδι, που υποστήριξε πως η προχτεσινοβραδινή απόφαση των γιουγκοσλαβικών τελωνειακών αρχών για την έγκριση εισόδου των 14 φορτηγών πάρθηκε για να «δημιουργήσει σύγχυση» στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που γινόταν την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες. Σ' εκείνη τη συνάντηση, μεταξύ άλλων οι υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν να διπλασιάσουν σε 690 τον αριθμό των αξιωματούχων ή συμμάχων της ομοσπονδιακής γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης του προέδρου Μιλόσεβιτς, που «απαγορεύεται» να πραγματοποιήσουν ταξίδια σε χώρες - μέλη της ΕΕ. Η απόφαση για μία ηπιότερη πολιτική στο πετρελαϊκό εμπάργκο δεν ελήφθη, λόγω διαφωνιών μεταξύ των μελών του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
To Παρίσι δηλώνει «αθώο» στο σχέδιο δολοφονίας του Μιλόσεβιτς... (1999-11-27 00:00:00.0)
Οπλοστάσιο στην καρότσα (1999-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ