Σάββατο 27 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
To Παρίσι δηλώνει «αθώο» στο σχέδιο δολοφονίας του Μιλόσεβιτς...

 

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ._

Ενα 24ωρο μετά τη σύλληψη των πέντε μελών της σπείρας «Αράχνη» που σχεδίαζε τη δολοφονία του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη και συμμετοχή των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, όπως είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο υπουργός Πληροφοριών της ομοσπονδιακής γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Γκόραν Μάτιτς.

«Είμαστε έκπληκτοι από τις ανακοινώσεις του Βελιγραδίου ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν μία απόπειρα δολοφονίας κατά του Μιλόσεβιτς», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου, Φρανσουά Ριβασό, προσθέτοντας πως «τέτοιες κατηγορίες στερούνται οποιασδήποτε βάσης»...

Αρχηγός της σπείρας «Αράχνη» είναι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γιουγκοσλάβου υπουργού, ο 37χρονος Σέρβος Γιουγκοσλάβ Πέτρουσιτς, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα (και γιουγκοσλαβική και γαλλική). Ο Μάτις, αναφερόμενος στη σπείρα που σχεδίαζε τέσσερα εναλλακτικά σχέδια δολοφονίας του Γιουγκοσλάβου Προέδρου, υποστήριξε πως η οργάνωση αυτή είχε αναμειχθεί και σε άλλες «τρομοκρατικές πράξεις, ενώ διενεργούσε και κατασκοπία τα τελευταία 10 χρόνια».

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Αστυνομίας του Μαυροβουνίου πήρε θέση σ' αυτή την περίεργη υπόθεση, ανακοινώνοντας πως δεν παρείχε κανενός είδους «καταφύγιο» στα μέλη της σπείρας «Αράχνη». Στην ίδια ανακοίνωση, οι προχτεσινές αιτιάσεις του Γκόραν Μάτιτς χαρακτηρίστηκαν ως «απόπειρα παραπλάνησης της κοινής γνώμης».

Καθυστερεί το πετρέλαιο της «Ενέργειας για τη Δημοκρατία»...

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέκριναν χτες Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους για τις «απαράδεκτες» καθυστερήσεις, που παρατηρούνται στην αποστολή περίπου 350 τόνων πετρελαίου θέρμανσης, με κατεύθυνση τις πόλεις Νις και Πιρότ (που κατά «σύμπτωση» έχουν αντιπολιτευόμενη τοπική αυτοδιοίκηση). Οι γιουγκοσλαβικές τελωνειακές αρχές στη μεθόριο της Γιουγκοσλαβίας με την ΠΓΔΜ, επικαλούμενες τεχνικά προβλήματα, καθυστερούν να χορηγήσουν άδεια εισόδου στα περίπου 15 πετρελαιοφόρα φορτηγά, που μεταφέρουν καύσιμα θέρμανσης στο πλαίσιο του πιλοτικού κοινοτικού προγράμματος «Ενέργεια για τη Δημοκρατία». Ωστόσο, οι αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι το πρόβλημα (που σχετίζεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους της καθαρότητας των καυσίμων) θα λυθεί εντός 24ώρου.

Η Ν. Μιχαΐλοβα καταδικάζει τις πράξεις αντεκδίκησης στο Κόσσοβο

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ν. Μιχαΐλοβα καταδίκασε χτες τις πράξεις αντεκδίκησης των Κοσσοβάρων Αλβανών κατά των Σέρβων της επαρχίας, εκφράζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, φόβους πως στην περίπτωση μη τερματισμού τέτοιων αντιποίνων θα ξαναρχίσουν οι συγκρούσεις στην περιοχή.

«Ολα τα βήματα προς τη δημιουργία ενός εθνικώς "καθαρού" Κοσσυφοπεδίου - είτε αμιγώς σερβικού, είτε αμιγώς αλβανικού - είναι απαράδεκτα για τη Βουλγαρία, καθώς θα μπορούσαν να κινήσουν μία περαιτέρω διαδικασία αποσταθεροποίησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», σημείωσε, μιλώντας στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο, η υπουργός Ναντιέζντα Μιχαΐλοβα, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή σε σχέση με τη δολοφονία Βούλγαρου αστυνομικού στις 11 Οκτώβρη, που συμμετείχε στην αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ