ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΕΠΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κυβερνητική επίθεση στο δικαίωμα του αγώνα

Η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 5 Απρίλη του 2001 με αφορμή την οποία γίνεται η αυριανή δίκη
Η συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 5 Απρίλη του 2001 με αφορμή την οποία γίνεται η αυριανή δίκη
Δίκιο ενάντια σε δίκιο θα αντιπαρατεθούν αύριο το πρωί (Δευτέρα 6 Οκτώβρη), μέσα κι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου (στην Ευελπίδων), καθώς εντός της αίθουσας η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δικάσει επτά στελέχη του ΠΑΜΕ, ενώ έξω από την αίθουσα συνδικαλιστές και εργάτες θα δικάζουν με την αγωνιστική τους παρέμβαση αυτήν ακριβώς την πολιτική που, για να υπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο, δε διστάζει να πετσοκόψει στοιχειώδη δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Τα επτά στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος δικάζονται με προσχηματικές κατηγορίες για την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας στις 5 Απρίλη 2001, η οποία έγινε με αφορμή τη δημοσιοποίηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου «Γιαννίτση». Στην πραγματικότητα αύριο η κυβέρνηση επιχειρεί να δικάσει ένα από τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, το δικαίωμα της εργατικής τάξης να αγωνίζεται για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών της.

Οι εφτά που θα περάσουν από δίκη είναι οι: Γιώργος Μαυρίκος - μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Ανδρέας Ζαζόπουλος - πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Παναγιώτης Σοφός - πρώην γενικός γραμματέας του ΕΚΑ, Γιάννης Πάσουλας - γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Βαγγέλης Βακάλης - πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Τάκης Βανδώρος - πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και Βασίλης Σαραντόπουλος - μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Το ΠΑΜΕ αναφέρει σχετικά με τους πραγματικούς λόγους δίωξης των εφτά συνδικαλιστικών στελεχών: «Το "έγκλημα" που έκαναν είναι: Να ξεσηκώσουν τους εργάτες για να υπερασπίσουν τη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση! Να αποκρούσουν την επιχείρηση Κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης στο να κατεδαφίσουν όλες τις κοινωνικοασφαλιστικές καταχτήσεις. Να υποχρεώσουν τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ να προκηρύξουν έστω για τα μάτια απεργιακές κινητοποιήσεις. Να συνεγείρουν όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σ' ολόκληρη τη χώρα και να τις βάλουν μπροστά στην αναγκαιότητα όξυνσης του ταξικού αγώνα στη βάση, μέσα στα εργοστάσια, στους κλάδους και στις εργατογειτονιές. Να δώσουν κουράγιο στις Εργατικές και Λαϊκές Οικογένειες».

Ομως, αύριο στη θέση των συνδικαλιστών έπρεπε να βρίσκεται το μεγάλο κεφάλαιο και η κυβέρνηση. Γιατί είναι αυτοί που εντείνουν όλο και περισσότερο την επίθεσή τους ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Εχοντας ως μόνη αρχή «νόμος είναι το δίκιο του ισχυρότερου», χτυπούν το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, θυσιάζουν ζωές εργατών στο βωμό των κερδών τους, υπερεντατικοποιούν την εργασία και ελέγχουν ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε. Ορίζουν τον «ελεύθερο χρόνο» των εργαζομένων και έχουν μετατρέψει τα πάντα, ακόμα και τα πιο στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά όπως υγεία, παιδεία, πολιτισμός σε εμπορεύσιμα αντικείμενα. Η μόνη απάντηση που τους πρέπει είναι η εργατική τάξη με τη συνέχιση και ανάπτυξη των αγώνων της να επιβάλλει το δικό της νόμο. Στην κατεύθυνση αυτή, έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, αύριο στις 10.30 το πρωί, παράλληλα με τη δίκη θα γίνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία καλούν συνδικάτα και συνδικαλιστές.

Θα μας βρίσκουν μπροστά τους

Την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την παραπομπή των εφτά στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος έχουν καταγγείλει μέχρι σήμερα πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων, διατυπώνοντας την απαίτηση να σταματήσουν αμέσως οι διώξεις. Ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους στην αυριανή συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, στην Ευελπίδων, στις 11 το πρωί.

«Οι κατηγορίες ενάντια στους εφτά συνδικαλιστές στρέφονται συνολικά ενάντια στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και φανερώνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τη δημόσια ζωή, να αφαιρέσει τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού γενικότερα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος υπογραμμίζει: «Καμιά αντιδραστική κρατική εξουσία δεν μπορεί να εμποδίσει τις ζωντανές ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος, το ΠΑΜΕ, να αξιοποιούν κάθε μορφή πάλης, που θα βοηθά το κίνημα και την εργατική τάξη να ξεσηκώνεται».

Η Ομοσπονδία Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΟΣΝΙΕ) σημειώνει: «Οσες δίκες και να κάνουν θα μας βρίσκουν μπροστά τους στον αγώνα για διεκδικήσεις, για καλύτερη ζωή, στον αγώνα για τη συσπείρωση και άλλων εργαζομένων στο μετερίζι της διεκδίκησης και όχι της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού».

«Εχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, γι' αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αποκρούσουμε μαζικά τέτοιου είδους επιθέσεις», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος σημειώνει: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τους άλλους εργαζόμενους και ζητάμε να σταματήσει αμέσως η δίωξη».

«Δεν είναι τυχαία η επιλογή των συγκεκριμένων συνδικαλιστών, οι οποίοι, μαζί με δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, δε στρογγυλοκάθισαν στα τραπέζια του ψευτοδιαλόγου», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) υπογραμμίζει πως «η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματά μας» και καλεί τις γυναίκες στη συγκέντρωση τη Δευτέρα έξω από τα δικαστήρια.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει: «Θα υπερασπιστούμε μαχητικά το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά τους στελέχη, που μπήκαν στην πρώτη γραμμή των αγώνων, που παλεύουν με συνέπεια στη γραμμή της ταξικής πάλης».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας αναφέρει ότι η ποινικοποίηση των αγώνων «είναι αποτέλεσμα του μονόδρομου, του Μάαστριχτ, της ΟΝΕ και της ολόπλευρης στήριξης στο μεγάλο κεφάλαιο για περισσότερα κέρδη».

«Η εργατική τάξη θα αντισταθεί και θα αντιπαλέψει αυτές τις τακτικές, γιατί δεν μπαίνει στο περιθώριο», επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Ακόμα ανακοινώσεις καταδίκης της ποινικοποίησης των αγώνων έχουν εκδώσει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ ΑΕ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π/Ε Ηλιούπολης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Αθηνών, το Συντονιστικό ΟΤΑ Αττικής, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» κ.ά.

Αυτοί πρέπει να δικαστούν!

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Α. Ζαζόπουλος, μιλά στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 5 του Απρίλη 2001
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Α. Ζαζόπουλος, μιλά στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 5 του Απρίλη 2001
Αύριο κυβέρνηση και κεφάλαιο δικάζουν την εργατική τάξη. Δικάζουν τους αγώνες της και τις διεκδικήσεις της. Δικάζουν τα οράματα, τα όνειρα και τις ελπίδες της για το ξημέρωμα ενός καλύτερου αύριο. Ομως, αυτοί που δίκασαν και δικάζουν την εργατική τάξη είναι αυτοί που θα έπρεπε να βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Πρέπει να δικαστούν γιατί:

- Καθημερινά αφαιρούν κρίκους από την αλυσίδα των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και τους προσθέτουν στις αλυσίδες αιχμαλωσίας της.

- Διαλύουν το 8ωρο, τον πυλώνα στήριξης των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, λεηλατούν την Κοινωνική Ασφάλιση, κλέβουν τις εισφορές για την Υγεία, περίθαλψη, σύνταξη. Επιδιώκουν να δουλεύουμε μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.

- Μας αρνούνται το δικαίωμα στη δουλιά, θέλοντας να εκλιπαρούμε για να ζήσουμε, να πέσουμε στη δίνη του ρουσφετιού, όμηροι των νοσηρών σχεδίων τους. Εχουν μετατρέψει τους χώρους δουλιάς σε σύγχρονα Αουσβιτς και εκατοντάδες οικογένειες εργατών ντύνονται κάθε χρόνο στα μαύρα.

- Οδηγούν με τη βία τα παιδιά μας στην αμορφωσιά, ρίχνοντάς τα από τα 15 στα γκέτο. Προτιμούν τα παιδιά μας αντί για βιβλίο να έχουν μια σύριγγα στο χέρι, γιατί έτσι βολεύει τα νοσηρά τους σχέδια.

- Επιδιώκουν να σκοτώσουν τις αξίες της συλλογικότητας, της αγωνιστικότητας, της αλληλεγγύης, κάθε ανθρωπιστική αξία. Να διαφθείρουν συνειδήσεις, να συντηρήσουν και να αναπαραγάγουν όλο το μηχανισμό της σήψης και της διαφθοράς.

- Ξεπουλάνε το δημόσιο πλούτο της χώρας. Κάνουν τη χώρα φωλιά και ορμητήριο των ιμπεριαλιστών δολοφόνων. Με κάθε μέσο επιδιώκουν τη διαιώνιση και κυριαρχία αυτού του σάπιου κοινωνικού συστήματος.

Αυτοί λοιπόν πρέπει να δικαστούν, όχι από τα σημερινά δικαστήρια που κινούνται στα πλαίσια των μηχανισμών καταστολής των εργατικών αγώνων. Αλλά θα δικαστούν στα μεγάλα συλλαλητήρια που θα ξετυλιχτούν από την εργατική τάξη. Θα δικαστούν από τα δικά της δικαστήρια ακόμα και «μετά θάνατο». Θα πληρώσουν και θα είναι ντάλα μεσημέρι.


Του
Ανδρέα ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΥ*
* Ο Ανδρέας Ζαζόπουλος είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας

Το σύνθημα το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Η διαδικασία για την αυριανή δίκη των εφτά στελεχών του ΠΑΜΕ ξεκινά ουσιαστικά με το λόγο του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, μια μέρα μετά τη συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας... Ο πρωθυπουργός επιδίδεται σε ένα ακατάσχετο αντικομμουνιστικό παραλήρημα μέσα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της τελικής συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Θαυμάστε το:

«Χτες έγινε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί η Ελλάδα ως μία κοινωνία σε επαναστατικό αναβρασμό, όπου δεν μπορούν να ισχύουν, επειδή υπάρχει επαναστατικός αναβρασμός, το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Την προσπάθεια αυτή ευλόγησε η κυρία Παπαρήγα, με την παρουσία της έξω από το κατειλημμένο υπουργείο Εργασίας. Κάποιοι ανιστόρητοι οπαδοί του ΚΚΕ φαντάζονται ότι βρισκόμαστε στο 1917 και ότι στην Αθήνα του 2001, καταλαμβάνοντας το υπουργείο Εργασίας, καταλαμβάνουν τα χειμερινά ανάκτορα στην Πετρούπολη». Δηλώσεις που, εκτός από το αντικομμουνιστικό τους περιεχόμενο, έθεσαν σαφώς θέμα νομιμότητας των αγώνων των εργαζομένων. Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε και ο υπουργός Εργασίας.

«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»

Την ίδια ημέρα η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας βγάζει ανακοίνωση με τίτλο «Γιατί λέμε άγρια τα νερά του ποταμού και όχι τις όχθες που τα περιορίζουν; (Μπ. Μπρεχτ)», και αναφέρει:

«Η κινητοποίηση του κλάδου, οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, η συγκέντρωση διαρκείας στην Αθήνα, με την κατάληψη του υπουργείου Εργασίας, το οργισμένο ποτάμι που κατέκλυσε τους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων, το απόγευμα στις 5 Απρίλη, θορύβησε την κυβέρνηση και έδειξε τον πανικό που την κατέλαβε μπροστά τις εκδηλώσεις οργής των εργαζομένων.

Οι δηλώσεις Σημίτη και Γιαννίτση για την κινητοποίηση του κλάδου στις 5 Απρίλη και τις μορφές πάλης που επιλέξαμε δε μας προξενούν καμία έκπληξη, μας προξενούν όμως μεγάλη ανησυχία στο πού οδηγεί η πρακτική και οι προθέσεις της κυβέρνησης, το σήμερα και το αύριο του τόπου.

Οι δηλώσεις Σημίτη - Γιαννίτση, που επανακάμπτουν τη θεωρία της "διασάλευσης της τάξης" από τους κομμουνιστές, δε διαφέρουν σε τίποτα από τις δηλώσεις των θλιβερών δικτατορίσκων της μαύρης επταετίας, που ανέφεραν ότι "οι συγκεντρώσεις των Οικοδόμων τις οποίες οργάνωσε το ΚΚΕ δεν ήσαν οικοδομικαί, αλλά παντοκομμουνιστικαί και το προεπαναστατικό χάος το δημιούργησε το ΚΚΕ"...

Υποκινητής των αγώνων μας, των αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού μας είναι οι συνεχιζόμενες και χωρίς ημερομηνία λήξης αντιλαϊκές επιχειρήσεις της κυβέρνησης. Επιχειρήσεις που γίνονται με τις εντολές και την εποπτεία των ιμπεριαλιστικών κέντρων, της ξένης και ντόπιας πλουτοκρατίας. Επιχειρήσεις που επιδιώκουν να ακυρώσουν κατακτήσεις δεκαετιών, να μας οδηγήσουν βίαια στις κατακόμβες του εργασιακού μεσαίωνα. Επιχειρήσεις που στοχεύουν στην καρδιά τα παιδιά μας, τα οδηγούν στην αμορφωσιά και την ανεργία, με στόχο να τα μετατρέψουν σε "καύσιμη ύλη" στα χέρα των ανθρώπων του χρήματος.

Δηλώνουμε στην κυβέρνηση όσες απειλές και να χρησιμοποιήσει, όσους τρομονόμους και να συντάξει, δε θα μπορέσει να κάμψει τις αντιστάσεις μας, τις αντιστάσεις της εργατικής τάξης και του λαού μας, δε θα αποτρέψει τη συνέχιση της πάλης μας, για υπεράσπιση και διεύρυνση κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας, για υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και κατακτήσεων, για το ξεμαδέρωμα αυτής της πολιτικής.

Οσο για το αν κινούμαστε στα όρια ή και έξω από τα όρια της νομιμότητας που επικαλέστηκαν, η απάντησή μας είναι: "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" και όχι οι νόμοι και η κυριαρχία της πλουτοκρατίας, που σ' αυτή δουλικά είναι υποταγμένη η κυβέρνηση.

Τέλος, εμείς, κύριοι Σημίτη - Γιαννίτση - Πολυζωγόπουλε, αύριο θα κοιτάμε κατάματα τα παιδιά μας, γιατί παλεύουμε για να ζήσουν σε μια κοινωνία που να μην υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Εσείς θα παραμείνετε θλιβερά πιόνια και τοποτηρητές του κεφαλαίου».


Κείμενα
Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αμφισβητούνται δημοκρατικά δικαιώματα

Η «Δημοκρατική Συσπείρωσή για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» σε επιστολή της που έστειλε στον Κ. Σημίτη ζητώντας να σταματήσει η δίωξη των συνδικαλιστών τονίζει:

«Η δίωξη αυτή, που έγινε κατ' εντολή κυβερνητικών παραγόντων, συνιστά ευθεία απειλή προς όσους αγωνίζονται, προς όσους διεκδικούν και δεν υποτάσσονται, προς εκείνους που επιμένουν να υπερασπίζονται τις κατακτήσεις του λαού. Με τη δίωξη αυτή τίθενται εν αμφιβόλω θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα χωρίς τα οποία η έννοια της δημοκρατίας καθίσταται εντελώς προσχηματική».

Ενώ αναφερόμενη στη γενικότερη κατάσταση επισημαίνει πως το τελευταίο διάστημα ξαναζωντανεύουν πρακτικές που «συγκλίνουν στη δίωξη των συνδικαλιστών, στην απαγόρευση απεργιών και στη δημιουργία κλίματος εκφοβισμού των εργαζομένων, προκειμένου οι τελευταίοι να μην έχουν την ευχέρεια να ασκήσουν θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα».

Καταλήγοντας η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογραμμίζει: «Η δικαστική δίωξη των συνδικαλιστών ξεκίνησε με πρωτοβουλία κυβερνητικών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας. Θεωρούμε λοιπόν ότι με κυβερνητική πρωτοβουλία μπορεί και πρέπει να σταματήσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ