Επιπλέον: Μισό κιλό τυρί φέτα, 3 κρεμμύδια, 4 ώριμες ντομάτες, σκόρδο, μαϊντανός, λάδι, αλάτι, πιπέρι και λίγο αλεύρι.
Ετοιμασία: Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο λάδι και ρίχνουμε μέσα τα 2 κρεμμύδια, αφού τα έχουμε κόψει, όπως τα κόβουμε για τη σαλάτα. Τα αφήνουμε να μαραθούν και προσθέτουμε τις 2 ντομάτες ψιλοκομμένες, το μαϊντανό, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Τα αφήνουμε 5` να βράσουν. (Αν χρειαστεί, βάζουμε νεράκι).
Τοποθετούμε σ' ένα ταψί τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τις πιπεριές (έχουμε κόψει σε κύβους τις μελιτζάνες και τις πατάτες, σε λεπτές φέτες τα κολοκύθια και τις πιπεριές, όπως μας αρέσει). Προσθέτουμε μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ρίχνουμε περίπου ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι και τα ανακατεύουμε αλευρώνοντάς τα. Αφού τα στρώσουμε στο ταψί, τα βάζουμε στο φούρνο (αναμμένος στο γκριλ) και τ' αφήνουμε έως να μαραθούν (ανακατεύουμε προσεκτικά 2-3 φορές με μια ξύλινη κουτάλα). Τα βγάζουμε από το φούρνο, ρίχνουμε τη σάλτσα, το τυρί χοντροκομμένο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, σκόρδο ψιλοκομμένο, λίγο λάδι και αφού τ' ανακατέψουμε, τα στρώνουμε στο ταψί. Τέλος, κόβουμε τις 2 ντομάτες σε πολύ λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω απ' τα υλικά.
Ψήνουμε στους 220οC για περίπου 3/4 της ώρας.
Εντυπώσεις από την καλοκαιρινή Νορβηγία
Αύγουστος, το θερμόμετρο γύρω στους 20 βαθμούς, αλλά η φαντασία ντύνει εύκολα τα τοπία με τη λευκότητα του χιονιού, την παγερή λάμψη του πάγου, τη σιωπή και το σκοτάδι της ατέλειωτης νύχτας. Εδώ τα χρώματα, ακόμη και μες στο άπλετο φως, είναι νοτισμένα με σκοτεινιά.
Η ορεινή και αραιοκατοικημένη αυτή χώρα - περίπου 14 κάτοικοι ανά τ. χλμ.- με την παρθενικότατη φύση, είναι συγχρόνως μοντέρνα, πρωτοπόρα στην τεχνολογία, με υψηλότατη βιομηχανική ανάπτυξη και καλύτερο βιοτικό επίπεδο σε σχέση πάντα με τη δική μας χώρα. Η γυναίκα, και μάλιστα η μητέρα, παντρεμένη ή ανύπαντρη, απολαμβάνει εκτίμηση και προνομιακή κρατική μεταχείριση.
Η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα το 1968, τη μεταμόρφωσε σε μια χώρα, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα, η μακροβιότητα και το βιοτικό επίπεδο είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Επίσης, διαθέτει σιδηρομετάλλευμα, ξυλεία, ασήμι, ναυπηγικές μονάδες, εμπορικό στόλο, κυρίως πετρελαιοφόρα, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρική ενέργεια. Εντούτοις δεν περιφρονεί τα σκουπίδια της, τα οποία - όπως και στην υπόλοιπη Σκανδιναβία - δεν τα συναντάς πουθενά. Τα επεξεργάζεται επιμελώς για να λιπάνει αγρούς και να ζεστάνει κατοικίες...
Κατά τις πληροφορίες της ξεναγού, μόνιμης κατοίκου Νορβηγίας, ο χαμηλόμισθος αμείβεται με περίπου 2.000 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, η ζωή είναι πανάκριβη, η φορολογία υψηλή, και για τους υψηλόμισθους γύρω στο 48%. Οι εργαζόμενοι, άντρες και γυναίκες, συνταξιοδοτούνται στα εξήντα επτά (!) και άπαντες λαβαίνουν σύνταξη, την αποκαλούμενη γενική. Οι μισθωτοί λαβαίνουν και δεύτερη εκτός από τη γενική. Η εγκληματικότητα είναι μηδαμινή, η ποινή των ισοβίων καταργημένη.
«Παράδεισος», λοιπόν, η Νορβηγία; Και μακάριοι οι ψηλοί, ξανθοί, ήρεμοι απόγονοι των Βίκινγκς, που η επικράτηση του χριστιανισμού εξαφάνισε από το προσκήνιο της ιστορίας;
Παράδεισος υπό αμφισβήτηση. Οι αυτοκτονίες, ιδιαίτερα των γερόντων και των πολύ νέων, αυξάνονται συνεχώς. Ο αλκοολισμός, παρά τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, είναι παλιό πρόβλημα. Τα ναρκωτικά σχετικά νέο. Φταίνε το κλίμα, οι ατέλειωτες νύχτες του χειμώνα, η εσωστρέφεια, η απομόνωση, τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί ο καπιταλισμός; Η απάντηση άραγε βρίσκεται στο παραμορφωμένο από πανικό πρόσωπο με το στόμα - τρύπα που κραυγάζει βουβά, στην «Κραυγή», το γνωστό πίνακα του Μουνχ, στην πινακοθήκη του Οσλο;
Στο Οσλο, με τις πλατιές λεωφόρους, το εκθαμβωτικό πράσινο, το λιμάνι, τις υπαίθριες αγορές φρούτων και χειροποίητων κεραμικών, βρίσκεται και το περίφημο πάρκο Βίγκελαντ με τα 212 γυμνά γλυπτά από γρανίτη, σίδερο κι ορείχαλκο, του ομώνυμου γλύπτη, που απεικονίζουν με δραματική ένταση τον κύκλο της ζωής. Προλαβαίνουμε να επισκεφθούμε και το μουσείο καραβιών των Βίκινγκς, με τα ανασηκωμένα ακρόπρωρα δρακοκεφαλών. Δεν ανασύρθηκαν από τη θάλασσα. Ξεθάφτηκαν από τη γη, καθώς οι αρχηγοί θάβονταν μες στα καράβια τους μαζί με τους θησαυρούς τους.
Νυχτώνει αργά το καλοκαίρι στο Οσλο. Πολύ αργά. Ο χειμώνας όμως δεν αργεί, δυστυχώς για τους Νορβηγούς...
Τα σουβλάκια του Βασίλη
ΥΛΙΚΑ
8 σουβλάκια από κοτόπουλο, (μορείτε να τα προμηθευτείτε έτοιμα ή να τα φτιάξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας ψαχνό από οποιοδήποτε μέρος του κοτόπουλου και βάζοντας ενδιάμεσα κρεμμύδι, πιπεριά ή ντομάτα ώριμη), 4 πατάτες, 300 γρ. τυρί φέτα.
Για τη σάλτσα: ντομάτα,αλάτι, λάδι, πιπέρι.
Προετοιμάζουμε τη σάλτσα με τις ντομάτες, ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, κρεμμυδάκι. Κόβουμε τις πατάτες και τρίβουμε τη φέτα. Οταν ετοιμαστεί η σάλτσα την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και αφού τα «στρώσουμε» στο ταψί, ψήνουμε στους 220οC για περίπου 3/4 της ώρας έως 1 ώρα. Στο ενδιάμεσο του ψηφίσματος είναι καλά να «γυρίσουμε» τα σουβλάκια να ψηθούν κι από την «κάτω» πλευρά.